Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video)

Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video) Facebook Twitter
1
Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video) Facebook Twitter

Φωτογραφίες: Χριστίνα Βούλγαρη


Σεπτέμβριος. Μονή Λαζαριστών. Μία συναυλία για τα 30 χρόνια ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Δήμητρα Γαλάνη, Δώρος Δημοσθένους, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Vassilikos και Severine Maquaire. Sold Out. Ο δυνατός άνεμος δεν επιτρέπει την ηχογράφηση της συναυλίας σε CD και ανανεώνει το ραντεβού για το κτίριο της Λεωφόρου Νίκης.

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης» είναι η τεράστια άρπα στο βάθος. Έπειτα το ταλέντο και η όρεξη νέων ανθρώπων να βάλουν τον «Αύγουστο» μέσα στον κόσμο των εξαρτήσεων. Έναν κόσμο που έχει μάθει να ζει στον «Χειμώνα».



«Μου έγινε το καλοκαίρι μία πρόταση για μία συναυλία και επειδή η ενορχηστρωτική δουλειά που κάνουν τα παιδιά της Κρατική Ορχήστρας είναι συγκλονιστική αποφάσισα αμέσως να συμμετέχω. Αν ακούσετε και το «Να 'φευγα» και τον «Φύλακα Άγγελο» καθώς και τα τραγούδια των υπόλοιπων καλλιτεχνών δύσκολα δε θα συγκινηθείτε. Έτσι πάρθηκε μία κοινή απόφαση να βγει κι ένας δίσκος. Η ηχογράφηση δυστυχώς στη συναυλία δεν ήταν δυνατή γιατί είχε πολύ αέρα. Έτσι θεώρησα ότι θα ήταν καλύτερο να ηχογραφήσω από κοντά. Αυτή η επαφή με τα συγκεκριμένα πρόσωπα γέννησε την ιδέα και το όμορφο αποτέλεσμα που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Ευελπιστώ να βγει αυτό που αισθάνομαι.

Για να είμαστε ειλικρινείς, αν κάτι έχει χτυπηθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια αυτό είναι ο πολιτισμός και η κοινωνική πολιτική. Αυτή η δουλειά συνδυάζει και τα δύο. Μία υπέροχη Κρατική Ορχήστρα (που εγώ προσωπικά μαζί με μία άλλη της Ελλάδας, την Καμεράτα, τις οριοθετώ σε δύο από τις καλύτερες της Ευρώπης τουλάχιστον) και έναν ιερό σκοπό. Συνδυάζουμε τη συμφωνική μουσική μέσα σε νεοελληνικά τραγούδια και ταυτοχρόνως στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για έναν καλλιτέχνη. Από τραγουδιστής γίνεται κοινωνικός λειτουργός.

Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video) Facebook Twitter

Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video) Facebook Twitter


Τον Σεπτέμβριο στη Μονή Λαζαριστών ο κόσμος έδωσε βροντερό παρών. Ήταν συγκλονιστικός. Είχε δύο φορές τον κόσμο από τη δική μου συναυλία. Και ήμουν τρομερά χαρούμενος για αυτό. Η αίσθησή μου είναι ότι πλέον ο κόσμος αποζητά από τη μουσική παραπάνω πράγματα από μία σωματική εκτόνωση και ζητά να παίρνει κάτι μαζί του φεύγοντας από μία συναυλία, ένα μαγαζί. Να πάρει μία καλή ενέργεια, μία μνήμη που θα του χρησιμεύσει στην επόμενη ημέρα που θα ακούσει στις ειδήσεις ότι του έβαλαν ένα 17ο χαράτσι. Χρειάζεται κάτι για να ανταπεξέλθει. Από την πολιτική δεν μπορεί να το βρει αυτό, οπότε τι του έχει μείνει; Η τέχνη!», αναφέρει ο Γιάννης Κότσιρας.


Καπνίζει και εξηγεί πόσο ενθουσιασμένος είναι από τον σκοπό του όλου εγχειρήματος κατά των εξαρτήσεων. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη εξάρτηση που εμφανίζει η ίδια η μουσική στις μέρες μας; «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μουσική στις μέρες μας είναι ότι η μετάδοσή της εξαρτάται μόνο από έναν άνθρωπο στα ραδιόφωνα. Έχουν καταργηθεί οι παραγωγοί και δεν επιλέγουν αυτόβουλα αυτά που θέλουν. Υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι εκπληκτικός και να έχει καλή αισθητική, αλλά στις περισσότερες του λείπει η αισθητική και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Το ναρκωτικό της μουσικής είναι η έλλειψη ελευθερίας μετάδοσης».

Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video) Facebook Twitter
Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video) Facebook Twitter

Βίντεο από τη συναυλία του Σεπτεμβρίου:

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια