Ο Στίβεν Χόκινγκ υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Ο Στίβεν Χόκινγκ υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Facebook Twitter
17

Υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας για ασθενείς που είναι σε τελικό στάδιο και υποφέρουν πολύ, τάχθηκε ο Στίβεν Χόκινγκ σε συνέντευξη του στη βρετανική τηλεόραση.

"Οι άνθρωποι που είναι ασθενείς σε τελικό στάδιο και πονάνε πολύ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να τελειώσουν τις ζωές τους, και όσοι τους βοηθούν δεν θα πρέπει να διώκονται», είπε ο Βρετανός επιστήμονας,  στη συνέντευξη του που δόθηκε στο BBC με αφορμή την πρεμιέρα του  «Hawking» , ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, που βγαίνει στους βρετανικούς κινηματογράφους την Παρασκευή.

Ο διάσημος αστροφυσικός του οποίου το σώμα είναι εντελώς παράλυτο από μία σπάνια ασθένεια, υπενθύμισε ότι το 1985  όταν έγραφε το βιβλίο που εκτόξευσε στα ύψη τη φήμη του, την «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», έπαθε πνευμονία που τον ανάγκασε να περάσει εβδομάδες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνδεδεμένος με έναν αναπνευστήρα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του . Στην πραγματικότητα, η κατάστασή του ήταν, όπως είπε, τόσο επισφαλής ώστε οι γιατροί πρότειναν στην πρώτη σύζυγό του, Τζέιν, να τον αποσυνδέσουν και να τον αφήσουν να πεθάνει, αλλά εκείνη αρνήθηκε, γιατί ποτέ ο Χόκινγκ δεν είχε δώσει την άδεια για να κάνει μια τέτοια κίνηση.

Έτσι, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ο Hawking διευκρίνισε ότι «οι μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να υπάρχουν για να εξασφαλίζουν ότι το άρρωστο άτομο θέλει πραγματικά να τερματίσει τη ζωή του και να μην υπάρχει πίεση ή εξαναγκασμός να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τη συναίνεσή τους» .

Ωστόσο, εάν ένας ασθενής σε τελικό στάδιο θέλει να τελειώσει τη ζωή του, ο Hawking δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η απόφασή του πρέπει να γίνει σεβαστή. "Δεν αφήνουμε τα ζώα να υποφέρουν, γιατί να το κάνουμε στον άνθρωπο;» , διερωτήθηκε ο 71χρονος Hawking.

Μιλώντας για τη δική του κατάσταση και το πώς κατάφερε να επιβιώσει, καθώς αρχικά οι γιατροί του έδιναν λίγους μήνες ζωής, ο αστροφυσικός είπε ότι κρατούσε το μυαλό του ενεργό και πως δεν έχασε το χιούμορ του το οποίο «είναι χρήσιμο για να αντέχουμε τις δυστυχίες του Σύμπαντος ».

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM