ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η Ελλάδα του τουρισμού

Η Ελλάδα του τουρισμού Facebook Twitter
10
Η Ελλάδα του τουρισμού Facebook Twitter
Για ποια Ελλάδα λοιπόν μιλάμε; Μια χώρα που θέλει τον τουρισμό, έχει τα ομορφότερα μέρη στον κόσμο και σε επίπεδο υποδομών δεν προσφέρει ούτε τα βασικά;

Αγαπητή Lifo,


Ελλάδα, η χώρα του ήλιου, της θάλασσας, του καλού φαγητού... αυτά κι άλλα πολλά διαφημίζουν τα δημοφιλή τουριστικά πακέτα που προσελκύουν χιλιάδες ξένους στη χώρα μας. Τί άλλο όμως έχει να προσφέρει στους τουρίστες από άποψη υποδομών, καταλυμάτων και γενικά ανθρωπίνων συνθηκών; Τίποτα είναι η απάντηση.


Πρόσφατα, χθες μόλις, γύρισα από έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, Μύκονο και Τήνο. Η κατάσταση σχεδόν μαρτυρική. Στο λιμάνι της Ραφήνας δεν υπάρχει καν ένας υποτυπώδης χώρος αναμονής επιβατών. Εκατοντάδες άνθρωποι σπρώχνονται και σκουντιούνται λίγα μόλις μέτρα μακριά από λεωφορεία και αυτοκίνητα που αποβιβάζονται βιαστικά. Προστατευτική μπάρα πουθενά, μονάχα μια μισοσβησμένη γραμμή στην άσφαλτο. Ηλικιωμένοι Γάλλοι και νεαροί Κορεάτες σπρώχνονται και μένουν πίσω στην ουρά. Πάνω στο πλοίο βέβαια, ακόμη χειρότερα. Παμπάλαια καράβια που κόβουν περισσότερα πλοία απ' ότι οι θέσεις. 1200 άτομα γυρίσαμε απο Τήνο, άλλοι στο πάτωμα, άλλοι στις σκάλες και άλλοι όρθιοι, πέντε ώρες ταξίδι. Φυσικά, η αναφορά στην εκμετάλλευση των πρακτορείων είναι περιττή. Στενά και βρώμικα δωμάτια νοικιάζονται ως πεντάστερα ξενοδοχεία. Το κορυφαίο: δρομολόγια ΚΤΕΛ δεν εκτελούνται Σαββατοκύριακο!


Για ποια Ελλάδα λοιπόν μιλάμε; Μια χώρα που θέλει τον τουρισμό, έχει τα ομορφότερα μέρη στον κόσμο και σε επίπεδο υποδομών δεν προσφέρει ούτε τα βασικά; Οι ξένοι βέβαια το βλέπουν μάλλον σαν εμπειρία και τους αποζημιώνει ο ήλιος και η θάλασσα. Εμείς όμως ως Έλληνες τί κάνουμε για τη χώρα μας; Γιατί μένουμε πίσω και αδιαφορούμε; Η απάντηση της ξενοδόχου όταν ρώτησα γιατί δεν έχει λιμάνι η Τήνος με εξόργισε. Δεν αφήνουν οι εφοπλιστές. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα κυριαρχεί το συμφέρον των λίγων, έχουν τον πρώτο λόγο βυθίζοντας μια χώρα στην καταστροφή. Αν έχουμε τόσο τουρισμό με αυτές τις συνθήκες σκεφτείτε τι θα γινόταν με αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, καινούργια και γρήγορα πλοία, ανθρώπινα λεωφορεία και οργάνωση που λείπει από τη χώρα μας.


Η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά, όχι όμως ως τριτοκοσμική χώρα που είμαστε σήμερα. Έχουμε ήλιο, θάλασσα πλούσια πανίδα και χλωρίδα, πολιτισμό, έναν φιλόξενο και εργατικό λαό. Αλήθεια πότε θα ξυπνήσουμε και θα διεκδικήσουμε για να πάμε μπροστα;

Μαριάν 

10

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Και λίγα λέει η κοπέλα. Προχτές στην Τζια είπα να γυρίσω με τα πόδια στο λιμάνι από κοντινό χωριό (Μυλοπόταμος) και ξαφνικά πέφτω στο έρεβος. Δεν είχε φώτα ο δρόμος στο μεγαλύτερο μέρος του (κι όπου είχε ήταν από ιδιωτικά συγκροτήματα), σκοτάδι, πίσα, φόβος και τρόμος, τηλεφωνάω στους οικείους μου να έρθει κάποιος και πάνω κει που μίλαγα με πλησιάζει ένα αμάξι κι άρχισε να μου τα χώνει: Παρά λίγο να σας σκοτώναμε, φτηνά τη γλυτώσατε, δεν φαίνεστε καθόλου μα καθόλου, μιλάτε και στο κινητό, τί κατάσταση είν' αυτή.... Κλπ. Κι έφυγαν πριν προλάβω να τους παρακαλέσω να με πάρουν μαζί. Αντί να τα βάλουν με τον δήμο τα' βαλαν με την παρ' ολίγον μακαρίτισα. Και συνειδητοποίησα τότε ότι ο κόσμος έχει εθιστεί στην ανυπαρξία υποδομής, ούτε που διανοείται να διαμαρτυρηθεί για τους υπεύθυνους. Πιο φυσιολογικό τους φαίνεται να φορούσα εγώ ένα φωσφορίζον γιλέκο παρά να κάνουν οι αρμόδιοι τη δουλειά τους. Οι οποίοι ψηφίζονται βέβαια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο για να εξυπηρετούν εαυτούς και αλλήλους. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ενδιαφερθούν για το σύνολο ή την εξυπηρέτηση μη διάσημων, μη παραγόντων, μη λεφτάδων. Καμιά.Α, και το εισιτήριο για μια ώρα ταξίδι από Λαύριο, μόνο για το αυτοκίνητο αλέ ρετούρ 120 ευρώ. Και μη χειρότερα.
ναι μεν αλλα . . . Οσον αφορα τους " τουριστες " που σπρωχνονται , κακως σπρωχνονται !!!Για τις υποδομες , ισως να μην ειναι οι καταλληλες για τοσο μεγαλο αριθμο επισκεπτων , ειναι ομως παραδοσιακα μη επαρκης !Η ανικανοτητα σωστης παροχης υπερεσιων απο τους εφοπλιστες , εχει να κανει καθαρα με την απιστευτη ικανοτητα τους να " βγαζουν απο την μυγα ξυγκι " καθως ολοι εμεις εθελοντικα " μυγιαζομαστε "Και βεβαιως η επιλογη Μυκονος - Τηνος ειναι εξ αρχης αστοχη , εφ'οσον , κρινοντας απο τα γραφομενα σας , αναζητουσατε πιο "νορμαλ " προορισμους .!Ειναι μαθηματικως επιβεβαιωμενο οτι θα ειναι ολα χάλια στην μυκονο που πανε συγχρονος και ηλικιωμενοι Γαλλοι και νεαροι κορεατες και δυσκολοι Ελληνες !!!
Συμφωνώ με αυτά αλλά σκεφτείτε τα νησιά το χειμώνα που δεν έχουν καράβια.Το καλοκαίρι μας θυμούνται οι ναυτιλιακές εταιρίες...Και να μην αναφέρω ότι κάποια νησιά δεν έχουν νερό πόσιμο και πληρώνουν εμφιαλωμένα οι κάτοικοι από την τσέπη τους κάθε μέρα 365 ημέρες το χρόνο...Τα παράπονά μου στον Δήμο μου και στο κράτος έχετε δίκιο αλλά δεν μας ακούει κανείς...
Δυστυχώς δε φτάνουν "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι " , χρειάζεται και υποδομή. Η επιστολή καταδεικνύει τα κακώς κείμενα, τα οποία θα συμπληρώσω. Και αρχίζω με την αγενή, ενίοτε προσβλητική και , στην καλύτερη περίπτωση , αδιάφορη απέναντι στους φιλοξενούμενους συμπεριφορά των επαγγελματιών. Οι οποίοι μας βλέπουν μόνο ως πορτοφόλι και δεν ενδιαφέρονται αληθινά να εξυπηρετήσουν και να συμβάλλουν στην καλή μας διαμονή. Πάμε στα διατροφικά: κάκιστης ποιότητας πρωινό με ετοιματζίδικα, αγορασμένα από το Lidl φαγώσιμα, απαράδεκτα πιάτα στα εστιατόρια και παρόλα αυτά υπερτιμημένα, σέρβις πιο αργό κι από χελώνα. Όλα στη λογική της αρπαχτής. Οι συγκοινωνίες είναι ένα άλλο πονεμένο θέμα. Τα ΚΤΕΛ δε θα τα συζητήσω καν. Τα ακτοπλοϊκά; Κατάγομαι από νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, στο οποίο για να φτάσει κάποιος πρέπει να χάσει 10-12 πολύτιμες ώρες από τις διακοπές του και να ξαλαφρώσει αρκετά το πορτοφόλι του για το εισιτήριο, ειδικά αν έχει οικογένεια. Αυτοκίνητο; Ούτε κατά διάνοια. Δεν αγοράζεις καλύτερα άλλο όταν φτάσεις;! Να ασχοληθώ λίγο και με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, που δέχονται πολλούς ξένους; Εγκατάλειψη και απαξίωση, που ξεκινά από το αρμόδιο υπουργείο βέβαια. Το ωράριο απαράδεκτο, τα πωλητήρια άδεια, οι υπάλληλοι ανεπαρκείς κι απλήρωτοι κλπ κλπ. Δε θέλετε να συνεχίσω ε; Τα έχετε ζήσει οι περισσότεροι άλλωστε. Οι υποδομές λοιπόν υστερούν τραγικά, οπότε αυτό που μένει είναι ο παράγοντας άνθρωπος. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να ανακαινίσουμε το ξενοδοχείο μας, ας φροντίσουμε για την αυστηρή καθαριότητά του. Και ένα χαμόγελο , όπως και η ευγένεια δεν κοστίζουν τίποτα. Οι κάθε λογής επαγγελματίες της φιλοξενίας πρέπει να το αντιληφθούν επιτέλους. Από τους ευχαριστημένους πελάτες, κάποιοι θα ξανάρθουν ή θα μας συστήσουν σε γνωστούς. Έστω και ένας δυσαρεστημένος όμως θα μας δυσφημίσει παντού!
Είναι έτσι ακριβώς όπως το περιγράφεις η σωστή υποδομή εκλιπαρεί. Ξένοι επενδυτές και σε παλιοτερες εποχές θέλουνε να δημιουργήσουν νέους προορισμούς για τους πελάτες τους. Έρχονται και αντικρίζουν ψευτογκλάμουρ και προχειρότητα, το οποίο δεν είναι κακό. Μόνο που οι τιμές ήταν δυσανάλογες. Θυμήθηκα τώρα πως πριν χρόνια φρόντιζαν εδώ στα βόρεια να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες στην επιλογή των ξενοδοχείων στις μεσογειακές χώρες: να αφορούν ένα αστέρι. Δηλαδή τα τετράστερα αναλογούν με τα τρία αστέρια των υπόλοιπων χωρών, εκτός στην Ελλάδα: εκεί αφαιρούσαν δύο αστέρια για να αναλογεί στα συνηθισμένα.Σίγουρα έχουμε πολύ όμορφους προορισμούς για όλα τα γούστα αλλά το ίδιο έχουνε και άλλες χώρες. Και ήλιο και θάλασσα και υποδομή και αρχιτεκτονική και ιστορία και καλό φαγητό.
Βέβαια μεγάλη σημασία έχει η τουριστική υποδομή μας και θέλει πολλή δουλειά ακόμα και πολλά έργα και πολλές διορθώσεις. Σκεφτόσαστε όμως γιατί πλήθη τουριστών συρρεουν αδιάκοπα κάθε καλοκαίρι στην Ελλαδιτσα μας πάρα όλες τις αντιξοότητες που συναντούν. Μήπως αυτό που μένει στο μυαλό του καθενός είναι ο ήλιος,η θάλασσα και οι ομορφιές της χώρας μας ???
Σημασία έχει να ξαναέρθουν, να μην μειωθεί ο τουρισμός. Διότι πολλοί από αυτούς έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες και είπαν να πάνε και στην Ελλάδα. Λίγοι είναι φιλέλληνες που έρχονται κάθε χρόνο. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως για τους ντόπιους που ζούνε μόνο από τον τουρισμός είναι όσο γίνεται η σταθερότητα και φυσικά η μεγάλες απολαβές. Όλοι παραπονιούνται ότι κυρίως τον Αύγουστο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πλήθη που καταφτάνουν. Γενικά οι νησιώτες προτιμούν τους χουβαρντάδες και τα μεγάλα σταθερά πακέτα που θα αφήσουν πολλά λεφτά στο νησί. Απεχθάνονται αυτούς που έχουν κλείσει στις μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις all inclusive και τους σνομπάρουν. Καταλαβαίνω το σκεπτικό διότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις προσφέρουν εποχιακές θέσεις εργασίας και δεν μπορεί να πορευθεί κανείς από αυτό.Με λίγα λόγια αν θέλουν να προσελκύσουν οι Έλληνες τους Τουρίστες του Ντουμπάι θα πρέπει να γίνουμε Ντουμπάι στις υποδομές, αλλιώς μια χαρά είμαστε κι έτσι. Υ.Γ. Ήλιο και θάλασσα έχει και η Τουρκία με καλύτερες τιμές και καλύτερο σέρβις.