Τα γίδια δεν είμαστε εμείς.

Facebook Twitter
0

φωτό Δ. Λιβάνης.Πέμπτη πρωί. Ξυπνάω από τον ήχο της τηλεόρασης του από κάτω διαμερίσματος, που ναι μεν φθάνει αμυδρά στ’ αυτιά μου, με ταράζει όμως, όσο και η στριγγιά φωνή μιας δασκάλας της τρίτης γυμνασίου, που ακόμη βλέπω στον ύπνο μου. «Μόνο 130 ευρώ! Μόνο! Σας το προσφέρουμε φθηνότερα από τους άλλους! Κερδίζετε 70%! Προλάβετε!» Το διαφημιστικό σποτ είναι αθώο και ειρηνικό. Είναι όμως στα πρόθυρα υστερίας. Και με παρακαλάει να αγοράσω ένα υπερεντυπωσιακό φίλτρο για τη βρύση, απαραίτητο σε όλα τα σπίτια. Με παρακαλάει, αλήθεια.

Δε με βλέπω καλά το χειμώνα. Η σχολική χρονιά άρχισε με τέτοια επίθεση από τον κόσμο του εμπορίου, που δεν ξέρω αν πρέπει πρώτα να θυμώσω, να γελάσω ή να στενοχωρηθώ. Τα καταστήματα είναι γεμάτα κραυγαλέες αφίσες για ξεπούλημα, bazaar, εκπτώσεις, πτώσεις τιμών. Μεγάλες εκπτώσεις, πραγματικά. Τα μαγαζιά όμως είναι άδεια, όπως είναι και τα πορτοφόλια. Κανείς δεν έχει χρήματα και αν έχει, κανείς δε βιάζεται να τα ξοδέψει. Ξαφνικά, τα ποσά έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση και το ακριβό ή φθηνό τοποθετήθηκε σε άλλη κλίμακα, πολύ διαφορετική. Όμως, ακόμη και αυτή η ίδια η καταναλωτική ‘σύνεση’ γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ενοχλητικής.

«Μη στενοχωριέσαι μπαμπά, αν δεν φθάνουν τα λεφτά για δυο στυλό, εμείς θα σπάσουμε το ένα στα δυο». Έτσι ή κάπως έτσι λέει γνωστό διαφημιστικό σποτ πολυκαταστήματος. Έλεος. Μα θα δουλεύει έτσι το στυλό; Και δε θα γεμίσουν μελάνια; Και τι ακριβώς μήνυμα περνάει αυτό; Η ευφυΐα της υπερβολής -την οποία σέβομαι- έχει και όρια. Έτσι, ακόμη και αυτή η ίδια η καταναλωτική συνείδηση, η οποία μπορεί να είναι και από τα ελάχιστα θετικά αυτής της κρίσης, μεταλλάσσεται σε κερκόπορτα για κάθε είδους μήνυμα και κάθε είδους ρήση. Η διαφήμιση σήμερα φωνάζει τις χαμηλές τιμές, διατυμπανίζει μια νέας μορφής κατανόηση. ‘Συμπάσχει’ για να πουλήσει, ταυτίζεται με την αγωνία, την καθημερινότητα, το άγχος των πολλών. Κλείνει το μάτι στον καταναλωτή, χτίζοντας μια πρωτόγνωρη συνομωσία ενάντια στο ‘κακό’.

Δεν είναι παράλογο αυτό. Η γλώσσα της επικοινωνίας οφείλει να συμβαδίζει με την εποχή. Το μέτρο όμως ποιος το βάζει; Και ποιος κρίνει αν η «τηγανιά Βελγίου, μόνο 0,99 λεπτά», τεράστια στην οθόνη μου, το πανό «οριστική διάλυση/εκποίηση» που βρίσκεται έξω από μαγαζί με αθλητικά στη γειτονιά μου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ή οι τηλεφωνικές ‘επιθέσεις’ ασφαλιστικών και τραπεζικών προγραμμάτων πατάνε την κόκκινη γραμμή; Δε μπορώ, δε θέλω, δεν αντέχω να ακούω να φωνάζουν παντού γύρω μου τις ευκαιρίες, τις λύσεις, τις προοπτικές που δεν χρειάζομαι, δεν με βοηθούν, πρακτικά δεν ανεβάζουν ούτε καν τη διάθεση, πόσο μάλλον το βιοτικό μου επίπεδο, που έχει πάρει την κατρακύλα και καμιά υπερπροσφορά δεν μπορεί να του αλλάξει κατεύθυνση. Για φέτος λοιπόν, όχι μόνο τα κεφάλια μέσα, αλλά και τα αυτιά και τα μάτια κλειστά σε όσα απλώς διατυμπανίζουν τη μιζέρια μας. Για να βγω από αυτήν, λέω ν’ αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι και όχι απλώς τον τρόπο που ψωνίζω.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ