Συνήγορος του Πολίτη: Επεκτείνετε άμεσα το σύμφωνο συμβίωσης και στους ομοφυλόφιλους

Συνήγορος του Πολίτη: Επεκτείνετε άμεσα το σύμφωνο συμβίωσης και στους ομοφυλόφιλους Facebook Twitter
8

Να επεκταθεί άμεσα ο θεσμός του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή το ένα έτος από την έκδοση σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Καθώς, παρά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου τίποτα δεν έχει γίνει, ο Συνήγορος υπενθυμίζει ότι η μη συμμόρφωση µε τις αποφάσεις του εκθέτει τη χώρα διεθνώς και δεν συνάδει µε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Υπογραμμίζει, επίσης, μεταξύ άλλων ότι η εξασφάλιση ισονομίας για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Σημειώνει ότι η καθυστέρηση εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση δεν δημιουργεί µόνο προβλήματα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά επιτείνει τη σύγχυση στην ελληνική κοινωνία, συντηρώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις καθώς και συμπεριφορές απαξίωσης και περιθωριοποίησης.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Πρώτη παρατήρηση: θυμάστε την τοποθέτηση του τότε καθ'υλην αρμόδιου Υπουργού κ. Δένδια; "Θα περιμένω να δω καθαρογραμμένη την απόφαση του Δικαστηρίου, να δω το ακριβές λεκτικό, για να ξέρω μέχρι πού με υποχρεώνει να τοποθετήσω". Με άλλα λόγια, ακόμα και σχετικά με το ελλιπέστατο και ανεπαρκέστατο -με οποιαδήποτε διεθνή στάνταρ- κουρελόχαρτο που ονομάζεται ελληνικό Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο δεν καθιερώνει ουσιαστικά τίποτα και δεν προσφέρει ουσιαστικά καμία προστασία, το οποίο φτιάχτηκε μόνο για τα μάτια του κόσμου καθώς ως θεσμός προβλεπόταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο υποτίθεται θεσμικός τηρητής της ισότητας, της ισονομίας κλπ, σας λέει ξεδιάντροπα "εγώ θα κάνω το ελάχιστο δυνατό και μόνο ό,τι με υποχρεώνουν οι ξένοι, γιατί που να χτυπιέστε, ίσοι δεν είστε και ίσα δικαιώματα από μένα δεν πρόκειται να αποκτήσετε".Δεύτερη παρατήρηση: η ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο κουρελόχαρτο αυτό τελικά θα κάνει κακό. Διότι δείτει τι προσφέρει το ανεπαρκέστατο αυτό ελληνικό Σύμφωνο Συμβίωσης και κυρίως πού ΔΕΝ θα σας/μας καλύπτει. Αν και όταν ενταχθούν τα ομόφυλα ζευγάρια, δυστυχώς πολλοί θα εφησυχάσουν, οι κυβερνώντες όμως, που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, θα τρίβουν τα χέρια τους γιατί θα το προβάλουν δημοσίως ως μέγιστη παραχώρηση, ενώ στην ουσία θα έχουν παραχωρήσει ελάχιστα και θα μας λένε εφεξής "τώρα παρατήστε μας ήσυχους. Τι θέλετε; Αυτό που θέλατε σας το κάναμε, άει παρατήστε μας με βλακείες για ισότητες παντού, γάμους και πανηγύρια. Ό,τι ήταν να γίνει σας το κάναμε".Αντιθέτως, το αίτημα θα πρέπει να είναι ένα: ένας θεσμός που θα δίνει ίσα δικαιώματα με το γάμο. Προσωπικά, αν και θα το ήθελα, προκειμένου να μιλάμε για πλήρη εξάλλειψη της διάκρισης, δεν με πολυενδιαφέρει τελικά αν θα λέγεται γάμος ή κάπως αλλιώς, φτάνει να δείνει ΟΛΑ τα δικαιώματα. Είμαι ίσος πολίτης και θέλω ίσα δικαιώματα. Ο αδαής κόσμος, όμως, για να το καταλάβει και να το αποδεχτεί, θα πρέπει να αποσυνδέσει το γάμο από το θρηεκυτικο-ηθικό περιεχόμενο που του δόθηκε όταν ως γάμος υπήρχε μόνο ο θρησκευτικός. Ο πολιτικός γάμος έδωσε την ευκαιρία στην κοινωνία να κατανοήσει ότι ο γάμος είναι ουσιαστικά μία δέσμευση μεταξύ δύο ανθρώπων με εφαλτήριο την αγάπη -ιδανικά- και ένα συμβόλαιο μεταξύ της πολιτείας και των δύο αυτών ανθρώπων, που προσφέρει δικαιώματα και παράγει υποχρεώσεις, εκατέρωθεν. Καμία σχέση με περιστέρια, άγια πνεύματα, μυστήρια, δυνατότητα ή μη αναπαραγωγής, γενειοφόρους, λιβάνια και μουρμουρητά προς τον ουρανό. Δεν περιμένω από την ελληνική κοινωνία αυτό το τελευταίο να το καταλάβει αμέσως ή εύκολα. Θα περίμενα όμως, αν είχε πραγματικούς ηγέτες, να την καθοδηγήσουν στο σωστό. Γιατί ηγέτης είναι αυτός που ηγείται, που καθοδηγεί. Βλέπε Θαπατέρο, βλέπε Ολλάντ, ακόμα και τον δεξιό Κάμερον και ένα σωρό άλλους, αριστερούς και δεξιούς, που κυβερνούν με γνώμονα βασικές αρχές και αξίες όπως η καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, η ψωροκώσταινα βγάζει, όχι ανθρώπους που ηγούνται, αλλά μικρά ανθρωπάκια, παντοτινούς μίζερους ουραγούς σε όλα...
Η τελευταια προταση του Συνηγορου ειναι και όλο το νόημα. Ακομα και το κουτσουρεμενο συμφωνο, στην περιπτωση της Ελλαδας ειναι θετικό. Γιατι θα "εκπαιδευσει" την κοινωνια, τους πολιτες και τους δημοσιους φορεις οτι οι γκέι σχέσεις, επομενως και οι ιδιοι οι γκέι, είναι αξιοι σεβασμου και προστασιας, όπως ο καθε πολίτης.