[ΓΝΩΜΕΣ] Τρία χρόνια εμπόριο τρόμου. Από τον Σταύρο Διοσκουρίδη

Facebook Twitter
3

 Αν έχει να πει κάτι η επίσκεψη της Μέρκελ είναι ότι μάλλον τελειώνει το σενάριο που θέλει τη χώρα μας να βγαίνει από το ευρώ. Η καγκελάριος ήρθε, είδε, τα είπε, τα άκουσε, αντάριασε 50.000 διαδηλωτές, έφαγε και ένα περγαμόντο και πήγε σπίτι της. τα υπόλοιπα έρχονται.. 

 Για μια μέρα βέβαια στην Ελλάδα για όλα έφταιγε η Μέρκελ. Χθες για όλα έφταιγε η περίφημη λίστα της Λαγκάρντ, προχθές οι μετανάστες και αύριο θα φταίει κάτι άλλο.

 Πάνω απ' όλα όμως μένει αυτό το αίσθημα της “τρομοκρατίας” που πλανάται πάνω και από μια συγκεκριμένη ομάδα: Αυτούς που δεν θέλουν να φιλήσουν το χέρι της Μέρκελ για τα καλά που έχει προσφέρει αλλά να της πουν να κόψει τη λιτότητα αλλά ούτε αντέχουν να μαθαίνουν για ένα χωριό κάπου στο Ιόνιο που επειδή οι γιατροί “είχαν καλές σχέσεις με τους κατοίκους τους χωριού τους έκοβαν πλαστά επιδόματα τυφλότητας.” Υπάρχουν άραγε και χωριά που οι γιατροί μισούνε τους κατοίκους;

 Το “εμπόριο του τρόμου” είναι διαρκές και ευνοεί όλους αυτούς που πιστεύουν ότι η ζωή προχωράει μόνο αν στέκεσαι στα άκρα. Πριν δύο εβδομάδες η εφημερίδα το Βήμα αποκάλυψε πως ετοιμαζόταν πραξικόπημα από στρατιωτικούς που δεν κατανομόστηκαν και από πηγές που υποστήριζαν πως η “κοινωνική αναταραχή” θα επέφερε την επέμβαση του στρατού. Ασάφειες με έναν πολύ δυνατό τίτλο “Το πραξικόπημα που δεν έγινε” με μονάδική προσπάθεια να περάσει το μήνυμα πως η δημοκρατία είναι καλή αρκεί να κάθεσαι στον καναπέ σου. Αλλιώς: μην ενοχλείτε την κυβέρνηση γιατί περιμένουνε τα τανκς.

Χθες, η “Χούντα” ήρθε από την κοινωνία των social media. Η “απαγόρευση συναθροίσεων” σε κάποιους δρόμους της πόλης ευαισθητοποίησε τα πληκτρολόγια που αναμασήσανε περήφανα τη λέξη “Χούντα” και φαντάζομαι από τον τρόμο τους δεν κατέβηκαν καν χθες στη διαδήλωση. Εξάλλου, θέλει κόπο το ραπάνι των 140 χαρακτήρων και το 3g στο κέντρο δεν τρέχει και τόσο γρήγορα. Η “Χούντα” του Βήματος τρομοκρατεί το ίδιο με τη “Χούντα” που αισθάνονται ορισμένοι επειδή κάποιος τους απαγόρεψε να κάνουν πορεία στην Καραολή και Δημητρίου ή στην οδό Κανάρη και σκίζουν τα ρούχα τους (ηλεκτρονικά πάντα) ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Αλήθεια, αυτός, ο Σφακιανάκης της Δίωξης γιατί δεν τους συλλαμβάνει να πάρουν αυτήν την ικανοποίηση που τόσο πολύ ονειρεύονται; Έστω σαν προσαγωγή!

 Τα δύο παραδείγματα είναι από την επικαιρότητα. Τρία χρόνια, όμως, συμβαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα το ίδιο πράγμα. Οι φωνές για να ακουστούν ακουμπούν τα άκρα με ευχαρίστηση. Θυμηθείτε τις απειλές για χρεοκοπία, για την έξοδο από το ευρώ. Αναλογιστείτε πόσες φορές η Χρυσή Αυγή έχει χρησιμοποιήσει τη βία για να έχει ένα δεκάλεπτο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων; Πόσες φορές το ελληνικό κράτος δεν σε έκανε να νιώσεις ένοχο επειδή δεν τηρείς τους νόμους αγνοώντας, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν τόσα χρόνια αυτές που σου έκλειναν πονηρά το μάτι και σου επέτρεπαν να παρανομήσεις; Άλλωστε ο πολίτης φταίει που δεν παίρνει απόδειξη αλλά η εφορία είναι τρομερή που δεν μαζεύει τους φόρους.

Το “εμπόριο τρόμου”θα συνεχιστεί  ωσότου αντί για τη λέξη “περικοπή” ακουστεί η λέξη “ανάπτυξη”. Είναι παρήγορο που υπάρχουν κάθε μέρα άνθρωποι που τα καταφέρνουν και επιζούν μέσα στην μιζέρια της οικονομικής ανέχειας. Είναι, επίσης, θαύμα που υπάρχουν κάποιοι που δεν φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους. Που δεν πέφτουν στην παγίδα του “ή θα σε τρομάξω ή θα σε πάρω μαζί μου” και συνεχίζουν και ελπίζουν πως μια μέρα δεν θα τους δέρνει ούτε ο μπάτσος ούτε το κομματόσκυλο.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Επιτέλους και κάποιος που βλέπει και λέει τα πράγματα όπως έχουν. Μακάρι όλοι να είχαν τόση καθαρή ματιά. Δεν θα τους κάνουμε όμως τη χάρη. Τα βαμπίρια της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού θα βρεθούν από μόνα τους στο περιθώριο. Η ζωή άλλωστε είναι δική μας. Όχι δική τους. Στο χέρι μας είναι.