Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Μπουένος Άιρες πραγματοποιώντας διαμαρτυρία – τη δεύτερη για φέτος - ενάντια στην κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ.
Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν τον κόσμο σε πορεία, η οποία - όπως λένε- ήταν μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας.
Υψηλός πληθωρισμός – Εγκληματικότητα – Διαφθορά
Η διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εκφράσουν το θυμό τους για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και τη διαφθορά.
Η Claudia Romano, μία εκ των διαδηλωτών, δήλωσε ότι θα πρέπει η πρόεδρος της Αργεντινής να ακούσει το λαό και να διορθώσει τα λάθη της. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο τον υψηλό πληθωρισμό και αυτά τα επίπεδα εγκληματικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 12%, ενώ οι αναλυτές κάνουν λόγο για πληθωρισμό που ξεπερνάει το 24%!
Το Σεπτέμβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Αργεντινή ότι αν δεν παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη και πληθωρισμό έως τον Δεκέμβριο, θα αντιμετωπίσει συνέπειες.
Η πρόεδρος Φερνάντες επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2011. Η δημοτικότητά της ωστόσο, έχει πέσει από τότε και οι διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί αυξάνονται.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Bloomberg, η δημοτικότητα της Φερνάντες έχει πέσει κατακόρυφα, από το 63,3% πέρυσι στο 28% φέτος.
Η Αργεντινή μάλιστα έρχεται δεύτερη, μετά την Ελλάδα, στην πιθανότηταχρεοκοπίας.
Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν τις ενστάσεις τους για τους νόμους που θεσπίστηκαν την περσινή χρονιά και έγιναν σκληρότερη φέτος, για την αγορά των δολαρίων, η οποία ενίσχυσε τις ανησυχίες των Αργεντινών από τον πληθωρισμό στο εμπόριο με το εθνικό τους νόμισμα.
Η κυβέρνηση επεσήμανε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Αργεντινής είναι περισσότερο συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρά των χειρισμών και των πολιτικών της.
Οι υποστηρικτές της Φερνάντες ισχυρίζονται ότι οι διαδηλωτές καθοδηγήθηκαν από ανθρώπους της μεσαίας και της ανώτερης τάξης που ανησυχούν ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους (Έθνος).