Retralonica!

Retralonica! Facebook Twitter
3

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Στις αρχές της χρονιάς μια ομάδα φοιτητριών Δημοσιογραφίας δημιούργησε, στα πλαίσια ενός ακαδημαϊκού πρότζεκτ για την Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία, ένα από τα πιο ενημερωμένα "αγγλόφωνα" ρετρό blogs της Θεσσαλονίκης.

Με ξεχωριστές κατηγορίες για την Αρχιτεκτονική, την μουσική, την γεύση και την γαστρονομία, αλλά και για τις αντικερί και τα παλαιοπωλεία της πόλης, το Retralonica μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας χάρτης ρετρό αστικών ευρημάτων, στον οποίο μπορούν να καταφύγουν οι λάτρεις της νοσταλγίας, αλλά και όλοι όσοι θα ήθελαν να περάσουν ένα vintage..θεματικό σαββατοκύριακο στην συμπρωτεύουσα!

"Στη Θεσσαλονίκη το παρελθόν είναι πάντα ..παρόν"

Retralonica! Facebook Twitter

Ζητήσαμε από τις δημιουργούς του να μας που δυο λόγια για το project, και να μας προτείνουν το δικό τους top ten για τα δέκα πιο ενδιαφέροντα ρετρό μέρη και γωνιές της πόλης..

- Πώς ξεκίνησε το Retralonica;

- Η αφορμή για το Rétralonica ήταν το ξενόγλωσσο μάθημα Ταξιδιωτικής Δημοσιογραφίας στη σχολή μας (Δημοσιογραφία και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.).

Το γενικό θέμα ήταν η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης μέσα από τα δικά μας μάτια και η ομάδα μας επέλεξε να δημιουργήσει ένα portfolio. Ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε στα μέσα του Ιανουαρίου και το παρουσιάσαμε στο τέλος του ίδιου μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε να βγούμε για γυρίσματα και φωτορεπορτάζ τις πιο κρύες και χιονισμένες ημέρες του φετινού χειμώνα!

Το Rétralonica ξεκίνησε ως ακαδημαϊκή εργασία και πολύ σύντομα πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Όσο το δουλεύαμε, ανακαλύπταμε συνεχώς νέα μέρη, τα οποία θέλαμε να εντάξουμε μέσα σε αυτό.

- Είστε όλες νεαρές σε ηλικία. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη ρετρό πλευρά της πόλης;

- Εδώ και τέσσερα χρόνια σπουδάζουμε στη Θεσσαλονίκη και βλέπουμε καθημερινά αυτό το συνδυασμό παρελθόντος-παρόντος μέσα στην πόλη.

Μέσα από αυτά τα στοιχεία γνωρίσαμε το παρελθόν της πόλης, εποχές τις οποίες η γενιά μας δεν έχει ζήσει. Έτσι και αλλιώς, φαίνεται ότι το ρετρό στοιχείο έχει μεγάλη απήχηση στις νεότερες ηλικίες τώρα.

Το Rétralonica μας έδωσε την ευκαιρία να αναζητήσουμε τα σημεία στα οποία το παρελθόν είναι ακόμα πολύ έντονο.

- Με ποιες κατηγορίες καταπιάνεται το blog;

- Προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της πόλης, οι οποίες συνδυάζουν το κλασσικό και το μοντέρνο.

Οπότε, ασχοληθήκαμε την αρχιτεκτονική, τη μουσική, τη γαστρονομία και τα μικρά καθημερινά αντικείμενα που έρχονται από το παρελθόν.

Εκτός αυτών, μέσα από ένα video, ακολουθήσαμε μία διαδρομή στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να αναδείξουμε τα σημεία και τους χώρους με αυτό το χαρακτήρα.

- Κορίτσια, μπορείτε να μας προτείνετε δέκα ρετρό μέρη της Θεσσαλονίκης που αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς;

- Με βάση αυτά που ψάξαμε και επισκεφθήκαμε εμείς φυσικά, μπορούμε να προτείνουμε:

1. Άνω Πόλη. Στα σοκάκια με τα σύγχρονα σπίτια σε ρετρό στυλ.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Άνω Πόλη. Ίσως το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της Άνω Πόλης είναι τα παράθυρα που προεξέχουν. Πάντως, το πιο ενδιαφέρον δεν είναι η ιδιόμορφη κατασκευή τους, αλλά η πανέμορφη θέα τους ως την παραλία της Θεσσαλονίκης.
Retralonica! Facebook Twitter
Έντονα βαμμένοι τοίχοι, όπως η πρόσοψη αυτού του σπιτιού, συνθέτουν τον γραφικό οικισμό της Άνω Πόλης.
Retralonica! Facebook Twitter
Σπίτι στην Άνω Πόλη, που δημιουργεί την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Στους κατοίκους της Άνω Πόλης αρέσει αυτό το παραδοσιακό στυλ.

2. Λαδάδικα

 

3. "Καφωδείο Ελληνικό", κυρίως για τη διακόσμηση του και τη συλλογή παλαιών αντικειμένων.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Όψη από τον πάνω όροφο του «Καφωδείου Ελληνικού»

4. Μπεζεστένι (στη Βενιζέλου, κάτω από την Εγνατία)

 

5. "Μουσείο Παιδικών Αναμνήσεων"-"Αντικερασμός" (Βενιζέλου 53), που περιλαμβάνει μια συλλογή παλιών παιχνιδιών και καθημερινών αντικειμένων των παιδιών από προηγούμενες δεκαετίες.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Παιχνίδια, φωτογραφίες και μουσικά όργανα
Retralonica! Facebook Twitter
Η επιγραφή που σε προσκαλεί στο "Μουσείο παιδικών αναμνήσεων"

6. Το "Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης" (Κομνηνών 12)

 

Retralonica! Facebook Twitter
Η μεγάλη ποικιλία αλλαντικών στο «Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης»

7. "Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης" (Πλατεία Αγ. Παντελεήμονος 5), όπου μπορείς να βρεις second-hand βιβλία και σπάνιες ή παλιές εκδόσεις.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Στο υπόγειο της "Παλαιοβιβλιοθήκης της Θεσσαλονίκης"

8. Το μεζεδοπωλείο "Το Ελληνικό" (Στρατηγού Καλλάρη 9), με παραδοσιακή διακόσμηση που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Μεζεδοπωλείο “Το Ελληνικό”

9. Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με τις παλιές Αποθήκες που σήμερα στεγάζουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα Μουσεία Κινηματογράφου και Φωτογραφίας.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Μουσείο Κινηματογράφου. Αρχικά τα κτίρια στο λιμάνι χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες. Το design των κτιρίων έχει διατηρηθεί ακόμα και σήμερα που χρησιμοποιούνται για τα Μουσεία Κινηματογράφου και Φωτογραφίας και για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

10. Όσον αφορά τις ρετρό μελωδίες, μπορείς πολύ συχνά να τις συναντήσεις με μια απλή βόλτα στην πόλη, χάρη στους νέους μουσικούς -πολλοί από τους οποίους παίζουν μουσική στο δρόμο!

 

Retralonica! Facebook Twitter
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελείται από δύο κτίρια. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης δύο διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ

 

Περισσότερη ρετρό Θεσσαλονίκη

 

Retralonica! Facebook Twitter
Χτισμένη το 1906 στη Βασιλίσσης Όλγας η βίλλα Μοδιάνο είναι ένα από τα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες πλούσιων Ελλήνων, Εβραίων και Τούρκων. Σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Αμέτρητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης μιας άλλης εποχής, στον "Αντικερασμό"

 

Retralonica! Facebook Twitter
Μία από τις πολλές σκάλες ανάμεσα στα σπίτια της Άνω Πόλης.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και 25ης Μαρτίου, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης συνδυάζει στοιχεία νεοκλασσικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 1000 έργα.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Το Βυζαντινό Τείχος περιέφρασσε την πόλη από την εποχή του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου. Σήμερα είναι ένα μνημείο που έχει ενσωματωθεί στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον και χωρίζει την περιοχή της Άνω Πόλης σε δύο μέρη.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Μνημείο στο Κτίριο Διοίκησης του Α.Π.Θ., μέρος του Εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται κάτω από τις εκτάσεις του Πανεπιστημίου.

 

Retralonica! Facebook Twitter
Τραπέζια στην «Ακαδημία»

 

Retralonica! Facebook Twitter
Παλιά γραφομηχανή στην είσοδο της "Κουκουβάγιας".

 

Retralonica! Facebook Twitter

 

 

 

** Πίσω από το Retralonica βρίσκονται οι:

Αποστολία Κατσανά
Μαρία Μιχαλάκη
Στέλλα Παπασαραφιανού
Μυρτώ Συμεωνίδου
Κατερίνα Χατζίδου

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
το ανακάλυψα πρόσφατα και νομίζω πως κολλάει στο εν λόγω άρθρο:http://www.thessalonikiartsandculture.gr/thessaloniki/afieromata/synoikia-ouziel-i-synoikia-mias-allis-epoxis-sto-kentro-tis-thessalonikis#.UxtJjz9_uJp
Ντάξει, καλή προσπάθεια, αλλά αν μιλάμε για σοβαρό ρετρό στη Θεσσαλονίκη, μην παραλείψετε:-Πίτσα Σάκης (ό,τι πιο ρετρό κυκλοφορεί στην πόλη, με πρωταγωνίστρια την υπερσταρ Σούλα με το μονίμως φουξ(ια) νύχι-Ν.Σ.Σ. (το πρωί, αλλά κυρίως το βράδυ)-Οδός Κασάνδρου-Οδός Αφροδίτης-Βαρδάρης και λίγο τα τσοντάδικα πέριξ (ό,τι έχει απομείνει)-Κλοσάρ-Πάστα Φλώρα (όχι γιατί έχει ρετρό style, αλλά γιατί έχει θρέψει όλες τις τελευταίες φουρνιές φοιτητών)-Τίφανυ'ς-Τσινάρι-Παλιά Λαχαναγορά -Οδός Γλάδστωνος-ΚΤΕΛ Χαλκιδικής-λεωφορείο 24 (το λεωφορείο-φάντασμα)-Το Βαρύ Πεπόνι (εστιατόριο για ολίγους)Αυτή είναι η ρετρό Θεσσαλονίκη (μας) ρε :)