Νυχτερινό καταφύγιο για αστέγους

Νυχτερινό καταφύγιο για αστέγους Facebook Twitter
5

 

Νυχτερινό καταφύγιο για αστέγους που θα λειτουργεί από τις 9 το βράδυ ως τις 12 το μεσημέρι, ετοιμάζουν οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σε άστεγους, μια στέγη και ένα κρεβάτι για τη νύχτα.

Όπως έγινε γνωστό, το νυχτερινό καταφύγιο θα είναι το πρώτο οργανωμένο της χώρας και θα μπορεί να φιλοξενεί 50-70 άτομα κάθε βράδυ.

Μάλιστα, κάποιες υπηρεσίες του θα είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι, που αφορά σε μία σοβαρή παρανόηση (ανεξάρτητα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ):Οι άστεγοι δεν είναι οι άνθρωποι που απλά δεν έχουν πού να μείνουν ή πού να κοιμηθούν. Πιστέψτε με, αν ήθελαν, κάποιοι από αυτούς - αν όχι αρκετοί - θα μπορούσαν να έχουν ή να βρίσκουν μία στοιχειώδη στέγη, έστω για τον βραδινό ύπνο.Άστεγοι γίνονται και είναι οι άνθρωποι που έχουν μηδενικούς πόρους ζωής. Που δεν έχουν απολύτως τίποτε για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Αυτή η δραματική διαπίστωση αναγκάζει τους ανθρώπους αυτούς να βγουν στο δρόμο. Διαφορετικά (αν υποθετικά παρέμεναν κατά μόνας, σε έναν οποιοδήποτε κλειστό χώρο), θα ήταν σαν φυλακισμένοι σε ένα ιδιωτικό κελί, όπου αργά και σταθερά, θα πέθαιναν από την πείνα και τις ελλείψεις μέσων διαβίωσης.Η πλήρης απώλεια έστω και του ελάχιστου εφοδίου - κυρίως οικονομικού, αφού στην τσέπη τους δεν υπάρχει ούτε ένα ελάχιστο κέρμα - τους ωθεί αναγκαστικά να βγουν στο δρόμο και στην συνάντηση με τους υπόλοιπους "ομοιοπαθείς", ώστε έστω για την αρχή, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού, την τρομακτική αυτή τροπή της ζωής τους.Δεν αναφέρομαι σε χρήστες ουσιών και ψυχικά ασθενείς - οι οποίοι επίσης έχουν δυστυχώς λόγους να προτιμούν το "καταφύγιο" του δρόμου.Σωστά, λοιπόν, από τους διεθνείς οργανισμούς, άστεγος δεν ορίζεται μόνον αυτός που δεν έχει σπίτι (δηλ. τέσσερις τοίχους), αλλά και αυτός που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν τα στοιχειώδη, έστω και μέσα στο σπίτι αυτό (νερό,τροφή θέρμανση κλπ). Αντιλαμβάνεστε οπότε, πόσοι από εμάς είμαστε εν δυνάμει, αυριανοί άστεγοι.
αυτες οι κινησεις οπως και οι γενικοτερες κινησεις για τους αστεγους ειναι μεμονωμενες χωρις σχεδιο και συνεπεια, παιρνουν ενα εσπα κανουν 5 πραγματα που αναθεμα αν μακροπροθεσμα αποδιδουν. καλη κινηση γιατι χρειαζονται χωροι τετοιου ειδους αλλα δεν θα ηταν καλυτερα ο δημος/το κρατος να εδινε ενα βοηθημα για στεγαση ή να νοικιαζε διαμερισματα/εγκαταλελειμενα κτηριαγια τους αστεγους? εννοω ψυχικα δεν τον βοηθας καποιον μονο με ενα κρεβατι γιατι μετα επιστρεφει στην ζωη του αστεγου ξανα.
Ο Καμίνης,οχι ασφαλώς δεν είναι ο καλύτερος δημαρχος που πέρασε από την Αθήνα ever.Οχι δεν έλυσε τα προβλήματα,ούτε έκανε καλυτερα τα πράγματα.Κάποια μικρά πραγματάκια τα έκανε,έβαλε το λιθαράκι.Είναι άνθρωπος με κοινή λογική νομίζω και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κι ελπιδοφόρο αυτό!
Πολύ θετική η προσπάθεια αλλά επίσημα οι άστεγοι υπολογίζονται σε 20.000. Για τους υπόλοιπους 19950 φαντάζομαι ο κ. Καμίνης θα φροντίσει με τα ΜΑΤ όταν οι καιρικές συνθήκες θα είναι δυσμενείς και θα αναζητούν στέγαση και προστασία για να επιβιώσουν.Απόσπασμα από άρθρο της iefimerida για τους νεοαστέγους:Αυξημένος κατά 25% εμφανίζεται ο αριθμός των αστέγων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 20.000 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο νομό Αττικής, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ΜΚΟ «Κλίμακα».Μάλιστα, παρατηρείται αλλαγή στη σύνθεση του συγκεκριμένου πληθυσμού, αφού, πλέον, την αποτελούν άτομα που μέχρι πρότινος είχαν μια κανονική ζωή, η οποία όμως ανατράπηκε με την έλευση της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγαση και σίτιση.Το σώμα των νεοαστέγων, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται, αποτελούν, πρώην εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα, στην οικοδομή, ελεύθεροι επαγγελματίες, απολυμένοι από επιχειρήσεις, ακόμα και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, που, όμως, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.Όπως εξηγεί η συντονίστρια του Προγράμματος Αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα», Άντα Αλαμάνου, «στην κατηγορία των νεοαστέγων βρίσκονται άτομα για καθαρά οικονομικούς λόγους. Πρόκειται για ανέργους ή εργαζόμενους με πολύ χαμηλό ή καθόλου εισόδημα. Οι ηλικίες τους είναι κυρίως είναι από 30-45 ετών, ενώ υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που έχασαν τις δουλειές τους λίγο πριν βγουν στη σύνταξη και δεν έχουν κανένα στήριγμα. Είναι μετρίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σε αντίθεση με τον παραδοσιακό πληθυσμό των αστέγων δεν αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα ή προβλήματα εξαρτήσεων και παραβατικότητας και έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα επανένταξης».Πηγή: Αύξηση 25% του αριθμού των αστέγων - Πλησιάζουν, πλέον, τις 20.000 | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/35755#ixzz2iCnj9Aa1