Η «σφαγή του δάσους» για τον χρυσό της Χαλκιδικής

Η «σφαγή του δάσους» για τον χρυσό της Χαλκιδικής Facebook Twitter
2

Λόγος για «ωμή παρέμβαση» του υπουργείου Περιβάλλοντος υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», γίνεται σε ρεπορτάζ   του «Εξάντα» του Γιώργου Αυγερόπουλου. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Γεωργίας Αγνάντου, οι κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής σήμαναν συναγερμό τις προηγούμενες μέρες, μπροστά στην απειλή να κοπούν περίπου 4.000 στρ. στο δάσος των Σκουριών, ολόκληρη δηλαδή η έκταση που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί ανοιχτό ορυχείο χρυσού.

«Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι το Υπ. Περιβάλλοντος, με κατεπείγον έγγραφό του στις 10/10/12, έδινε εντολή στο αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη του σχετικού «Πρωτόκολλου εγκατάστασης και υλοτομίας» με την εταιρεία!

Αυτό θα σήμαινε μια τεράστια καταστροφή, καθώς το δάσος των Σκουριών θεωρείται ανεκτίμητης οικολογικής αξίας, με δέντρα ζωής εκατοντάδων ετών! Θα σηματοδοτούσε δε και τον υπερβάλλοντα ζήλο του Υπουργείου να προχωρήσει το έργο, τη στιγμή που ακόμα εκκρεμεί η οριστική έγκρισή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, άμεσα το Υπ. Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναπαράχθηκε στο σύνολό της από τα περισσότερα Μ.Μ.Ε., με την οποία σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «το ΥΠΕΚΑ δεν έστειλε κανένα έγγραφο, πουθενά και μάλιστα επείγοντος χαρακτήρα, στις 10 Οκτωβρίου 2012, που να αφορά τη δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική».

«Πράγματι, απευθείας έγγραφο με εντολή του Υ.Π.Ε.Κ.Α. προς το Δασαρχείο Αρναίας δεν υπήρξε. Παρέμβαση όμως του Υπουργείου για να προχωρήσουν οι υλοτομικές εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, όντως υπήρξε!», σημειώνει το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι «αυτό αποδεικνύεται και από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών, που πλέον έχουμε στη διάθεσή μας.»

 Ο Εξάντας αναφέρει ότι η Γεν. Δ/νση Δασών ήταν αρνητική στο κόψιμο των δέντρων. Το υπουργείο όμως, «παραλείπει να αναφέρει ότι αυτή (η εσωτερική αλληλογραφία, η οποία έγινε, απλώς δεν έγινε απευθείας αλληλογραφία)  ανέτρεψε προηγούμενη γνωμοδότηση της υπηρεσίας, που έδινε εντολή να μη γίνει καμία υλοτομία στους Σκουριές!

 Όπως σημειώνεται παρακάτω στο ρεπορτάζ, το υπουργείο Περιβάλλοντος «παρενέβη, μη επιτρέποντας στην εκάστοτε υπηρεσία να ερμηνεύει αναρμοδίως τις αποφάσεις του και ζητώντας στο μέλλον να ζητείται εγγράφως για τέτοια θέματα η γνώμη του υπουργείου, η οποία θα είναι και δεσμευτική για την υπηρεσία! Δηλαδή, το Υπουργείο παρενέβη αυτόκλητα, και όχι κατόπιν αιτήματος διευκρινίσεων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του! Και παρενέβη για να δώσει το πράσινο φως ώστε το Δασαρχείο Αρναίας να συνάψει  το πρωτόκολλο υλοτομίας με την «Ελληνικός Χρυσός»!

 

Η «σφαγή του δάσους» για τον χρυσό της Χαλκιδικής Facebook Twitter

Παρά ταύτα, κατά τον «Εξάντα», η Γεν. Δ/νση Δασών δεν προχωρά αμέσως στην εκτέλεση της εντολής. Επανέρχεται γραπτώς την 1/10/12 και ζητά διευκρινίσεις από το Υ.Π.Ε.Κ.Α., σημειώνοντας ότι οι επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της παραχωρηθείσας έκτασης της περιοχής των Σκουριών θα είναι εκτεταμένες και θα έχουν μη αντιστρεπτό χαρακτήρα! Ζητά λοιπόν από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. να επιβεβαιώσει ότι η έγκριση της προαναφερθείσας τεχνικής μελέτης είναι οριστική, ανεξάρτητα από την τήρηση των υποχρεώσεων της εταιρείας που προβλέπονται σε αυτή. Θέτει μάλιστα το Υ.Π.Ε.Κ.Α. προ των ευθυνών του σε περίπτωση μη έγκρισης των προσαρτημάτων που ακόμα εκκρεμούν, ζητώντας του να επιβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δε θα θίξει την απόφασή του για οριστική έγκριση της τεχνικής μελέτης του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» , με βάση την οποία θα εκδοθούν πρωτόκολλα εγκατάστασης και υλοτόμησης.

 

Η «σφαγή του δάσους» για τον χρυσό της Χαλκιδικής Facebook Twitter

Η ενόχληση του Υπουργείου για την αγωνία του Διευθυντή Δασών να είναι σύννομος διαφαίνεται στην απάντηση που ακολούθησε στις 4/10/12: «Με το προηγούμενο έγγραφό μας σας δόθηκε μία πλήρης απάντηση, που καλύπτει όλες τις απορίες σας. Άρα, παρέλκει η επανάληψη των ίδιων πραγμάτων».

Μετά και τη δεύτερη επιστολή του Υ.Π.Ε.Κ.Α, η Γεν. Δ/νση Δασών στέλνει τελικά έγγραφο προς το Δασαρχείο Αρναίας, όπου αναφέρει όλη την προηγούμενη αλληλογραφία και καταλήγει: «Ως εκ τούτου είναι δυνατή η εκτέλεση των υλοτομικών εργασιών, σύμφωνα με τη δασική Νομοθεσία, που αφορούν τις εν λόγω εκτάσεις».

«Αυτό είναι το έγγραφο που έφτασε στο Δασαρχείο Αρναίας στις 10/10/2012, αυτό ήταν που σήμανε συναγερμό για τους κατοίκους και τροφοδότησε τις καταγγελίες και τελικά, αυτός ήταν ο τρόπος που το Υπουργείο όντως παρενέβη υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός»  και έδωσε εντολή υλοτόμησης, όσο και αν στην ανακοίνωσή του προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις!», αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του «Εξάντα.»

 «Δυστυχώς,-καταλήγει το άρθρο- η εκτεταμένη υλοτομία στο δάσος των Σκουριών έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, 50 γυναίκες ανέβηκαν στο βουνό και τράβηξαν ένα βίντεο που μαρτυρά την καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί....»

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM
Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Ελλάδα / Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Εποχή των σπηλαίων στην Ήπειρο, καθώς η Περιφέρεια αναθέτει σε υπάλληλο ένα έργο που μπορεί να γίνεται ακόμα και με ένα «κουμπί», μέσω κινητού τηλεφώνου 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια