Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον;

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
1

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
Η Εϊμι Άνταμς ως Μάργκαρετ Κιν στην καινούρια ταινία του Τιμ Μπάρτον "Big Eyes"

 Μετά τις κάπως ανιαρές και σίγουρα προβλέψιμες τελευταίες δουλειές τού (Alice in Wonderland, Dark Shadows, και το stop motion Frankenweenie) o Τιμ Μπάρτον επιστρέφει φέτος με μια ταινία που ξεφεύγει από την goth καρτουνίστικη μανιέρα του και μας (υπεν)θυμίζει την "Ed Wood" περίοδο του μεγάλου σκηνοθέτη.

Το "Big Eyes" βγαίνει στις αίθουσες ανήμερα των Χριστουγέννων, κι έχει σκοπό να μας ανοίξει τα μάτια. Κυριολεκτικά.

H Μάργκαρετ Κιν που γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του '60 φιλοτεχνώντας κατά κύριο λόγο πορτρέτα παιδιών με αφύσικα μεγάλα μάτια επηρέασε εκτός από την αισθητική του ίδιου του Μπάρτον ένα ολόκληρο μεταγενέστερο καλλιτεχνικό και εικονογραφικό κίνημα που ξεκίνησε από το high kitsch κι έφτασε στην τέχνη των κόμικς και τον σχετικά πρόσφατο Ποπ Σουρεαλισμό.


Σε συνεργασία με τους σεναριογράφους του Ed Wood (Scott Alexander και Larry Karaszewski), και με πρωταγωνιστές του τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου Κριστόφερ Βάλτς (Άδωξοι Μπάσταρδη, Django: Ο Τιμωρός) και την πέντε φορές προτεινόμενη για Όσκαρ Ά και Β΄ γυναικείου ρόλου Εϊμι Άνταμς (American Hustle, The Fighter κ.α.), ο Μπάρτον μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ασυνήθιστη ζωή της ζωγράφου Μάργκαρετ Κιν που γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του '60 φιλοτεχνώντας κατά κύριο λόγο πορτρέτα παιδιών με αφύσικα μεγάλα μάτια, και επηρέασε εκτός από την αισθητική του ίδιου του Μπάρτον ένα ολόκληρο μεταγενέστερο καλλιτεχνικό και εικονογραφικό κίνημα που ξεκίνησε από το high kitsch κι έφτασε στην τέχνη των κόμικς και τον σχετικά πρόσφατο Ποπ Σουρεαλισμό.

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
Ο Κρίστοφερ Βαλτς ως Γουόλτερ Κιν


Παρ' όλα αυτά η Κιν στερήθηκε για δεκαετίες την αναγνώριση που της άξιζε:

Μετά από προτροπή και πίεση του επίσης καλλιτέχνη συζύγου της, Γουόλτερ Κιν, υπέγραφε τους πίνακες της με το δικό του όνομά, για το "καλό της" μιας που "κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να αγοράσει γυναικεία τέχνη". Το αποτέλεσμα ήταν το ζευγάρι να πουλάει σωρηδόν πίνακες μεν και να κερδίζει χρήματα, με κόστος την λήθη της ίδια της καλλιτέχνιδος.

"Κάθε ένα από αυτά τα μάτια τα ζωγράφισα εγώ, και ίσως ποτέ κανείς να μην το μάθει" ακούμε την Άνταμς να λέει κάποια στιγμή στην ταινία μιλώντας στον.. σκύλο της.

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
"Βig Eyes"
Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
"Big Eyes"


Μετά από χρόνια η Κιν ζήτησε τελικά διαζύγιο από τον Γουόλτερ και έβαλε μπρος μία πολύχρονη δικαστική διαμάχη εναντίον του, την οποία και κέρδισε τελικά πείθοντας δικαστές και ενόρκους αφού πρώτα ζωγράφισε ζωντανά μπροστά τους.


Το φιλμ του Μπάρτον κινείται στα όρια του δικαστικού οικογενειακού δράματος με βασικούς άξονές του την γυναικεία χειραφέτηση, την κακοποίηση που δέχτηκε η Μάργκαρετ, και το πώς άλλαξαν οι ισορροπίες του ζευγαριού μετά την καλλιτεχνική και οικονομική επιτυχία.
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες δίνοντάς μας μια ικανότητα πρόγευση της πιο αναμενόμενης Χριστουγεννιάτικης ταινίας.


Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
To φιλμ θα βγει στις αίθουσες ανήμερα των φετινών Χριστουγέννων

Ποια είναι η Μάργκαρετ Κιν

Γεννημένη το 1927 στο Τεννεσί η 87χρονη σήμερα Κιν μεγάλωσε σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον. Η ίδια μάλιστα πολλές φορές έχει δηλώσει ότι η Βίβλος αλλά και η σχέση της με την γιαγιά της, με την οποία μεγάλωσε, αποτέλεσαν τις κυριότερες πηγές έμπνευσής της.
Σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκε τον Φρανκ Ούλμπριχ με τον οποίο είχαν στήσει μια μικρο- επιχείρηση handmade ζωγραφικής πάνω σε ανδρικές γραβάτες και άλλα ήδη σπιτιού. Το ταλέντο της Μάργκαρετ δεν περνούσε απαρατήρητο.

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
Η Μάργκαρετ Κιν με τον πρώτο της σύζυγο Φρανκ Ούλμπριχ σε μία εμπορική έκθεση το 1953


Το 1954 η Μάργκαρετ χώρισε με τον Ούλμπριχ και έφυγε μαζί με την κόρη τους για το Σαν Φραντσίσκο προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Εκεί, σε ένα από τα πολλά υπαίθρια art fairs όπου προσπαθούσε να πουλήσει τους πίνακές της, γνώρισε τον Γουόλτερ -που ασχολούταν περισσότερο με την ζωγραφική τοπίων- τον οποίο και παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα.


Ο Γουόλτερ ήταν αδιαμφισβήτητα ικανότερος στην δημόσιες σχέσεις από την ίδια, και η επιτυχία του ζευγαριού δεν άργησε να έρθει. Ήταν όμως μία κοινή επιτυχία μιας που όλοι οι πίνακες υπογράφονταν με το επώνυμο Κιν χωρίς να προσδιορίζεται ποιος από τους δύο ήταν ο πραγματικός ζωγράφος. Πολύ σύντομα η Μάργκαρετ έμεινε πίσω στο ατελιέ και ο Γουόλτερ θέριζε τους καρπούς της σκληρής δουλειάς της. Χρόνο με τον χρόνο τα παιδιά με τα υπερμεγέθη υγρά μάτια έμοιαζαν όλο και πιο στεναχωρημένα και "σκοτεινά", και έβρισκαν συχνά παρηγοριά σε γάτες και κατοικίδια σκυλάκια.


Αργά η γρήγορα έφτασε η στιγμή της σύγκρουσης. Το 1964 η Κιν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου ενώ συγχρόνως μήνυσε και τον πρώην σύζυγό της προκαλώντας τον σε μία "ζωγραφική μονομαχία" ενώπιων των δικαστικών αρχών. Ο Γουόλτερ αρνήθηκε να συμμετάσχει υποστηρίζοντας πως το χέρι του ήταν χτυπημένο, ενώ η Μάργκαρετ απέδειξε ότι αυτή ήταν η πραγματική καλλιτέχνης πίσω από τους πίνακες που γνώριζαν φρενήρη επιτυχία εκείνη την εποχή.

Τελικά το 1986 το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας της αναγνώρισε το δικαίωμα να υπογράφει με το δικό της όνομα ("Kean") χωρίς να αμφισβητείται η γνησιότητα της υπογραφής της και κυρίως χωρίς να μπερδεύεται με αυτή του πρώην συζύγου της. Επιπλέον, η καλλιτέχνης διεκδίκησε και κέρδισε το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση.


Αφού έζησε για περισσότερα από 25 χρόνια στην Χαβάη – όπου και έγινε μάρτυρας του Ιαχωβά, σήμερα η Μάργκαρετ Κιν ζει στην Νάπα της Καλιφόρνια με τον τρίτο της σύζυγο, το αθλητικογράφο Dan McGuire, και δεν έχει σταματήσει να ζωγραφίζει.

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
Η ζωγράφος στο ατελιέ της (2012)

Το έργο της Κιν στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα

Λίγοι γνωρίζουν πως ο Μπάρτον εκτός από θαυμαστής είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες των έργων της Μάργκαρετ Κιν, γεγονός που από μόνο του καθιστά την καινούρια του ταινία προσωπική υπόθεση. Μάλιστα, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο σκηνοθέτης είχε ζητήσει από την ζωγράφο να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της τότε συντρόφού του Λίζα Μαρί, ενώ η Τζόαν Κρόφορντ και η Νάταλι Γούντμαν φαίνεται πως έχουν στο σπίτι τους από ένα πορτρέτο τους με τεράστια μάτια.

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
1969
Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
1962


"Θυμάμαι αυτούς τους πίνακες, πίσω στην δεκαετία του '60. Τους έβλεπες παντού τότε", δήλωσε πρόσφατα ο Βαλτς.

"Έχουμε εκπαιδεύσει τους εαυτούς μας να αναζητούν το δράμα και την διαμάχη πίσω από κάθε ιστορία, γιατί αυτό έχει ενδιαφέρον. Όμως τίποτα δεν έδειχνε ότι πίσω από εκείνους τους δημοφιλείς πίνακες υπήρχε μία τέτοια ιστορία."

 

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
1963


Το 1973 στην ταίνια Sleeper του Γούντι Άλλεν η Κιν αναφέρεται ως μία από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ιστορίας, ενώ αναφορές στην ίδια και στο έργο της υπάρχουν σε καρτούν (The Powerpuff Girls, 1998), σε δίσκους ("Weird Al" Yankovic, Matthew Sweet, κ.α.), ακόμα και στην σειρά Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς.

Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
"Happy Mask, unhappy boy", 1963
Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
"No dogs allowed" 1962
Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
"Thank You", 2006
Ποια είναι η Μάργκαρετ -Βig Eyes- Κιν; Kαι γιατί σαγήνευσε τον Τιμ Μπάρτον; Facebook Twitter
"Thw waif", 1961
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια