Ο Αντρέ Ματιέ ήταν ο «Καναδός Μότσαρτ»

Η σπαρακτική ζωή του έγινε ταινία. Το Σάββατο προβάλλεται στο Μέγαρο Μουσικής με δωρεάν είσοδο

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 18.10.2013 | 11:05

 

 

  

Μια μοναδική ευκαιρία θα έχει το κοινό του Μεγάρου να γνωρίσει έναν σπουδαίο Καναδό συνθέτη, τον Αντρέ Ματιέ, στον οποίο είναι αφιερωμένη η ταινία « L'enfant prodige » [«Το παιδί-θαύμα»], που θα προβληθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (ώρα: 20.30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του φιλμ υπογράφει ο Λυκ Ντιόν και τη μουσική, τη μουσική διεύθυνση και την ερμηνεία, ένας Καναδός καλλιτέχνης με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Ελλάδα: ο συνθέτης και πιανίστας Αλαίν Λεφέβρ. Μάλιστα, ο Λεφέβρ, δύο ημέρες μετά την προβολή της ταινίας, στη συναυλία του με την Καμεράτα, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, θα ερμηνεύσει το «Κοντσέρτο του Κεμπέκ» του Ματιέ στην εκδοχή του για σόλο πιάνο. Η προβολή (με ελληνικούς υπότιτλους) πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Eldorado Gold και του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

 

 

Ο Αντρέ Ματιέ σε ηλικία έξι ετών

 

 

Ο Αντρέ Ματιέ (André Mathieu, 1929-1968), γιος του συνθέτη Ροντόλφ Ματιέ, υπήρξε παιδί-θαύμα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σολίστ της μεταρομαντικής εποχής. Σε ηλικία τεσσάρων ετών συνέθεσε το πρώτο του κομμάτι, ενώ δύο χρόνια αργότερα έδωσε προσωπικό ρεσιτάλ παίζοντας μια δική του δημιουργία! Σπούδασε πιάνο και σύνθεση με υποτροφία στο Παρίσι και, το 1936, δηλαδή σε ηλικία μόλις επτά ετών, εμφανίστηκε στην Αίθουσα Pleyel ερμηνεύοντας και πάλι δικά του έργα. Οι κριτικοί της εποχής τον είχαν χαρακτηρίσει «Καναδό Μότσαρτ».

 

 

 

 


Το ταλέντο του κατέκτησε όλο τον κόσμο και αναγνωρίστηκε από πολλούς λαμπρούς μαέστρους του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Έγραψε τις πιο αξιόλογες συνθέσεις του, τη δεκαετία του 1940, αλλά η καλλιτεχνική του πορεία ανακόπηκε βίαια από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εγκατέλειψε το Παρίσι στα 1940, μετεγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και ξαναγύρισε στην Πόλη του Φωτός το 1946 για να μελετήσει σύνθεση με τον Αρτύρ Οννεγκέρ.
Επέστρεψε στον Καναδά, ένα χρόνο αργότερα. Έκτοτε η καλλιτεχνική του πορεία ήταν φθίνουσα. Ο Ματιέ, απογοητευμένος από την ψυχρή ανταπόκριση του κοινού, του Τύπου και των ομότεχνών του στη μοντέρνα μουσική του, βυθίστηκε στο αλκοόλ και πέθανε σε ηλικία μόλις 39 ετών από κίρρωση του ήπατος. Η εργογραφία του είχε περιπέσει στη λήθη επί πολλές δεκαετίες, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, το 1976. Το 2010 υπήρξε καθοριστική χρονιά για τη διεθνή προβολή της εργογραφίας του λησμονημένου Καναδού συνθέτη, καθώς τότε διοργανώθηκε σειρά εκδηλώσεων από την Καναδική Ραδιοφωνία με μεταδόσεις και συναυλίες, οι οποίες συνδυάστηκαν με την πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας « L'enfant prodige » [«Το παιδί-θαύμα»], που έκανε πρεμιέρα στις 9 Μαΐου του ίδιου έτους στην Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης.

 

 

 

 

Η ταινία:

 

Στη δραματοποιημένη βιογραφία του Ντιόν παρουσιάζεται η πορεία του Ματιέ από τα πρώτα του βήματα· μια πορεία που φέρει πολλά από τα κοινά γνωρίσματα τα οποία χαρακτηρίζουν τα παιδιά-θαύματα: το τίμημα της δόξας σε πολύ τρυφερή ηλικία είναι συνήθως αδρότατο και πληρώνεται στην ενήλικη ζωή του καλλιτέχνη. Επιβεβαίωση του κανόνα αποτελεί και η περίπτωση του Αντρέ Ματιέ, ο οποίος κατέφυγε στην εξάρτηση του αλκοόλ για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απόρριψη των συνθέσεών του από τους συγχρόνους του και για να αποδεσμευτεί από την κτητική και υπερπροστατευτική μητέρα του. Χαρακτηριστική είναι μια γεμάτη ένταση σκηνή της ταινίας όπου ο Ματιέ, έξαλλος από θυμό, ξεσπά εναντίον των γονιών του προσάπτοντάς τους ότι του έκλεψαν τη νεότητα και τα χρήματά του. Πέρα, όμως, από τη ρεαλιστική σκιαγράφηση του ψυχολογικού πορτρέτου του Ματιέ, ο βραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λυκ Ντιόν καταφέρνει να δημιουργήσει, μέσα από τα πλάνα του, μια ατμόσφαιρα εποχής που σέβεται το ιστορικό πλαίσιο του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και μεταφέρει τον θεατή στις νοσταλγικές ατμόσφαιρες των προπολεμικών συναυλιακών αιθουσών του Παρισιού.

 


Πρόκειται για καναδική παραγωγή (2010, διάρκεια: 100 λεπτά) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λυκ Ντιόν. Τον ρόλο του Ματιέ ερμηνεύουν ο Γκιγιώμ Λε Μπον (σε παιδική ηλικία) και ο Πατρίκ Ντρολέ (ενήλικος). Στον ρόλο της μητέρας του Ματιέ η Μασά Γκρενόν. Παίζουν επίσης οι: Μαρκ Λαμπρές, Μαρί-Φελίξ Αλλάρ, Μπενουά Μπριέρ, Καρίν Βαρνάς, Λοταίρ Μπλυτώ και άλλοι. Το φιλμ « L'enfant prodige : la destinée incroyable d'André Mathieu» [«Το παιδί-θαύμα: το απίστευτο πεπρωμένο του Αντρέ Ματιέ»] αποτελεί εξάλλου το βάπτισμα του πυρός, στον χώρο του κινηματογράφου, για τον Αλαίν Λεφέβρ, o οποίος υπογράφει τη μουσική επένδυση. Μάλιστα, έχει μελετήσει σε βάθος το έργο του Ματιέ και, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή και αναβίωσή των συνθέσεών του.

 

Info:


«L'enfant prodige»- Μια ταινία για τον «Καναδό Μότσαρτ» Αντρέ Ματιέ
Τη μουσική υπογράφει ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Αλαίν Λεφέβρ
Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ώρα 20:30, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr

 

*  Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων των Καναδοελληνικών σχέσεων, με την υποστήριξη της Eldorado Gold και του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.