Ευχές εισέπραξε ο Γιάννης Αντετοκούμπο στη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θέλησε να γευτεί λίγο από το success story του γεννημένου στην Ελλάδα και μεγαλωμένου με μεγάλες δυσκολίες από τους μετανάστες γονείς του, μπασκετμπολίστα.
«Θέλω να σ' ευχαριστήσω που τιμάς τα εθνικά μας χρώματα. Θέλω να σ' ευχαριστήσω και να σου πω ότι είναι μεγάλη συγκίνηση. Όλος ο ελληνικός λαός έχει δει το πόσο αγωνίστηκες από μικρό παιδί, για να βοηθήσεις τα αδέλφια σου και έχεις γίνει παράδειγμα για πολλούς», είπε ο πρωθυπουργός στον Αντετοκούνμπο και πρόσθεσε: «Θέλω να σου πω με μεγάλη συγκίνηση και κάτι ακόμα: Να το βγάλω, όπως το αισθάνομαι: Εύχομαι στην Αμερική να τους τρελάνεις με τα καρφώματά σου».
Ο πρωθυπουργός, του ευχήθηκε επίσης να είναι δυνατός και πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε που σηκώσατε εκεί τη σημαία με τον αδελφό σου. Τους δείξατε έξω και λίγο Ελλάδα. Θα ήθελα να σου δώσω και ένα εικόνισμα το Αξιον Εστί, να σε φυλάει στις δύσκολες ώρες που θα έχεις εκεί, να τις κάνει πιο εύκολες». Ο 19χρονος έδωσε στο Σαμαρά ένα καπέλο ως δώρο.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε πως ο πρωθυπουργός ήταν φιλικός και λάτρης του αθλήματος. «Ήξερε από μπάσκετ. Πολύ ωραίος τύπος», δήλωσε και ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς αφού τον ευχαρίστησε συγκινημένος, τον ρώτησε πού πήγε σχολείο και πού μεγάλωσε και του ευχήθηκε υγεία και λαμπρό μέλλον.
«Θα έρχεται να με βλέπει και στην Αμερική», είπε ο αθλητής.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εν όψει της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον 18χρονο, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, στην οποία, σε κάποιο σημείο διερωτάται: "Έχει όρια η υποκρισία;":
«Η διεθνής αθλητική διάκριση την οποία κατέκτησε με την αξία και τον κόπο του ο δεκαοκτάχρονος Έλληνας καλαθοσφαιριστής, αποτέλεσε εύλογη αφορμή για πανηγυρισμούς. Ακόμη μια ένδειξη προκοπής του ελληνικού αθλητισμού, συγκινεί όσους έχουν μάθει να καμαρώνουν όποτε βλέπουν την ελληνική σημαία σε άξια χέρια. Μαζί τους όμως θα πανηγυρίσουν υποκριτικά και κάποιοι που, αν δεν ήξεραν ποιός είναι ο Γιάννης Αντετοκούμπο, δεν θα ανέχονταν την παρουσία του στη δουλειά τους, στην ομάδα τους, στο λεωφορείο ή στο παγκάκι τους. Όπως ακριβώς δεν την ανέχονται σε άλλα παιδιά που δεν συμβαίνει να έχουν το ύψος και το ταλέντο του νεαρού Αντετοκούμπο. Πανηγυρίζουν και αυτοί που αν ο Γιάννης δεν ήταν ταλαντούχος μπασκετμπολίστας δεν θα θεωρούσαν ποτέ ότι αξίζει να γίνει Έλληνας.
Γεννημένος εδώ από αλλοδαπούς μετανάστες και έχοντας γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πραγματική πατρίδα, ο Γιάννης πληρούσε αναμφίβολα τις προϋποθέσεις για κτήση ιθαγένειας με βάση το νόμο 3838/2010. Πριν, όμως, προφθάσει να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, η σύντομη νομοθετική άνοιξη της ελληνικής ιθαγένειας είχε ήδη λήξει άδοξα.
Και να που ξαφνικά έκανε το θαύμα της η βιοτεχνία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων, γνήσιο τέκνο των πιο σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Σε ανακοίνωσή του της 9ης Μαϊου 2013, το πρακτορείο που εκπροσωπεί τον αθλητή έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση: «Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που βοήθησε να προχωρήσει η διαδικασία». Οι άλλοι, χιλιάδες άλλοι γεννημένοι και σπουδασμένοι στην Ελλάδα, ας περιμένουν! Αυτοί δεν αξίζουν να είναι συμπατριώτες.
Η ελληνική κοινωνία, που δέχθηκε και ενσωμάτωσε τους γονείς του Γιάννη, που τον σπούδασε και τον διαμόρφωσε αθλητικά, έχει κάθε λόγο να τον καμαρώνει. Αντίθετα, η ελληνική πολιτεία έχει έναν ακόμη λόγο να ντρέπεται. Ο δε Πρωθυπουργός, μέγας πολέμιος του ν.3838, υποδέχεται και τον Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί. Αφού στέρησε από όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο την ελληνική ιθαγένεια, τώρα επιχαίρει για το πρώτο ελληνικό draft στο NBA... Έχει όρια η υποκρισία;
ΥΓ. Προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κ.κ. Στυλιανίδη & Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σαμαρά.
Αξιότιμοι κύριοι,
Θα μπορούσατε τουλάχιστον να είστε συνεπείς στις επανειλημμένα εκφρασμένες αντιλήψεις σας και να μην πολιτογραφούσατε τον (πολλά υποσχόμενο) Έλληνα μπασκετμπολίστα. Διότι κατά βάθος βέβαια, είναι σίγουρο πως ούτε αυτόν τον θεωρείτε Έλληνα. Εμείς πάντως τον θεωρούμε, όχι επειδή παίζει καλό μπάσκετ, αλλά επειδή νιώθει ότι μπορεί να μοιράζεται το μέλλον του μαζί μας. »
σχόλια