ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ελλάδα: 7η χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος

Ελλάδα: 7η χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος Facebook Twitter
4

Η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομότιμου καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αντώνη Καφάτο, κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 100 κιλά κατά μέσο όρο κόκκινο κρέας κάθε χρόνο.

Συγκριτικά οι Αμερικανοί, που θεωρούνται παραδοσιακά κρεατοφάγοι, καταναλώνουν 88 κιλά.

Τελείως διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 60 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή. Όπως γράφουν και Τα Νέα, η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου Rockefeller το 1948 και αργότερα το 1960, από τον αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επίσης, πριν από 50 χρόνια η κύρια πηγή λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

4

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης ανάπλασης στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι προβλέψεις, τι θα δημιουργηθεί στον χώρο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Χανιά: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας - Ο ΕΟΔΥ ψάχνει απαντήσεις σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο

Ελλάδα / Χανιά: Έξαρση γαστρεντερίτιδας με εκατοντάδες κρούσματα - Ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή της μόλυνσης

Από 14 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον νομό - Ο ΕΟΔΥ έστειλε στο Πολυτεχνείο ερωτηματολόγιο για να επιχειρηθεί ιχνηλάτηση
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Τον εγχείρησαν για σκωληκοειδίτιδα, αλλά τον ενημέρωσαν έπειτα από έναν χρόνο ότι έχει καρκίνο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Τον εγχείρησαν για σκωληκοειδίτιδα, αλλά τον ενημέρωσαν έπειτα από έναν χρόνο ότι έχει καρκίνο

«Δίνω μάχη για την ζωή μου -Έναν χρόνο δεν ενημερώθηκα ώστε να λάβω κάποια προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή» αναφέρει ο αστυνομικός στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον των γιατρών του νοσοκομείου
LIFO NEWSROOM
Ο Νίκος Πλακιάς καταγγέλλει το ΑΠΘ που δεν απένειμε τον τίτλο σπουδών στην Κέλλυ Πορφυρίδου

Ελλάδα / «Η ντροπή του πανεπιστημίου»: Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά για τον πρύτανη και τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Είχαν ειδοποιήσει τους γονείς της Κέλλυς Πορφυρίδου να παραλάβουν τιμητικά τον τίτλο σπουδών του κοριτσιού που δολοφονήθηκε στα Τέμπη αλλά ανασκεύασαν την απόφασή τους και αρνήθηκαν χωρίς να ειδοποιήσουν την οικογένεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Πάντως ρε παιδιά διαβάζω συνέχεια για κρητική διατροφή κτλ. Τι στο καλό; Σε άλλη Κρήτη πηγαίνω εγώ διακοπές όπου έχουν φοβερό κρέας και λουκάνικα; Το 2005 όταν τελείωσα το σχολείο πήγα Κρήτη 71 κιλά και γύρισα στην Αθήνα μετά από 10 μέρες 78!!! Αφού δεν τολμάω να ξαναπάω Κρήτη αν δεν χάσω 10 κιλά πρώτα γιατί θα τα ξαναπάρω σίγουρα με τόσες νοστιμιές. ΥΓ. Ζήτω το κρέας.
Link για την ερευνα? Γιατι μυριζει λιγο greek baroufa net. Εδω: http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/04/daily-chart-17 ειναι ενα αρθρο του 2012 που αναφερει οτι "By 2007—the latest year for which comparable data are available—" με στοιχεια απο UN Food and Agriculture Organisation.Συμφωνα μ'αυτο η αμερικη ειναι 2η στη λιστα με 125+kg και η Ελλαδα 40η με 75kgFull list: http://www.scribd.com/EconomistDailychart/d/91840616-Meat-Consumption-Per-Person
Πιο λογικά μου φαίνονται αυτά τα επίπεδα. 100 κιλά κόκκινο κρέας το χρόνο σημαίνει πως εφοσον 1 κιλό κρέας αντιστοιχεί περίπου σε 4 μερίδες, δια 365 μέρες, θα έπρεπε να τρώμε τουλάχιστον μια μερίδα κρέας καθημερινά. Καθημερινά για όλο το χρόνο.Και μιλάμε για μια χώρα που έχει επίσης μεγάλη κατανάλωση λαδερών/οσπρίων/ζυμαρικών.