Ας διαβάσουμε πρώτα τον βικιορισμό των γενοσήμων:
Γενόσημο φάρμακο
Με τον όρο γενόσημο φάρμακο χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ΄ αυτού. Ο όρος είναι καθαρά εμπορικός. Τα γενόσημα φάρμακα έχουν χαμηλότερη τιμή από τα φάρμακα στα οποία βρίσκονται σε ισχύ δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.
Συγκεκριμένα κάθε νέο φάρμακο (πρωτότυπο) μετά την τελική του έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, κυκλοφορεί προστατευμένο για κάποιο χρονικό διάστημα με δικαιώματα όπως απαγόρευσης παραγωγής του από άλλη εταιρεία ή απαγόρευση παραγωγής της δραστικής ουσίας κ.λπ. (πατέντα). Στην περίοδο αυτή στην τιμή του φαρμάκου περιλαμβάνεται αναλογικά η δαπάνη έρευνας και ανάπτυξης, από την ανακάλυψη της δραστικής ουσίας του μέχρι την κυκλοφορία του. Με τη λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος, που πάντα προσδιορίζεται από τις εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες, θεωρείται ότι όλα τα παραπάνω έξοδα έχουν αποσβεστεί. Τότε παρέχεται το δικαίωμα της παραγωγής του και από άλλες εταιρείες φαρμάκων θεωρούμενο όρο γενόσημο (generic) φάρμακο.
Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση του παραπάνω χρόνου η τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου μειώνεται δραστικά. Αλλά και τα γενόσημα φάρμακα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες προσφέρονται σε πολύ μικρότερες τιμές, αφού δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα της έρευνας των πρωτοτύπων. Με τον ανταγωνισμό που παρατηρείται σε μεγάλες παραγγελίες (μαζικές προμήθειες νοσοκομείων ή διαγωνισμούς) οι τιμές αυτών υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
Στις αρχές 2012 αναφέρεται ότι περίπου το 50% των φαρμάκων που διατίθονταν στην Ευρώπη και το 35% αυτών στην Ελλάδα ήταν γενόσημα φάρμακα. Σημειώνεται ότι τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν κάτω από ίδιο καθεστώς Ελέγχων και Τυποποίησης.
Παρ' ό,τι η πλειοψηφία των φαρμάκων που δίνονται στα ελληνικά νοσοκομεία είναι γενόσημα (και οι άνθρωποι γιατρεύονται, μιας και τα γενόσημα λειτουργούν κανονικά, απλώς δεν φτιάχνονται απ' την εταιρία που είχε το αρχικό κόπιραϊτ), στη χώρα μας είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι είναι σκάρτα και φτιαγμένα σε τριτοκοσμικές συνθήκες και δεν τα θέλουμε.
Το περίεργο είναι ότι η Αριστερά, από επαναστατική ή αντιπολιτευτική κεκτημένη ταχύτητα, έχει κηρύξει πόλεμο στα γενόσημα. Αντί να χαιρόμαστε με την ελεύθερη διάθεση (χωρίς τα πανάκριβα κόπιραϊτ συγκεκριμένων μεγαλοβιομηχανιών) μιας δραστικής ουσίας, το θεωρούμε κακό και βλαβερό.
Είναι σαν να είχε μια εταιρία το μονοπώλιο του νερού, το πουλούσε 10 ευρώ το λίτρο, και ξαφνικά το ίδιο ακριβώς νερό, με τους ίδιους ελέγχους, μπορούσαν να το έχουν όλοι κι όχι μόνο μία υπερευνοημένη εταιρία, και να το πουλάνε 1 ευρώ το λίτρο. Και κάποιος να γκρινιάζει κι από πάνω.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να μας πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα - κάποιες μεγαλοβιομηχανίες δηλαδή που διαφημίζονται στον ραδιοσταθμό του.
Δεν νομίζω ότι έπεισε κανέναν όμως - και περιμένουμε να απαντήσει για αυτά που τον κατηγορεί η Αυγή περί ισραηλινών εταιριών. Παρ' όλα αυτά η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην συναινέσει στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και ο πόλεμος εναντίον των γενοσήμων είναι, νομίζω, λάθος.
Όταν οι βουλευτές του κόμματος δυσφημίζουν ανεύθυνα τα γενόσημα, λέγοντας ότι είναι φάρμακα που φτιάχνονται στο Μπαγκλαντές θα έπρεπε να περιμένουν ότι όλο αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ:
Η πολυεθνική Sanofi είναι μία από τις φαρμακοβιομηχανίες που διαφημίζονται στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ - δεν φτιάχνει γενόσημα αλλά ακριβά φάρμακα. Κανένα πρόβλημα με τις διαφημίσεις και τα χρήματα που δίνουν οι εταιρίες στο σταθμό.
Έλα όμως που η εταιρία αυτή φτιάχνει τα φάρμακά της στην χώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χλεύασαν όσο καμία άλλη: στο Μπαγκλαντές. (Και σε άλλες του τρίτου κόσμου...)
Sanofi:
Παραγωγή "Manufacturing" (Asia Pacific, μεταξύ άλλων):
Bangladesh
China
India
Indonesia
Japan
Singapore
Thailand
Vietnam
Africa & Middle East
Algeria
Egypt
Morocco
Pakistan
Senegal
South Africa
Tunisia
http://en.sanofi.com/our_company/worldwide/worldwide.
====
Το χειρότερο είναι ότι και ο Άδωνις και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν με ένα σημαντικό θέμα για λόγους εντυπώσεων (δεν έχουν αποδειχτεί λόγοι συμφέροντος ακόμη).
Και αυτό που τελικά μένει στην κοινή γνώμη, δεν είναι ότι τα γενόσημα σπάνε επιτέλους τα μονοπώλια των πανάκριβων φαρμάκων και ότι δουλεύουν το ίδιο καλά αλλά ότι υπάρχουν κάποια πλαστά φάρμακα φτιαγμένα στην Κολοπετινίτσα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των σιωνιστών μασόνων.
Η απαξίωση των φαρμάκων χωρίς στοιχεία μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο του Nocebo (είναι το αντίθετο του placebo) με αποτέλεσμα να είναι βέβαιος ο ασθενής ότι δεν θα τον πιάσει το φάρμακο και να του μπλοκάρει τις ευεργετικές ιδιότητες.
Κι όλα αυτά, για μικροκομματικά συμφέροντα.
σχόλια