Έχω μεγάλο ηθικό δίλημμα για το αν πρέπει να δώσω στις γάτες μας catnip.
(Ευκαιρία να βάλω δύο προχτεσινές φωτογραφίες, με το κοριτσάκι και το αγοράκι μας.)
Ναι, θα τους αρέσει, αλλά και το 24ωρο φαγητό (κι άλλο! κι άλλο!) τους αρέσει, αλλά δεν τους δίνουμε, από τότε που ο κτηνίατρος είπε ότι πρέπει να μπουν όρια κι ότι οι στειρωμένες γάτες παχαίνουν και παθαίνουν διάφορες αρρώστιες εξαιτίας του βάρους τους (ευτυχώς όχι καρδιά όπως οι άνθρωποι, αλλά το βάρος σχετίζεται με καρκίνους, διαβήτες κλπ).
Τέλος πάντων, επειδή δεν ήθελα να δίνω στις γάτες ό,τι θέλουν ακόμα κι αν τελικά τους κάνει κακό, έψαξα κατά πόσο το catnip μπορεί να κάνει κακό, και, φυσικά, στο τέλος κατέληξα απλώς να βλέπω άπειρα βίντεο με μαστουρωμένα γατάκια.
Δείτε ας πούμε αυτό, που είναι το καλύτερο που είδα...
Στο ailouros βρήκα στοιχεία για αυτό το φυτό που ξετρελαίνει τις γάτες.
Μαγιοβότανο (Catnip)
Το Catnip ή catmint (Nepeta cataria, στα ελληνικά γλήχωμα το γαλεόφιλον) είναι ένα φυτό (βότανο) που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στις γάτες. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της μέντας Lamiaceae (=Labiatae), γι’ αυτό και ονομάζεται και catmint. Συνήθως το catnip δρα σε γάτες που έχουν περάσει τον πρώτο χρόνο της ηλικίας τους. Επίσης, το catnip επηρεάζει και μεγαλύτερα αιλουροειδή, όπως οι τίγρεις. Πάντως, δεν είναι γνωστό το γιατί και το πώς, αλλά δεν επηρεάζεται το 20% των αιλουροειδών.
Το Catnip είναι κάποιο είδος «φαρμάκου αναψυχής», ένα αθώο «ναρκωτικό» που όμως δεν δημιουργεί εξάρτηση, ούτε κάποια παρενέργεια. Δρα νευρολογικά στον γατίσιο εγκέφαλο και λένε ότι διεγείρει τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης με αυτά που διεγείρει και ο οργασμός. Οι περισσότερες γάτες γλυκαίνουν την φωνή τους και δείχνουν ευτυχισμένες και με τάση να κοιμηθούν. Άλλες αρχίζουν να ενεργούν σαν μικρά γατάκια, επιδεικνύοντας μεγάλη ενεργητικότητα. Ένα μικρό ποσοστό γίνονται κτητικές και προσέχουν το παιχνιδάκι που είναι γεμισμένο με catnip, σε τέτοιο σημείο ώστε "να δείχνουν δόντια και να κάνουν χχχχ". Σε άλλες γάτες τρέχουν τα σάλια μόλις το μυρίσουν, ενώ μερικές θέλουν να το μασήσουν και να το φάνε.
Η χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλλει από γάτα σε γάτα. Συνήθως διαρκούν περίπου 10 λεπτά και μετά τη λήξη τους, η γάτα δεν μπορεί να επηρεαστεί ξανά από το φυτό, μέχρι να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα (περίπου 1 ώρα). Πάντως καλό είναι το catnip να δίνεται με φειδώ, όχι γιατί προκαλεί εθισμό, αλλά γιατί αν η γάτα εκτίθεται συνέχεια σε αυτό, τότε θα εμφανίσει «ανοσία» και είναι κρίμα να της στερήσετε αυτή την ευχαρίστηση.
Μπορείτε να βρείτε αποξηραμένα φύλλα catnip στα περισσότερα μαγαζιά που πουλάνε μπαχαρικά, ζητώντας το ως nepeta cataria. Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε το δικό σας, αγοράζοντας σπόρους από φυτώρια ή καταστήματα που πουλάνε σπόρους (κυρίως του εξωτερικού), όπως και στο http://www.ebay.com. Οι σπόροι πρέπει να φυτευθούν άνοιξη, ώστε να μην έχει πολύ κρύο. Περίπου μετά από 8-12 ημέρες από την σπορά, αρχίζουν να βγαίνουν τα κλωναράκια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην τα πάρει χαμπάρι η γάτα σας, θα τα καταστρέψει! Αν γλιτώσει από τις γάτες, το catnip είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί. Τοποθετήστε το σε σημείο με αρκετό ήλιο, αλλά προσοχή στην ξηρασία. Η καλύτερη στρατηγική είναι να το αφήσετε λίγο να μεγαλώσει στο δικό του δοχείο (γιατί εξαπλώνεται πολύ γρήγορα) και μετά να κλαδεύετε τακτικά μερικά φυλλαράκια και να δίνετε στη γάτα σας την σοδειά. Οι γάτες έχουν την τάση να ξεθάβουν το φυτό και να το τρώνε ολόκληρο αρχίζοντας από τις ρίζες του. Περίπου το καλοκαίρι το catnip σας θα ανθίσει, βγάζοντας άσπρα-μωβ λουλουδάκια, τα οποία φέρουν και τους δικούς σας σπόρους. Την εποχή εκείνη καλό είναι να κλαδέψετε τα κλωναράκια και να αποξηράνετε τα φύλλα. Θα διατηρήσετε πάντα φρέσκια την μυρωδιά τους, αποθηκεύοντας τα αποξηραμένα φύλλα σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο.
σχόλια