Η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομότιμου καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αντώνη Καφάτο, κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 100 κιλά κατά μέσο όρο κόκκινο κρέας κάθε χρόνο.
Συγκριτικά οι Αμερικανοί, που θεωρούνται παραδοσιακά κρεατοφάγοι, καταναλώνουν 88 κιλά.
Τελείως διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 60 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή. Όπως γράφουν και Τα Νέα, η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στην Κρήτη το 1960, ήταν μόλις 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ από τις μελέτες του Ινστιτούτου Rockefeller το 1948 και αργότερα το 1960, από τον αμερικανό βιοχημικό, Ancel Keys, διαπιστώθηκε ότι η μέση κατανάλωση ελαιολάδου από τους Κρήτες ήταν 120 γραμμάρια και το 29% της ενέργειας που έπαιρναν καθημερινά προερχόταν από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Επίσης, πριν από 50 χρόνια η κύρια πηγή λιπαρών στον ελληνικό πληθυσμό ήταν το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ενώ τα λιπαρά από κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια και θαλασσινά, ήταν περιορισμένα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και των νηστειών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
σχόλια