ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρει τα βιβλία που επικρίνουν τον ρατσισμό

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρει τα βιβλία που επικρίνουν τον ρατσισμό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου © Unsplash
0

Εκατοντάδες βιβλία έχουν πλέον εξαφανιστεί από τη βιβλιοθήκη της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, μετά από εντολή του γραφείου του υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, που οδήγησε σε εκκαθάριση βιβλίων που ασκούν κριτική στο ρατσισμό, αλλά διατήρησαν τόμους που υπερασπίζονται τη λευκή υπεροχή.

Η απόφαση της διοίκησης Τραμπ να διατάξει την απαγόρευση ορισμένων βιβλίων από τη βιβλιοθήκη της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑείναι μια μελέτη περίπτωσης ιδεολογικής λογοκρισίας, λένε απόφοιτοι και ακαδημαϊκοί. 

Μια ματιά στον κατάλογο έδειξε ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν αντιρατσιστές, αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις στην επίθεση κατά των λεγόμενων πολιτικών ποικιλομορφίας, ισότητας και ενσωμάτωσης: Οι διορισμένοι τάχθηκαν υπέρ των βιβλίων που αγκαλιάζουν οι λευκοί ρατσιστές ενάντια σε εκείνα που εξετάζουν και επικρίνουν τον ρατσισμό κατά των μαύρων Αμερικανών.

Οι υπάλληλοι άρχισαν να αποσύρουν τα βιβλία από τα ράφια της βιβλιοθήκης το βράδυ της 31ης Μαρτίου και ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση το επόμενο πρωί, πριν από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Πιτ Χεγκσεθ, εκείνη την ημέρα. Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν αναστάτωση σε ορισμένους από τους αποφοίτους της σχολής, στους οποίους περιλαμβάνονται ναύαρχοι και στρατηγοί τεσσάρων αστέρων, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί και εκλεγμένοι αξιωματούχοι.

«Το Πεντάγωνο θα μπορούσε να έχει ένα επιχείρημα - αν οι δόκιμοι σημαιοφόροι αναγκάζονταν να διαβάσουν αυτά τα 400 βιβλία», δήλωσε ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, συγγραφέας, απόφοιτος της ακαδημίας και πρώην διοικητής όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. «Αλλά όπως καταλαβαίνω, ήταν απλώς μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων βιβλίων της βιβλιοθήκης Nimitz, τα οποία ένας σπουδαστής θα μπορούσε να επιλέξει να δανειστεί. Τι φοβούνται, ότι θα τους κρατήσουμε μακριά από τη βιβλιοθήκη;» διερωτήθηκε. 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Διεθνή / «Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Εντάσσοντας τους μετανάστες στον «κύριο φάκελο θανάτου» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αποκόψει την πρόσβαση των μεταναστών σε πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

Διεθνή / Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

«Το αγαπημένο μου γλυκό» είχε βραβευθεί στο διεθνές φεστιβάλ του Σικάγο το 2024, όμως οι σκηνοθέτες δεν είχαν μπορέσει να φύγουν από το Ιράν, καθώς τους είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια
LIFO NEWSROOM