Με ένα ενδιαφέρον ρεπορταζ για την Χρυσή Αυγή επιστρέφει σήμερα η εφημερίδα Guardian. Η δημοσιογράφος Maria Margaronis παρακολουθεί τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στα Μέγαρα και μιλάει με κατοίκους της περιοχής. «Νομίζω ότι ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν. Είμαι Ελληνίδα. Αυτούς τους ανθρώπους τους ξέρω ολόκληρη την ζωή μου. Είναι οι άνθρωποι που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Είναι οι άνθρωποι που δεν αφήνουν τον ξένο να πληρώσει τον καφέ του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν πέσει θύματα φασιστικής ρητορικής»λέει ανάμεσα σε άλλα. Δίνει τον χαρακτηρισμό «Rock Star» για τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος κάνει την εμφάνιση του στα εγκαίνια ενώ τις εμφανίσεις του στα talk Shows τις παρομοιάζει με τις εμφανίσεις ενός «έφηβου με παραβατική συμπεριφορά».
Μιλάει με διάφορους μετανάστες που έχουν πέσει θύμα επίθεσης και αφιερώνει ένα κομμάτι του ρεπορτάζ στην επίθεση που δέχτηκε ο συνεργάτης της Lifo @manolis έξω από το Χυτήριο.
«Τέτοιες επιθέσεις δεν διώκονται ποτέ ούτε τιμωρούνται. Ρωτήστε για παράδειγμα τον @manolis τον συνεργάτη του περιοδικού Lifo
Λέει ότι τέσσερα με πέντε άτομα τον περικύκλωσαν έξω από την παράσταση του Corpus Christi τον χτύπησαν και του έβαλαν ένα τσιγάρο στην τσέπη». Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στα tweets του @Manolis από την βραδιά έξω από το Χυτήριο και στις βρισιές τις οποίες δέχτηκε. Γίνεται λόγος για την αδιαφορία της αστυνομίας καθώς και για την στάση του βουλευτή Παναγιώταρου ο οποίος δρούσε ανενόχλητος με την αστυνομία να είναι δυο βήματα πίσω του.
Στην συνέχεια του ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις της δικηγόρου Ιωάννας Κούτροβικ στην οποία απευθύνονται μετανάστες θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Μιλάει για την κάλυψη που παρέχει η αστυνομία στους χρυσαυγίτες και για την στάση ένστολων όταν περπατούσε μόνη της στο πεζοδρόμιο.
«Περπατούσα στο δρόμο. Με πλησίασαν δυο ένστολοι φωνάζοντας αρκετά δυνατά ώστε να το ακούσω «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή»
Το άρθρο κλείνει με το εξής περιστατικό. Φίλος της δημοσιογράφου πριν δυο χρόνια έφτασε καθυστερημένος στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Αναγκάστηκε να καθίσει δίπλα στον Μιχαλολιάκο όπου υπήρχε η μοναδική κενή θέση. Στην αρχή δίστασε, εκείνος γύρισε και του είπε «Κάτσε. Ο φασισμός δεν είναι μεταδοτικός». «Πριν δυο χρόνια», γράφει η δημοσιογράφος, το «θεωρούσαμε αστείο».