F.T.: «Ίσως να χρειαστεί και μια γενιά για να συνέλθει η Ελλάδα από την κρίση»

F.T.: «Ίσως να χρειαστεί και μια γενιά για να συνέλθει η Ελλάδα από την κρίση» Facebook Twitter
5

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις κάνει για τη χώρα μας ο γνωστός αναλυτής των Financial Times Βολφγκανγκ Μουνχάου, γράφοντας στο άρθρο του στην εφημερίδα ότι μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να συνέλθει η Ελλάδα από την κρίση.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε κάποιους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά σημειώνει ότι «αν πιστεύετε ότι αυτοί οι δείκτες σηματοδοτούν μια δυναμική και ευρεία ανάκαμψη της οικονομίας, κάνετε τεράστιο λάθος».

Η τρέχουσα ευφορία συνιστά, όπως γράφει, «θρίαμβο της τάσης έναντι των στατικών στοιχείων». «Αν το ελληνικό ΑΕΠ, έχοντας διολισθήσει κατά 25%, αναπτυσσόταν 2% ετησίως από σήμερα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι πωλητές ομολόγων χωρίς αμφιβολία θα πανηγύριζαν ότι οι πολιτικές λιτότητες αποδίδουν. Αλλά στην πραγματικότητα, θα το νιώθαμε ως μόνιμη ύφεση», σημειώνει.

Στη συνέχεια προσγειώνει ανώμαλα τις προσδοκίες γράφοντας: «Αν θέλουμε να υπολογίσουμε πόσο καιρό θα κάνουν Ελλάδα και Ισπανία για να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα απασχόλησης, τα 10 χρόνια είναι αισιόδοξη πρόβλεψη. Ίσως περάσει μια ολόκληρη γενιά. Μόνο τότε θα μπορούμε αξιόπιστα να μιλήσουμε για οικονομική ανάκαμψη. Αλλά μέχρι τότε, οι διάφοροι δείκτες ΡΜΙ θα έχουν ανέβει και θα έχουν κατέβει πολλές φορές».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το ενα μετα το αλλο ολα τα γνωστα ,παγκοσμιου κυρους και καθολου "αριστερης" αλλα αντιθετα "συντηρητικης" αντιληψης (Financial Times,Wall Strεet Journal,Suddeutsche Zeitung,Der Spiegel) εντυπα ΜΜΕ "καταρρακωνουν"και το τελευταιο ψηγμα αξιοπιστιας το οποιο θα μπορουσε να διαθετει η Κυβερνησ Σαμαρα.Απο το "success story" και την "αναπτυξη" μεχρι το "πρωτογενες πλεονασμα" ,οι αρθρογραφοι των εν λογω εντυπων, με βαση αναλυσεις εδραζομενες σε πραγματικα στοιχεια,εχουν αφησει μονον "κομματια και θρυψαλλα".Αλλα μηπως προκειται να "ιδρωσει" το αυτι κανενος στην Κυβερνηση ; Και για ποιον λογο,αλλωστε ; Οταν το target group ψηφοφορων της περιλαμβανει σε μεγαλο ποσοστο ,συμφωνα με τα demmographic analysis ,ατομα τα οποια δεν γνωριζουν καλα οχι αγγλικα,αλλα ουτε καν ελληνικα,και πηγες ενημερωσης τους ειναι ο ...Αυτιας,ο....Πρετεντερης και ο....Πορτοσαλτε !
Καλά στα προ της κρίσης επίπεδα δεν θα φτάσουμε ΠΟΤΕ γιατί η φάση είχε στηθεί με δανεικά.Πόσα χρόνια θα μας πάρει μέχρι να μην τρώει κόσμος απο τα σκουπίδια και να μην μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα, μήπως μπορείτε να μας πείτε κάτι τέτοιο ?
Μπα, με τα μυαλά που κουβαλάμε, τη διαρκή γκρίνια και κακομοιριά, την εμμονή στο δημοσιοϋπαλληλίκι και τη γραφειοκρατία, και στην τυφλή εμπιστοσύνη που δείχνουμε σε ότι σαχλαμάρα δημοσιεύεται στο 'Ιντερνετ, από αεροψεκασμούς μέχρι τράπεζες ανατολής και τύπους με 600 δισ. που μας τα χαρίζουν, μια γενιά δεν είναι αρκετή.
Αυτα παθαινει κανεις οταν ερμηνευει μονο νουμερα..Το θεμα δεν ειναι να "συνελθει" η Ελλαδα και να επανελθει στο επιπεδο του 2004 η του 2008. Το θεμα ειναι να γινουν επιτελους οι διαρθρωτικες αλλαγες στην οικονομια, οι οποιες θα παψουν να τιμωρουν την αξιοκρατια και την υγιη επιχειρηματικοτητα και να σταματησουν να επιβραβευουν την κρατικοδιαιτη σπαταλη, την συντεχνειακη εκμεταλευση ολιγοπωλιων και την αεργια.