Ωμό εκβιασμό δέχτηκε η Ιρλανδία για να υποκύψει στους όρους των δανειστών και να μπει στο μνημόνιο, σύμφωνα με το βιβλίο για τη βιογραφία του Μπράιαν Λένιχαν, του υπουργού Οικονομικών της χώρας που δεν είναι πια στη ζωή.
Όπως αποκαλύπτεται από το βιβλίο Brian Lenihan: In Calm and Crisis» που μόλις κυκλοφόρησε, Κομισιόν και ΕΚΤ με επικεφαλής τον Τρισέ είχαν απειλήσει με χρεοκοπία τη χώρα το 2010 αν επιχειρούσε να «κάψει» τους κατόχους ομολόγων, πλήττοντας μ' αυτόν τον τρόπο γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Η μόνη λύση για την Ιρλανδία θα ήταν να δεχτεί την υπαγωγή στο μνημόνιο με τους όρους που έθεταν οι δανειστές.
Ο ίδιος ο Λένιχαν που απεβίωσε λίγο αργότερα από καρκίνο απαξιωμένος όπως και το κόμμα του, είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη ότι είχε απειληθεί προφορικά αλλά και γραπτά.
Η απειλή, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ισχυρίζεται στο βιβλίο για τον Λένιχαν ο Πάτρικ Χόνοχαν, πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον οποίο διόρισε ο Λένιχαν πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο Χόνοχαν, που τύγχανε κοινής αποδοχής από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ανέλαβε να σώσει το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας, αλλά, όπως και ο Λένιχαν, έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις του.
«Το προσωπικό της τρόικας δήλωσε κατηγορηματικά στον Μπράιαν πως δεν θα είχε πρόγραμμα διάσωσης αν χτυπούσε τους ομολογιούχους. Για κάποιο λόγο, περίμεναν να με ενημερώσουν αργότερα για την απόφαση που είχε προφανώς αποφασιστεί σε τηλεδιάσκεψη στο ανώτατο επίπεδο και στην οποία δεν προσκλήθηκε κανένας εκπρόσωπος της Ιρλανδίας», γράφει ο Χόνοχαν, που ισχυρίζεται ότι έμαθε για τη συνάντηση μετά το τελεσίγραφο της τρόικας προς τον Λένιχαν στις 26/11/2011.
Οι αποκαλύψεις διαψεύδουν έτσι και τον -και «δικό μας» -Κλάους Μαζούχ ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το Δουβλίνο πήρε μόνο του την απόφαση.
σχόλια