ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές

Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter
17

Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ιεράρχηση των προβλημάτων

 

O Πρύτανης άλλαξε, ο καινούργιος Πρύτανης υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα είχαν όλα αλλάξει, όμως μια φοιτήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, η Στέβη Κουτσοθανάση, φωτογράφισε την κατάσταση πριν από μερικές μέρες, και μου μίλησε για την εμπειρία...

"O γεμάτος σκουπίδια χώρος (στις φωτογραφίες απεικονίζονται ορισμένοι χώροι της Φιλοσοφικής Σχολής), οι απαράδεκτες τουαλέτες, οι χιλιάδες κουτσουλιές, είναι ένας τόσο εύγλωττος τρόπος να μας δείξουν οι υπεύθυνοι πόσο υπολογίζουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές του, τους εργαζόμενούς του και φυσικά τους φορολογούμενους.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε την κατάσταση σφαιρικά: μπαίνοντας στη θέση ενός φοιτητή που έχει επενδύσει χρόνο και προσπάθεια να μπεί σε μια σχολή και να βρίσκεται αντιμέτωπος (πέρα από τις υπόλοιπες δυσλειτουργίες του Πανεπιστημίου) με σκουπίδια και ακαθαρσίες.

Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter
Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter


Μπαίνοντας στη θέση του καθηγητή, που δουλεύει σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον.


Μπαίνοντας στη θέση του γονέα, που έχει στηρίξει (και οικονομικά) το παιδί του στην διαδικασία των πανελληνίων. Και που ενδεχομένως το στηρίζει ακόμη και ως φοιτητή εάν προέρχεται από άλλη πόλη.


Και τέλος μπαίνοντας στη θέση κάθε πολίτη που πληρώνει φόρους κάθε χρόνο και βλέπει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών πεταμένους κυριολεκτικά μέσα σε ένα στάβλο.

Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter

Ακόμη και αν τα φυλλάδια τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά κύπελλα προσβάλλουν μόνο την αισθητική, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τις κουτσουλιές των πουλιών (όπως επίσης τις ακαθαρσίες και άλλων ζώων) που έχουν αποδειχθεί επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ούτε οι τουαλέτες, χωρίς χαρτί υγείας, χωρίς σαπούνι να πλύνει κανείς τα χέρια του και χαρτί να τα σκουπίσει είναι θέμα αισθητικής. Οι φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση παρά σε βρώμικες τουαλέτες και υστέρα καταλήγουν σε βιβλιοθήκες και αμφιθέατρα με άπλυτα χέρια.

Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter
Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter

Η δικαιολογία του τέως πρύτανη είναι φαιδρή. Καμμία αξιοπρεπής σύγκλητος δεν θα ανεχόταν να διοικεί τέτοιο πανεπιστήμιο. Σίγουρα υπάρχουν λύσεις που ξεκινούν απο την αυτοδιαχείριση και φτάνουν στην απαίτηση να παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο οι καθαρίστριες της Βουλής.

Αυτή η εικόνα (που μας εκθέτει και απέναντι στους αλλοδαπούς φοιτητές που βρίσκονται με προγράμματα erasmus στη χώρα μας), προσβάλλει κάθε Έλληνα πολίτη, απο τα παιδιά του Δημοτικού μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: σκουπίδια, απαράδεκτες τουαλέτες, χιλιάδες κουτσουλιές Facebook Twitter

*Από τις κουτσουλιές μόνο, μπορεί να μεταδοθούν εύκολα στον άνθρωπο σαλμονέλωση (παράτυφος) & ψιττάκωση. Πηγές ενδεικτικά: 1/2/3/

 

17

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

11 σχόλια
Αυτα δυστυχως ειναι τα αποτελεσματα της αριστεροστροφης "αυτοδιαχειρισης" και κομματικοποιησης των πανεπιστημιων.Γιαυτο χρειαζεται αμεση αρση του ασυλου, επιβολη του νομου και απαγορευση των κομματων. Και διαγραφη των αιωνιων φοιτητων.Αλλα το θεμα ειναι, τι πανεπιστημιο θελουμε σαν κοινωνια. Θελουμε κατι σαν αυτο που εχουν προοδευτικες χωρες, η θελουμε χωρους ανομιας, οπου στο ονομα της επαναστατικοτητας και της αντιδρασης στην κοινωνια μικρες ομαδες αναρχικων και ακροαριστερων κανουν κουμαντο;
Θα ηθελα να θιξω οτι δεν ειναι μονο στη Φιλοσοφικη ετσι χαλια τα πραγματα. Ολοκληρη η ΣΘΕ βρωμοκοπαει, σκουπιδια παντου, τσιγαρα παντου, μεχρι και φυλλα απο εξω(!) αναμεσα σε πτωματα κατσαριδων που προφανως δεν αντεξαν την συγκινηση.Με το καλυτερο κομματι, να βλεπεις σκισμενες αφισες των φοιτητικων κομματων, πετανες αριστερα και δεξια....δηλαδη ρε γαϊδουρια, τις κρεμασατε ωραια, τωρα ποιος θα τις μαζεψει???
Παιδιά, εντάξει, δεν μπορεί να φταίνε τόσο πολύ οι φοιτητές για αυτήν την κατάσταση όσο λέτε. Καλά το ποτήρι του καφέ και η χαρτοπετσέτα -που πλέον όλο και περισσότεροι παίρνουμε τα σκουπίδια μας μαζί- αλλά τι μπορείς να κάνεις για τις τουαλέτες? Τι μπορείς να κάνεις για τις κουτσουλιές και τα κακά σκύλων? Για τις κατσαρίδες και τα ποντίκια? Για τα πατώματα που κολλάνε και τα έδρανα που είναι μαύρα από τη σκόνη?Και το να καθαρίζεται η σχολή από ομάδες φοιτητών δεν ξέρω αν τελικά είναι η σωστή λύση. Ίσως επαναπαύονται οι υπεύθυνοι σε έναν βαθμό και μεγαλώνει έτσι το πρόβλημα.
Το μεγάλο χάλι ξεκίνησε από τότε που άφησαν απλήρωτες τις καθαρίστριες. Φυσικά όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης αλλά να σας ενημερώσω οτιΕγω είχαμε κάνει προσπάθειες για να καθαριστούν ορισμένοι χώροι αλλά δεν γίνεται ένα τόσο μεγάλο κτήριο να καθαριστεί από μερικές ομάδες φοιτητών. Εγώ πλέον πήρα το πτυχίο μου αλλά οταν είχα γράψει πάλι σε σχόλιο ότι η κατάσταση στη Φιλοσοφική ήταν τραγική για να γίνει μάθημα και ζητάτε την κεφαλή των φοιτητών επί πίνακι τότε με τις διαγραφές δεχόμουν τα αρνητικά το ενα μετά το άλλο. Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους. Και οι φοιτητές να μην βρωμίζουν τον χώρο που τους φιλοξενεί και οι υπεύθυνοι που προσπαθούν να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τα Πανεπιστήμια για να επιβάλλουν δίδακτρα για... παροχές που τις έχουν χρυσοπληρωσει οι γονείς μας με φόρους.
Οι φωτογραφίες είναι πολύ ''κολακευτικές'' σε σχέση με όλο το χάλι που υπάρχει... ευτυχώς η μυρωδιά δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα από εικόνες...το φως επίσης στις τουαλέτες είναι σχεδόν πάντα ανύπαρκτο όπως και γενικά ο φωτισμός σε όλο το κτήριο της Φιλοσοφικής αλλά και στον έξω χώρο με αποτέλεσμα να περπατάς με το κινητό σαν φακό...Δεν μπορώ να βλέπω έτσι άλλο την σχολή μου...και πάνω απ' όλα να μετράω τις ώρες για να φύγω από το καταθλιπτικό αυτό κτήριο....Νομίζω ότι στους κόπους μας αξίζει κάτι καλύτερο ως αντάλλαγμα...
Μα αφού είναι "επαναστατικό" να μην ακολουθείς κανόνες. Αφού είναι μικροαστικό και αρτηριοσκληρωτικό να συμπεριφέρεσαι με βάση κανόνες που βάζει η κοινωνία. "Οι κανόνες θα μας νοιάξουν, τόσοι άνεργοι υπάρχουν".Μα αφού το να σπας, να καταστρέφεις, να διαλύεις είναι κοινωνικός ακτιβισμός και δείχνει την ατομική επαναστατική "αδιαφορία" απέναντι στους συμβιβασμένους "νοικοκυραίους" που νοιάζονται μόνο για την αισθητική και όχι για την ουσία. Μα αφού η καταστροφή προσπαθεί να αφυπνίσει συνειδήσεις. Όσο κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όσο βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος, έτσι θα είναι όλα. Διαλυμένα, βαμμένα, σπασμένα, κατεστραμμένα."Εδώ ρε μας κόβουν τις συντάξεις ρεεεε, λίγα σκουπίδια σας πείραξαν ρεεεεε" . Έτσι δεν αποφαίνονται οι κοινωνικοί "αγωνιστές", ακτιβιστές και τρέχα γύρευε?Βέβαια υπάρχει και η άλλη λογική κοινωνικού ακτιβισμού, που γίνεται υποσυνείδητα. "Αφού με έχεις "υποχρεώσει" να ζω στην ανέχεια και τη μιζέρια, θα κάνω ό,τι μπορώ να καταστρέψω την δική σου βόλεψη, να μάθεις, θα καταστρέψω και τη δική σου ποιότητα ζωής, γιατί είσαι εχθρός"Εξάλλου αυτή δεν είναι και η λογική μερίδας της αριστερής σκέψης? Προσπάθεια υποβάθμισης, εκφυλισμού των υπαρχουσών δομών, της βαθμιαίας καταστροφής του υπάρχοντος κοινωνικού σκηνικού, ώστε να αναδυθούν καινούργιοι στη βάση της δικής τους φιλοσοφίας? Πώς θα γίνει αυτό? Με την μόλυνσή του, μεταφορική και κυριολεκτική.Σάμπως ότι γίνεται εντός του χώρου πανεπιστημίου δε γίνεται και εκτός? Μια πόλη μέσα στη βρώμα, αλλά είπαμε, τι μας νοιάζει η αισθητική ρε, ο κόσμος πεινάει ρεεεε. Ή μήπως τελικά, απο μια άλλη σκοπιά, έχει και ο Ζάχος λίγο δίκιο?
Όταν κάτι το έχεις έτοιμο σε κασέτα και το παίζεις σε κάθε ευκαιρία (ή μη), αρχίζει να μοιάζει με παραλήρημα.Πού κολλάνε οι αριστεροί στην έλλειψη σαπουνιού, αναλωσίμων, πόρων, καθαριστριών, και στο πλεόνασμα περιστεριών;Να σου πω που κολλάνε. Στο ότι είναι οι μόνοι που γκρινιάζουν τόσο πολύ και τόσο έντονα, και εδώ και τόσο καιρό, ότι η παιδεία θέλει λεφτά.
Για τα περί κασέτας και παραληρήματος δεν απαντώ, στα επιστρέφω ως έχουν.Δυστυχώς όλα κολλάνε, όλα έχουν σχέση μεταξύ τους, τίποτα δεν υφίσταται από μόνο του, όλα κρίκοι σε μια αλυσίδα είναι.Ωραία, συμφωνώ, η παιδεία θέλει λεφτά. Οπότε μέχρι να γίνει αυτό, ας χτίζουμε καθηγητές, ας κλείνουμε σχολές, ας καταστρέφουμε ό,τι υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει. Πρέπει να καταστρέψουμε το "σύστημα".Αλλά λέγοντας το προφανές, "η παιδεία θέλει λεφτά", ξεχνάς το ουσιώδες, "ο άνθρωπος χρειάζεται παιδεία"! Όταν μεγαλώνεις σε ένα σπιτικό που έχει ως κανόνα το "ανυπακοή στο νόμο", έχει ως μπούσουλα το "φωτιά στα σχολικά κελιά", σε ένα περιβάλλον που σε ποτίζει με τα περί "αστικής εκπαίδευσης που εξυπηρετεί το κεφάλαιο", όσα λεφτά και να δοθούν για τα πανεπιστήμια, πάντα, ΠΑΝΤΑ, θα υπάρχουν "κοινωνικοί επαναστάτες" που θα βρίσκουν αφορμή για να τα σπάσουν.
Είχα την ευλογία και την τύχη να μην βιώσω το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όλοι οι παλιοί συμμαθητές μου περιέγραφαν τις παραπάνω εικόνες οι οποίες δυστυχώς δεν αντιστοιχούν μόνο σε χώρους αλλά και στην γενικότερη κατάσταση των Ελληνικών Πανεπιστημίων.Πιστεύω ότι ο διακεκριμένος καθηγητής Νανόπουλος τα λέει σε λιγότερο από 10 λεπτά πολύ ωραίαhttps://www.youtube.com/watch?v=lW1tIH1nt_4
Δυστυχώς, οι φωτογραφίες είναι η ελάχιστη ένδειξη της κατάστασης. Το πρόβλημα είναι πολύ πολύ πολύ μεγαλύτερο ακόμα από αυτό που παρουσιάζεται και υπάρχουν σημεία με βρώμα που ξεπερνά τα όρια της φαντασίας.
Γιατί βγάζει καθαρούς τους φοιτητές; Δεν πιστεύω ότι τα σπίτια τους και τα σπίτια των γονιών τους είναι έτσι! Κλασσικά πράγματα που τα παρατήρησα από το 2000 που φοίτησα στην Αγγλία σε 4 Ελληνικά πανεπιστήμια (Ρεθύμνου, Νομική Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΕΜΠ : κάθε τετραγωνικό εκατοστό τοίχου καλυμμένο από κοματικές αφίσες, σωροί σκουπιδιών στο πάτωμα, βουνά από αποτσίγαρα στις γωνίες...η λίστα είναι μεγάλη. Βέβαια η απάντηση ήταν "Στην Αγγλία πληρώνεις (για να πάρεις πτυχίο) και έχουν καθαρίστριες".Και αυτό είναι κάτι που παρατήρησα γενικά: ο Έλληνας θα έχει τον ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ του χώρο στην πένα και τα έξω ας είναι όπως να 'να. Όλοι είναι υπέυθυνοι για το χώρο στον οποίο ζουν, δουλεύουν, μαθαίνουν, κινούνται, κοιμούνται κοκ, είναι ένας φαύλος κύκλος έλλειψης σεβασμού από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε. Κακώς βγάζει τους φοιτητές καθαρούς, είναι η πλειοψηφία στα πανεπιστήμια άρα θα μπορούσαν αντί να στρατολογούνται για να ταΐσουν τα γελοία κόματα να φροντίζουν το χώρο που τους διδάσκει.
Αναφορικά με το "Στην Αγγλία πληρώνεις..." κτλ που έχουν πολλοί ως δικαιολογία, να σου υπενθυμίσω ότι και στην Γαλλία τα πανεπιστήμια είναι δημόσια και δεν πιστεύω να είναι η ίδια κατάσταση και εκεί - πέραν του ότι το καλύτερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας είναι δημόσιο και όχι ιδιωτικό και πέραν του ότι πολλά γαλλικά πανεπιστήμια είναι στα πρώτα 100 του κόσμου στις παγκόσμιες αξιολογήσεις
ακριβώς, τα πανεπιστήμια στη γαλλία είναι δημόσια, δεν πληρώνεις κάτι για να σπουδάσεις εκτός ίσως από ένα μικρό ποσό εγγραφής στην αρχή της χρονιάς, της τάξεως των 200 ευρω νομίζω, και τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ ήταν πεντακάθαρο.. σκουπίδια πουθενά, τουαλέτες σαν σπιτιού, αφίσες αποκλειστικά για ανακοινώσεις και εκδηλώσεις του πανεπιστημίου και όχι η χαρτούρα των κομματόσκυλων. επομένως κάτι κάνουν σωστά και χωρίς να πληρώνει ο φοιτητής δέκα χιλιάρικα το εξάμηνο
Να διευκρινισω κατι.... τα πανεπιστημια στην Αγγλια ΔΕΝ ειναι ιδιωτικα αλλα δημοσια! Διδακτρα χρεωνουν απο τοτε που το υπουργειο αποφασισε οτι θα δινει λιγοτερα κονδυλια με την προφαση των περικοπων. Στην Ιαπωνια δεν υπαρχουν καθαριστριες σε σχολεια, πανεπιστημια η αλλους δημοσιους χωρους γιατι ολοι καθαριζουν και φροντιζουν να ειναι ολα οπως στο σπιτι τους! Δεν υπαρχουν καδοι σκουπιδιων στους δρομους! Αυτο το πραγμα στην Ελλαδα οτι κατι δεν ειναι δικο μου αρα 'στα παλια μου τα παπουτσια' δεν μπορω να το καταλαβω! Ολα ειναι θεμα παιδειας και συνειδησης.