Στο Χονγκ Κονγκ το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο

Στο Χονγκ Κονγκ το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο Facebook Twitter
9

Στη βαθμολόγηση των συστημάτων υγείας 48 χωρών προχώρησε το Bloomberg, και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανέδειξε ως κορυφαία παγκοσμίως αυτά του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας. Η κάθε χώρα βαθμολογήθηκε με τρία κριτήρια: το προσδόκιμο ζωής, την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και την κατά κεφαλήν δαπάνη στις υπηρεσίες υγείας σε απόλυτους αριθμούς.

Το Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το προσδόκιμο ζωής να ξεπερνά τα 83 χρόνια, την κατά κεφαλήν δαπάνη να ανέρχεται στο 3,8% του ΑΕΠ και τη δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς στα 1409 δολάρια κατ' άτομο.

Στην τέταρτη θέση τοποθετείται το σύστημα υγείας του Ισραήλ, ενώ στη δεκάδα εντάσσονται και η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα κατέχει την 30η θέση με το προσδόκιμο ζωής να είναι στα 80,7 χρόνια, η κατά κεφαλήν δαπάνη στο 13% του ΑΕΠ και στα 2.864 δολάρια σε απόλυτους αριθμούς. Την ίδια θέση κατέχει και η Γερμανία, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι το ίδιο, το ποσοστό των δαπανών υγείας στο 11,7% του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν κόστος σε απόλυτους αριθμούς στα 4.875 δολάρια.

Έκπληξη προκαλεί η κατάταξη των ΗΠΑ που βρέθηκαν στην 46η θέση, δύο θέσεις δηλαδή από τον πάτο της βαθμολογίας, πάνω μόνο από τη Σερβία και τη Βραζιλία. Όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την καθολική κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης, που όμως εξαρτάται και πάλι σε μεγάλο βαθμό από τις εισφορές εργοδοτών και πολιτών. Πάντως το 17,2 τοις εκατό του πλούτου της πλουσιότερης χώρας στον κόσμο δαπανώνται για την ιατρική περίθαλψη για κάθε Αμερικανό, χωρίς όμως το κόστος να συμβάλει όσο πρέπει στην ποιότητα της περίθαλψης.

Οι 48 χώρες, που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Bloomberg, επιλέχθηκαν με κριτήρια να έχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια κατοίκους πληθυσμό, να έχουν προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τουλάχιστον τα 70 χρόνια και το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να είναι τουλάχιστον 5.000 δολάρια.

Η huffingtonpost επισημαίνει πάντως ότι «τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο. Είναι απλά ένα μέτρο της συνολικής ποιότητας σε συνάρτηση με το κόστος». 

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM