Η σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα του Νείλου

Η σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα του Νείλου Facebook Twitter
H Qahera, η Αιγύπτια σούπερ ηρωϊδα κόμικς που πολεμά τη σεξουαλική παρενόχληση και την ισλαμοφοβία
21

Ζήτησα απ' την Κωνσταντίνα Αρετάκη (Εκπαιδευτικό – Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Καΐρου και στο Πανεπιστήμιο Μπένι Σουέφ) να μας περιγράψει την κατάσταση εκεί...

Η Αίγυπτος είναι η χώρα όπου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, το 99,3% των γυναικών έχει δεχτεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης (από φραστική μέχρι άσκηση βίας).

Η σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα του Νείλου Facebook Twitter

Με αφορμή περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο Campus του Πανεπιστημίου του Καΐρου, του μεγαλύτερου Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου, το οποίο αφορούσε στην σεξουαλική παρενόχληση (λεκτική και φυσική) φοιτήτριας από συμφοιτητές της, με έκανε για άλλη μια φορά να θορυβηθώ και να κινητοποιηθώ για το θέμα αυτό, το οποίο με έχει απασχολήσει πολλές φορές το διάστημα της εδώ παραμονής μου.

Το "αδίκημα" της κοπέλας ήταν ότι φόρεσε στενό παντελόνι και στενή ροζ μπλούζα, χωρίς όμως να αφήνει ακάλυπτο και εκτεθειμένο σε κοινή θέα κάποιο σημείο του σώματός της, αφού φορούσε ακόμα και μαντίλα… Αυτό "προκάλεσε" τους συμφοιτητές της που έσπευσαν να της απευθύνουν χυδαία και υβριστικά σχόλια και να προσπαθήσουν να της αφαιρέσουν τα ρούχα. Η κοπέλα βρήκε καταφύγιο στις τουαλέτες, από όπου την απομάκρυνε εκτός του campus η Ασφάλεια του πανεπιστημίου.

Το ντύσιμό της θεωρήθηκε ανεπίτρεπτο και προκλητικό, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του πρύτανη του πανεπιστημίου, που εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την κοπέλα ότι ευθύνεται για την επίθεση που της έγινε, επειδή, προκάλεσε με την εμφάνισή της, τονίζοντας μάλιστα ότι θα τιμωρηθεί τόσο η ίδια (!!!), όσο και οι δράστες του επεισοδίου. Ευτυχώς, κάτω από την κατακραυγή που δέχτηκε για την δήλωσή του αυτή, έσπευσε να αναιρέσει λέγοντας ότι πρόκειται για παρεξήγηση και ότι η κοπέλα δεν θα τιμωρηθεί.

Ιδού και το "ανεπίτρεπτο", "προκλητικό" ντύσιμο...

 

Η σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα του Νείλου Facebook Twitter

 

Την παρενόχληση την βιώνω κι εγώ η ίδια καθημερινά στους δρόμους της καϊρινής πρωτεύουσας. Προς το παρόν δεν έχουν απλώσει χέρι πάνω μου, αλλά έχω κουραστεί να με "σκανάρουν" αντρικά βλέμματα κάθε φορά που βγαίνω στο δρόμο, να σχολιάζουν διάφορα στην γλώσσα τους, που ευτυχώς δεν καταλαβαίνω, να στριγκλίζουν, να τσιρίζουν , ή ακόμα να με ακολουθούν συμμορίες νεαρών αγοριών λέγοντας διάφορα βρωμόλογα στα αγγλικά.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ξεκινούσα να έρθω, οι φίλοι μου δεν με απέτρεπαν μόνο λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης και των βίαιων διαδηλώσεων που μετρούσαν εκατοντάδες νεκρούς. Ήταν νωπές ακόμα οι ειδήσεις που έφταναν σε εμάς για τους βιασμούς ξένων δημοσιογράφων και για τις βίαιες σεξουαλικές κακοποιήσεις ιθαγενών γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί απλά έχω απαυδήσει... Ήρθα σε μια χώρα που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου και ήξερα ότι θα ζούσα με μεγάλη ευχαρίστηση τα τρία χρόνια που θα διαρκούσε η εδώ παραμονή μου. Κι έπειτα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι, αυτά που στην αρχή δεν "έβλεπα" ή δεν μπορούσα να καταλάβω... Με κούρασε η συμπεριφορά των ανθρώπων. Φυσικά, δεν είναι όλοι «αγροίκοι», αλλά είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό δυστυχώς...

Μήπως δεν ευθύνονται όμως ούτε και οι ίδιοι για αυτήν τους την συμπεριφορά; Πού πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια που αυτό το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις στην χώρα αυτή; Δεν είμαι ειδικός για να πω με βεβαιότητα ότι είναι η θρησκεία και οι απαγορεύσεις της που εξωθούν τους άντρες σε τέτοιες συμπεριφορές, όπως συχνά συζητάμε εμείς οι «ξένοι» αναμεταξύ μας. Είναι σίγουρα όμως η καταπιεσμένη σεξουαλικότητά τους. Σύμφωνα με το Ισλάμ, απαγορεύεται οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή εκτός γάμου, για γυναίκες και για άντρες. Ναι, καλά θα μου πείτε, σιγά να μην το τηρούνε. Κι όμως, το τηρούνε! Όταν η ζωή τους κυλάει και καθορίζεται με βάση τις επιταγές (ή προτροπές) του κορανίου, όταν ο φόβος της τιμωρίας του Αλάχ είναι συνεχώς πάνω από τα κεφάλια τους, όταν ως λαός είναι τόσο υπάκουοι προς τον Αλάχ (ίσως πάλι από το φόβο ή τον σεβασμό, πάρτε το όπως θέλετε), δεν μπορούν παρά να πειθαρχήσουν και σε αυτό. Με ποιο τρόπο λοιπόν να τιθασεύσουν την σεξουαλική ορμή τους και προς ποια κατεύθυνση να την διοχετεύσουν; Μα προς τα εύκολα θύματα, τις γυναίκες, που δεν έχουν πολλά περιθώρια να αντιδράσουν.

 

Η σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα του Νείλου Facebook Twitter

Θέλησα να μάθω τι πιστεύουν οι ίδιες οι γυναίκες για όλο αυτό που συμβαίνει και πώς αντιδρούν. Δεν είναι εύκολο θέμα για συζήτηση για την πλειοψηφία των γυναικών, καθώς αποτελεί θέμα ταμπού. Όταν κατά την διάρκεια του μαθήματος (διδάσκω νέα ελληνική γλώσσα στους φοιτητές του τμήματος κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Καΐρου) βρήκαμε στο κείμενο τη λέξη «εραστής-ερωμένη», μου δήλωσαν ότι δεν θα μάθουν αυτήν την λέξη, δεν την χρειάζονται. Δεν είναι εύκολο λοιπόν αυτές οι κοπέλες να σου ανοιχτούν.

Γι’ αυτό επέλεξα μια φοιτήτρια «διαφορετική». Είναι μουσουλμάνα, αλλά από επιλογή, δεν θέλει να είναι πανομοιότυπη με το υπόλοιπο πλήθος. Ντύνεται δυτικότροπα, αφήνει ακάλυπτο το κεφάλι, τα μπράτσα, το λαιμό, στοιχεία που είναι αρκετά για να είσαι με βεβαιότητα θύμα παρενόχλησης, ειδικά μάλιστα όταν είσαι μουσουλμάνα και δεν ακολουθείς το αυστηρό dress code. Έτσι θεώρησα, και την ρώτησα, αν αντιμετωπίζει προβλήματα έξω στους δρόμους. Μου είπε ότι το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στο μετρό και στα λεωφορεία, όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Το έχει δει πολλές φορές να γίνεται μπροστά της (άντρες να απλώνουν χέρι σε κοπέλες). Άλλες κοπέλες αντιδρούν, άλλες φωνάζουν και άλλες παραμένουν σιωπηλές. Η ίδια όμως, μόνο λεκτικά σχόλια έχει δεχτεί.

«Μα, πώς γίνεται, την ρώτησα, είσαι εύκολος στόχος». «Είναι θέμα συμπεριφοράς, μου είπε, πόσο σίγουρη και δυνατή δείχνεις όταν κινείσαι στο δρόμο, πόσο αυτοπεποίθηση έχεις. Αν δείχνεις ότι θα αντιδράσεις, θα φωνάξεις στα άπλωμα του χεριού, ο άλλος δεν θα το τολμήσει. Συνήθως τα θύματα είναι εκείνες οι κοπέλες, οι ντυμένες όπως αρμόζει σε μουσουλμάνες, που από το σπίτι τους έχουν διδαχτεί να είναι υπάκουες, να ντρέπονται να μιλήσουν. Αυτές επιλέγουν να παρενοχλήσουν, γιατί ξέρουν ότι δεν θα αντιδράσουν από ντροπή και φόβο». Δεν είναι λοιπόν το «προκλητικό» ντύσιμο που προβοκάρει τέτοιες αντιδράσεις, προκειμένου να «συνετίσουν» τα «άτακτα» κορίτσια, όπως ακούγεται στις διακιολογίες των αντρών. Αυτά μου είπε η κοπέλα, που δέχεται ως κοπλιμέντο τον χαρακτηρισμό «διαφορετική».

Η σεξουαλική παρενόχληση στη χώρα του Νείλου Facebook Twitter

Τα παραπάνω είναι ως ένα βαθμό γενικεύσεις, όμως δείχνουν το τι συμβαίνει, γιατί από ό,τι φαίνεται στα ποσοστά, το φαινόμενο είναι καθολικό.

Είναι τελικά πολύ πολύ κουραστικό να είσαι γυναίκα σε μια χώρα όπου τα αρσενικά βγαίνουν με τέτοιο οίστρο στους δρόμους, με αποτέλεσμα να παρενοχλούν κάθε θηλυκό που συναντούν στο διάβα τους, αφού δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, προκειμένου να συγκρατήσουν την καταπιεσμένη τους φύση...

 

  

Πηγές:

Το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου:

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/0/96909/Egypt/0/Cairo-university-student-sexually-harassed-by-mob-.aspx

http://english.ahram.org.eg/News/97016.aspx

Στοιχεία για την σεξουαλική παρενόχληση στην Αίγυπτο

http://www.unwomen.org/wp-content/uploads/2013/02/Sexual-Harassment-Study-Egypt-Final-En.pdf

http://www.thecommentator.com/article/3713/99_3_of_egyptian_women_have_been_sexually_harassed

http://www.huffingtonpost.com/engy-abdelkader/99-percent-of-egyptian-women-girls-have-been-sexually-harassed_b_3373366.html

http://egypt.unfpa.org/english/Staticpage/c94040b0-542a-4a2d-a549-da8756195c6e/Sexual_Harassment.aspx

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμοί στην Ταχρίρ

http://www.huffingtonpost.com/2013/02/06/egypt-sexual-assaults_n_2632035.html

http://www.huffingtonpost.com/2013/12/13/egypt-sexual-harassment-psa_n_4439259.html

http://www.huffingtonpost.com/roger-friedland/sexual-violence-and-the-egyptian-revolution_b_2658500.html

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-19440656

Καχίρα: Το κόμικ της  επαγρύπνησης των Αιγύπτιων γυναικών στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

http://www.tvxs.gr/news/kosmos/kaxira-kartoyn-tis-aigyptiakis-seksoyalikis-epanastasis

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
΄Καλησπέρα. Μάλλον πάτησα λάθος.. . Οπως έλεγα είναι μάλλον μη ρεαλιστικό ένας άνδρας να ρωτησει μια πόρνη ΄' γιατί είσθε τόσο θλιμμένη?μήπως είσθε θύμα sex traffiching?Aν ναι , δεν θα συνουσιασθώ μαζί σας ! Αντίθετα θα καλέσω αμέσως την αστυνομία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την περίπτωση σας !Μόνο υποδείξτε μου μία νόμιμη συναδελφο σας , γιατί έπείγομαι να συνουσιαστώ ΤΩΡΑ, και μετά σε πεντε-δέκα λεπτάκια , είμαι φιλικά στην διάθεση σας "Οσον αφορά την παρατήρηση της Πενταγώτισσας για μια τυχόν δυσπιστία μου για τις πολιτιστικές αγκυλώσεις που υπάρχουν σχετικά με την σεξουαλικότητα της γυναίκας΄... Οι παλαιές αγκυλώσεις και " προκαταλήψεις ήταν απαραίτητες - σχεδόν παγκόσμια - δίοτι η γυναικεία σεξουαλικότητα είχε οφθαλμοφανείς συνέπειες δηλαδή στρουμπουλά χαρουμενα μωρά .Μόνον στο 2ο μισό του 20ου αιώνα με το αντισυλλιπτικό χάπι έφυγε αυτό το εμπόδιο -τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα - που κατέστησε τις γυναίκες κατά κάποιο τρόπο ψευδώς ελέυθερες - διότι είναι προστατευμένες μόνο αν είναι μέσα στην αγκαλιά μιάς κοινωνίας πχ αν απαχθούν και βιαστούν μένουν εγκυες μια χαρά. Και οι απαχθείσες μπορει να πεθάνουν κλπ κλπ κλπ ( στον τοκετό ) άρα ψευδώς είναι ελευθερες. Τα παλαιότερα χρόνια λοιπόν η γυναίκα έπρεπε να προστατευται διαρκώς και αδιαλλείπτως . Από αυτό το αδιάσειστο φυσικό γεγονός εκπορευονται ΟΛΕΣ οι αγκυλώσεις οι προκαταλήψεις ( και ανδρικές διαστρεβλώσεις ) που ΤΟΤΕ δεν ήταν προκαταλήψεις .Ήταν ζωτική ανάγκη. Επιμένω ότι η ανδρική επιθυμία για συνουσία είναι κατά πολύ βίαιη και ( πιεστικότερη) από αυτήν των γυναικών απλώς καταπίεζεται και αυτή από την κοινωνία. Αν αρθούν οι κοινωνικοί κανόνες και η προστασία που παρέχεται στις γυναίκες- πχ περίπτωση πολέμου -σου λέω εγώ πόσα απίδια βάζει ο σάκκος !( υπάρχει η πιθανότητα 5 γυναίκες να βιάσουν 30 άνδρες ? (περίπτωση πολέμου Γιουκοσλαβίας με αντίθετους ρόλους φυσικά ) Να πέσουν σαν λυσσάρες επάνω τους -ποιος άλλος έχει σειρά ? φέρε μου εκείνον τον ξανθούλη!( ΟΗ ΥΕS )
"Οπως έλεγα είναι μάλλον μη ρεαλιστικό ένας άνδρας να ρωτησει μια πόρνη ΄' γιατί είσθε τόσο θλιμμένη?μήπως είσθε θύμα sex traffiching?Aν ναι , δεν θα συνουσιασθώ μαζί σας ! Αντίθετα θα καλέσω αμέσως την αστυνομία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την περίπτωση σας !Μόνο υποδείξτε μου μία νόμιμη συναδελφο σας , γιατί έπείγομαι να συνουσιαστώ ΤΩΡΑ, και μετά σε πεντε-δέκα λεπτάκια , είμαι φιλικά στην διάθεση σας"Σχετικά ρεαλιστικό θα μπορούσε να είναι γι' αυτούς που επιδεικνύουν στοιχειώδες ενδιαφέρον, ως προς αυτό το θέμα, όπως φαίνεται να λέει ο double helix, και μάλιστα χωρίς ειρωνείες για κάτι που δεν είναι και τόσο ευχάριστο (όπως το trafficking).Δεν μίλησα, απαραίτητα, για "παλιές" αγκυλώσεις, μιλώ, δυστυχώς, για αγκυλώσεις του 2014 (στην ημεδαπή) που διατίθενται και προφυλακτικά και χάπια και λοιπές μέθοδοι αντισύλληψης (αλλά και επιλογή άμβλωσης). Ως απάντηση χρήσιμο είναι, απ' την αρχή μέχρι το τέλος του, το άρθρο που ακολουθεί ...γιατί βάζει τα πράγματα σε μία σειρά: http://www.nomas.org/node/145 (ενώ εσύ μιλάς για "προστασία" των γυναικών, αυτοί μιλούν για απόλυτο έλεγχο των αναπαραγωγικών δυνατοτήτων των γυναικών και εξηγούν).Θα ήθελα επίσης να πω πως οι (μαζικοί) βιασμοί κατά τη διάρκεια πολέμων (και σε επέκταση φρικαλεότητες τέτοιου τύπου: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nanjing_Massacre_rape_killed.jpg) έχουν να κάνουν με σεξουαλική εκτόνωση μόνο ως ένα βαθμό. Αυτοί οι βιασμοί θεωρούνται πολεμικό όπλο-τακτική, με σκοπό την ατίμωση του αντιπάλου και την ψυχολογική του κάμψη, ένας ακόμη σκοπός θα μπορούσε να είναι να καταστούν οι γυναίκες του αντιπάλου έγκυες με τα όποια αντίκτυπα για τις ίδιες και τα περιβάλλοντά τους κ.λπ..Όσο για την εκ νέου επιδρομή του χιούμορ στον επίλογο ...εμένα, πάντως, δεν θα μου φαινόταν αστείο αυτό: http://www.bbc.com/news/, άσχετα από το ότι δεν αποτελεί κανόνα.
ΚαλησπέραΩς προς το θέμα του sex trafiching: Όπως αναφέρθηκε , είναι μάλλον μη ρεαλιστικό ένας άνδρας να μάθει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μία πόρνη " εργάζεται"( διαλογος
Παρακαλώ Ζante,αλλά είναι η εντύπωσή μου ή σε βλέπω λίγο δύσπιστο ως προς το γεγονός ότι η σεξουαλικότατα σε κορίτσια/γυναίκες αποτελούσε(εί) θέμα "τζιζ", ενώ στα αγόρια η προσέγγισή της είχε(έχει) έναν διαφορετικό χαρακτήρα ...Για να μην μιλήσουμε για παλαιότερα χρόνια βλέπω π.χ. φίλο ο οποίος έχει κόρη και γιο: για τον γιο καμαρώνει σαν το παγόνι, που έχει φιλενάδα ...για την κόρη, όμως, αλλάζει πέντε χρώματα μόνο και μόνο στη σκέψη (και παρότι η κόρη δεν έχει φίλο), σε περίπτωση άλλης φίλης μου ο μπαμπάς της της έλεγε "αγόρι"; πρώτα θα τελειώσεις τις σπουδές σου και μετά βλέπουμε, για τον γιο του όμως (όντας αυτός ακόμη έφηβος) έφευγε από το σπίτι ΣΚ για να φέρει αυτός την φίλη του, για τα ευκόλως εννοούμενα. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, αλλά δεν έχουμε απαλλαγεί από διαφόρων τύπων αγκυλώσεις, το μόνο σίγουρο.Και μίας και μιλήσαμε για την Αίγυπτο (και "πάταξη" της σεξουαλικότητας) να σημειωθεί ότι το 90% των γυναικών (μουσουλμάνων και χριστιανών) έχει υποστεί κάποιου είδους κλειτοριδεκτομή κι ότι επισήμως η εν λόγω πρακτική απαγορεύτηκε, από το κράτος, μόλις το 2007.
Προφανώς οι απόψεις διίστανται (ως το αν υπάρχει πορνεία) οπότε το ερωτημα μου παραμένει .Ίσως η κα Αρετη να μπορεί να απαντησει.Έχω επισκεφθεί μόνο την Τυνησία για τουριστικούς λόγους και φυσικά τότε δεν το ρώτησα!Κάνω μερικούς μπακαλίστικους υπολογισμούς' Το Καιρο έχει εικοσι εκατομμύρια πληθυσμό ίσως και περισσότερο.Έχουμε επτά εκατομμύρια νέους άνδρες (?)στους οποίους απαγορευεται να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με κοπέλλες. Αν δεν υπάρχει προσιτή οικονομικά πορνεία η κατάσταση πρέπει να είναι εκρηκτική (και επικίνδυνη) Όχι ότι θα έλυνε το πρόβλημα που σαφώς είναι πολυδιάστατο, αλλά ίσως μειωνόταν το φαινόμενο.Πολλοί άνδρες βρίσκουν μια πρόσκαιρη αλλά βασική ανακούφηση στον θεσμό της πορνείας όσον αφορά το γεννητήσιο ένστικτο το οποίο σαφέστατα είναι απείρως πιεστικότερο από αυτό των γυναικών. (Oh yes !)
Zante, το θέμα δεν είναι υποκειμενικό:"Prostitution in Egypt is illegal. Police department officially combats prostitution but, like almost all other countries, prostitution exists in Egypt. The prostitutes in Egypt are Egyptian, Russian, and of many other nationalities. The prostitution system in Egypt often depends on pimping, although women also work alone. Pimps in Egypt organize the work of a group of prostitutes and receive a percentage of their profits. This is called the network in Egypt. This system is mainly used in Cairo and Alexandria and other big cities."http://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Egypt"Prostitution in Tunisia is illegal, but, as in many other countries, the laws that ban prostitution are ignored and there are many brothels, tolerated and regulated by the authorities."http://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Tunisiaγενικά:http://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_AfricaΕξυπακούεται πως το παράνομο στατους της πορνείας σ΄ αυτές τις χώρες, πιθανότατα το μόνο που κάνει είναι να δυσχεραίνει τα πράγματα για όλες και όλους τους εμπλεκόμενους. Έχω την εντύπωση ότι σε μία σεξιστική κοινωνία που έχει πολλά βήματα να κάνει προς την θεμιτή εξίσωση της θέσεως των δύο φύλων, προφανώς, η λύση δεν είναι το κυνήγι μαγισσών (εκδιδόμενων γυναικών-αντρών, αλλά και πελατών) αλλά το νόμιμο στάτους της πορνείας, με εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου που θα βοηθά τις-ους εργαζόμενες-ους να κάνουν τη δουλειά τους. Πραγματιστικά το να κοπεί η πορνεία "μαχαίρι" (ή μάλλον η *ανάγκη* για ύπαρξη πορνείας, από εκατέρωθεν μπάντες) με τον τρόπο που είναι διαμορφωμένες οι πατριαρχικές κοινωνίες, μέχρι αυτήν τη στιγμή, και με τις υπάρχουσες προσλαμβάνουσες [θέση, ρόλους, (μη) ευκαιρίες] των δύο φύλων …είναι μάλλον από δύσκολο έως αδύνατον.Βέβαια, ίσως είναι λάθος να αποδώσουμε την πολυποίκιλη βία κατά των γυναικών σε μία αιτία ενώ βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη και κοινωνίες χορτασμένες (έως και μπουχτισμένες, φαινομενικά τουλάχιστον) από σεξ και θέαμα (usa), αλλά π.χ η παρενόχληση στο δρόμο (cat calling) κ.ά φαίνεται να είναι συνήθεια η οποία δεν κόβεται εύκολα.Λες:"Πολλοί άνδρες βρίσκουν μια πρόσκαιρη αλλά βασική ανακούφηση στον θεσμό της πορνείας όσον αφορά το γεννητήσιο ένστικτο το οποίο σαφέστατα είναι απείρως πιεστικότερο από αυτό των γυναικών. (Oh yes !)"Πιεστικότερο ως ένα κάποιο βαθμό ίσως και να είναι, όμως μην παίρνεις όρκο ότι είναι "απείρως" πιεστικότερο δλδ ότι αποκτά τρομακτική διαφορά σε τάξη μέγεθος, γιατί ως γνωστόν (και σε ιστορικό βάθος χρόνου) η σεξουαλικότητα των γυναικών, από τη στιγμή που γεννιούνται, είναι κάτι το οποίο απ' όλες σχεδόν τις μπάντες περιορίζεται ...απείρως πιεστικότερα (oh yes!) απ΄ αυτή των ανδρών ...Απ' τη μία μπάντα συνήθως έχουμε την πιεστική ενθάρρυνση της σεξουαλικότητας κι από την άλλη την καταπίεσή της, με πολλές προεκτάσεις σε αρκετές εκφάνσεις τις ζωής των ατόμων (μαζί ή χώρια).
...ναι, κυρίως φταίει η μη ύπαρξη πορνείας (παράνομη πορνεία υπάρχει πάντα και παντού εντωμεταξύ, τα χρήματα από το trafficking είναι περισσότερα από το εμπόριο ναρκωτικών)...έχεις δίκιο. Δε φταιει ο σεξισμός, δε φταιει ότι οι γυναίκες θεωρούνται αντικείμενα ακόμα και σε πιο πολιτισμένες χώρες. Μην αλλάξουν οι άντρες νοοτροπια και συμπεριφορά προς θεου, η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα φταίει και μονο αυτο. πόσο είσαι ? Τρία?
Συμφωνώ με την "Πενταγιώτισσα".Δεν υπάρχουν επίσημοι και νόμιμοι "οίκοι ανοχής", αλλά παράνομη πορνεία φυσικά υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Όμως, εννοείται πως διώκεται πάρα πολύ αυστηρά από τον νόμο. Και βέβαια, ούτε σε αυτού του είδους την πορνεία, μπορεί να καταφύγει η πλειοψηφία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όταν το μηνιάτικο του ανιδείκευτου εργάτη, δεν ξεπερνά τα 50 Ε (500 αιγυπτιακές λίρες), τα οποία του εξασφαλίζουν τα πολύ βασικά για την διαβίωσή του.
karetaki Δεν έχω την παραμικρή ιδέα του πόσο αμείβονται οι γυναίκες (και οι "προστάτες" τους) στην Αίγυπτο αλλά ορθώς βάζεις και τον οικονομικό παράγοντα στην μέση. Πάντως μου έχει δοθεί η εντύπωση ότι ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί στην παρενόχληση των γυναικών (το street harassment, τουλάχιστον) είναι η ίδια η κοινωνική αναταραχή των τελευταίων ετών και ίσως ένας κλονισμός/shifting αξιών ή κάτι τέτοιο. Βέβαια απ' την άλλη δίδεται, πια, και η ευκαιρία για ανάδειξη και όχι κάλυψη αυτών των γεγονότων. Όψόμεθα.
Υπάρχουν οίκοι ανοχής στο Καιρο? Κ αι δεν εννοώ τις γυναίκες πολυτελείας τις οποίες δεν μπορεί να πλησιάσει βέβαια ο μέσος- λαικός αρσενικός πληθυσμός. αλλά οίκοι ανοχής προσιτοί οικονομικά. Γενικά υπάρχουν προσιτοί οίκοι ανοχής στις μουσουλμανικές χώρες?Ι
πότε θα μάθετε ότι η λύση δεν είναι να μπουζουριάζεις κάποιες γυναίκες για την σεξουαλική ικανοποίηση του...λαικού αρσενικού πληθυσμού? Τόσο δύσκολο είναι? Κρατηθείτε. Αυνανιστείτε. Ή ότι αλλο τελοσπαντων αλλά μην πληρώνετε, είναι κρίμα. Έστω μία περίπτωση να υπάρχει πόρνης που βρίσκεται εκεί χωρίς τη θέλησή της γινόσαστε εγκληματίες.
Double Helix πραγματικά δε με αφορουν οι προσωπικές επιλογές των κοριτσιών αυτών. Είμαστε ελευθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε αρκεί να μην εκμεταλευόμαστε κανέναν.Το traficking όμως με αφορά. Και υπαρχουν πολλές περιπτώσεις που ούτε να μιλήσουν μπορούν, ούτε να σου πουν "όχι δεν είμαι απο επιλογή μου εδω". Οι μαθηματικές πιθανότητες δεν είναι μικρές. Σε περίπτωση που έχει πάει κάποιος με μια τετοια κοπέλα λοιπόν, είναι το ίδιο ένοχος με τον νταβατζή. Γιατί ούτε εδω υπάρχει το δεν ήξερα. Εγώ πάντως απορώ, με αυτή τη γνώση, ότι παίζει να πας με μια κοπελα που ίσως δεν είναι επιλογή της, πως το κάνεις ? ρωτάω μια που εισαι γνωστης των κοριτσιων που δουλευουν σε οικους ανοχης.
Double Helix πράγματι, υπάρχουν άτομα που κάνουν 100% συνειδητό sex working και μπορεί να τους αρέσει η δουλειά τους αρκετά. Όμως επίσης υπάρχουν άτομα που αισθάνονται, για τους x, y λόγους ότι δεν έχουν άλλες επιλογές άρα καταφεύγουν σ' αυτήν την εργασία αναγκαστικώς, καθώς και θύματα-σκλάβοι του sex trafficking κ.λπ.. Παρεμπιπτόντως εσύ όταν εργάζεσαι κάπου, κι έχεις ανάγκη την εργασία και ίσως λογοδοτείς σε κάποιο αφεντικό και ίσως κάπως θα έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι «εγώ είμαι καλά υπάρχουν και χειρότερα», συνηθίζεις να παραπονιέσαι γι’ αυτήν την εργασία στους πελάτες, όταν αυτοί έρχονται να εξυπηρετηθούν από εσένα, ρωτώντας σε: «σ΄ αρέσει η δουλειά σου;»; Πρόσεξε με το παραπάνω δεν αναιρώ την πρόταση 1, αλλά δεν μπορείς να είσαι και σίγουρος για τις περιπτώσεις 2 και 3, εκτός κι αν κάνεις, γενικώς, καλή «έρευνα αγοράς», για να αποφεύγεις τουλάχιστον την τελευταία περίπτωση.
Φίλε Loop.Ως προς το trafficing συμφωνώ απόλυτα και φυσικά δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να πήγαινα με μια τέτοια κοπέλα και θεωρώ ότι όποιος έχει έστω και ένα ψήγμα συνείδησης δεν θα το έκανε. Το πιο σωστό σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα το είπε η Πενταγιώτισσα, είναι χρέος του κράτους να προστατέψει τις κοπέλες που κάνουν τέτοια δουλεία ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών που το επιλέγουν (για οποιοδήποτε λόγο) και των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Βέβαια αυτό θεωρώ ότι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Για να είμαστε πιο ρεαλιστές δύσκολα κάποιος μπορεί να ξέρει τι παίζει πίσω από κάθε κοπέλα. Συνήθως όσες δουλεύουν σε οίκους ανοχής (και ειδικά όσες δουλεύουν χρόνια με χαρτιά κ.α.) είναι νόμιμοι επαγγελματίες ενώ όσες είναι στο πεζοδρόμιο ή κάνουν "επισκέψεις" είναι θύματα trafficing, χωρίς φυσικά να είναι κανόνας. Η απάντηση μου είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις. Μπορείς όμως να θεωρήσεις ότι οι πιθανότητες είναι μεωμένες στις περιπτώσεις που κάποιος επισκέπτεται έναν οίκο ανοχής και ζητάει να δει τα χαρτιά της κοπέλας. Το ηθικό ερώτημα είναι κάπως πιο γενικευμένο σε αυτή την περίπτωση (πχ θα αγόραζες ένα κινητό το οποίο γνωρίζεις ότι παράγεται σε τριτοκοσμική χώρα, σε εργοστάσιο με άσχημες συνθήκες εργασίας) και ο καθένας ας το απαντήσει μόνος του.Πάντως, θεωρώντας ότι την πρώτη απάντηση μου την πήρες ως ειρωνία, σε ενημερώνω ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου και φυσικά δεν σε ειρωνεύτηκα. Υπάρχουν δύο διαδικτυακοί τόποι που ασχολούνται με το θέμα της πορνείας, στους οποίους συμμετέχουν και αρκετές εργαζόμενες, νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρουσα η άποψη τους.
Φίλε Loop.Ως προς το trafficing συμφωνώ απόλυτα και φυσικά δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να πήγαινα με μια τέτοια κοπέλα και θεωρώ ότι όποιος έχει έστω και ένα ψήγμα συνείδησης δεν θα το έκανε. Το πιο σωστό σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα το είπε η Πενταγιώτισσα, είναι χρέος του κράτους να προστατέψει τις κοπέλες που κάνουν τέτοια δουλεία ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών που το επιλέγουν (για οποιοδήποτε λόγο) και των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Βέβαια αυτό θεωρώ ότι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Για να είμαστε πιο ρεαλιστές δύσκολα κάποιος μπορεί να ξέρει τι παίζει πίσω από κάθε κοπέλα. Συνήθως όσες δουλεύουν σε οίκους ανοχής (και ειδικά όσες δουλεύουν χρόνια με χαρτιά κ.α.) είναι νόμιμοι επαγγελματίες ενώ όσες είναι στο πεζοδρόμιο ή κάνουν "επισκέψεις" είναι θύματα trafficing, χωρίς φυσικά να είναι κανόνας. Η απάντηση μου είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις. Μπορείς όμως να θεωρήσεις ότι οι πιθανότητες είναι μεωμένες στις περιπτώσεις που κάποιος επισκέπτεται έναν οίκο ανοχής και ζητάει να δει τα χαρτιά της κοπέλας. Το ηθικό ερώτημα είναι κάπως πιο γενικευμένο σε αυτή την περίπτωση (πχ θα αγόραζες ένα κινητό το οποίο γνωρίζεις ότι παράγεται σε τριτοκοσμική χώρα, σε εργοστάσιο με άσχημες συνθήκες εργασίας) και ο καθένας ας το απαντήσει μόνος του.Πάντως, θεωρώντας ότι την πρώτη απάντηση μου την πήρες ως ειρωνία, σε ενημερώνω ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου και φυσικά δεν σε ειρωνεύτηκα. Υπάρχουν δύο διαδικτυακοί τόποι που ασχολούνται με το θέμα της πορνείας, στους οποίους συμμετέχουν και αρκετές εργαζόμενες, νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρουσα η άποψη τους.
Helix καταλαβαίνω τη σύγκριση αλλά η διαφωνία μου είναι στο εξής χωρίς πραγματικά κανένα σκοπό ηθικολογίας. Προφανώς και κανείς δεν είναι άγιος. Η διαφορά όμως όταν αγοράζεις ένα κινητό είναι ότι είσαι ο έμμεσος αυτουργός και όχι ο άμεσος γιατί δεν έχεις δημιουργήσει εσύ τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Πχ Όταν αγοράζεις ναρκωτικά για σένα ας πούμε είναι οκ. Αν όμως αγοράσεις και τα χώσεις με το ζόρι στις φλέβες κάποιου, έχει διαφορά.
Καταπιεσμενη σεξουαλικοττα εχουν κα οι γυναικες οχι μονο οι αντρες. Εχει αποδειχτει επιστημονικα οτι και τα δυο φυλα μοιραζονται την ιδια ποσοτητα λιμπιντου, και αυτα τα περι αντρικης αωαγκης για σεξ ειναι μυθος. Τώρα όμως τ ζητημα παραμενει ότι ο γυναίκες δεν καταφευγουν σε βιαιες πρακτικες για να ξαλαφρωσουν, αρα η αιτια του προβληματος δεν ειναι η καταπιεσμενη σεξουαλικοτητα, αλλα τα προνομια που εχει το ενα φυλο πανω στο αλλο. Τα αγορια μεγαλωνουν με το πατριαρχικο προτυπου του αντρα ο οποίος πρεπει να κυριαρχει πανω στη γυναικα, να την βλεπει σαν αντικειμενο για την καλυψη των σεξουαλιων του ορμων, και αργοτερα για την παραγωγη των απογονων του. Η θρησκεια τους παιζει μεγαλο ρολο σ'αυτο διοτι ενισχυει, αν οχι εχει δημιουργησει αυτα τα προτυπα, και εκει η θρησκεια παιζει μεγαλο ρολο στη διαμορφωση της προσωπικοτητας τους και της γενικης κουλτουρας του βιασου που επικρατει. Τι και αν στο κορανι λεει να σεβεσαι τ γυναικα? Το λεει στα πλαισια του να σεβεσαι τα πραγματα σου και να μην τα χαλας. Και αλλωστε τα αγορια αυτα δεν νιωθουν οτι κανουν κατι κακο, γιατι κανεις δεν τους εχει το αντιθετο.