O Γιώργος Καμίνης για τον Νίκο Ρωμανό

O Γιώργος Καμίνης για τον Νίκο Ρωμανό Facebook Twitter
14

Επιστολή σχετικά με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού απέστειλε σήμερα προς τα μέσα ο Δήμος Αθηναίων. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης ανέφερε  πως ένα κράτος δικαίου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την άσκηση δικαιωμάτων και υπογράμμισε πως πρέπει αν βρεθεί ουσιαστική και άμεση λύση στο θέμα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Η πρόσβαση στη μόρφωση είναι κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη, το οποίο η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει. Πρόκειται για συνταγματική επιταγή που αφορά όλους, ακόμη και τους φυλακισμένους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα εκπαίδευσης. Γιατί σκοπός της ποινής δεν είναι η εξόντωση του κρατουμένου, αλλά ο σωφρονισμός και η προετοιμασία του να επιστρέψει στην κοινωνία.

 

Η ελληνική και διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η παρακολούθηση μαθημάτων από τους φυλακισμένους, σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα, συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό η συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει τέτοιες προσπάθειες. Ένα κράτος δικαίου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την άσκηση των δικαιωμάτων, με την απαραίτητη προϋπόθεση της τήρησης των νόμων. Εκ μέρους και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, εκφράζω την πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί αμέσως λύση στην υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Ελλάδα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
@ Υπατία @ ΚυνικόΤα επιχειρήματά σας ορθά, ο "φάκελλος του Δικαίου" άψογος, αλλά το αδιέξοδο παρόν. Λύση δεν διαφαίνεται, ο θάνατος μπορεί να παραμονεύει. Χρωστάμε όλοι στον αδικημένο, ακόμα και από τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται κρίσεις ο άνθρωπος, βοήθεια χρειάζεται. Ίσως κάποιον "από μηχανής".
Μα και φυσικά και πρέπει να βρεθεί λύση. Πραγματικά λυπάμαι για αυτό το παιδί που θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να ζει κανείς είναι μέσα στο θυμό. Η ζωή κυλάει πιο ουσιαστικά με αγάπη παρά με μίσος. Και ο αγωνιστής δεν χρειάζεται να μισεί, αλλά να πιστεύει. Προσωπικά, συμπαθώ πολύ το Ρωμανό και ελπίζω να βρει την εσωτερική γαλήνη που μοιάζει να αναζητά απεγνωσμένα. Έχοντας πει αυτό, γιατί θέλει την άδεια; Αν είναι για να σπουδάσει, μπορεί να το κάνει και μέσω του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (έχει την ειδικότητά του). Αν θέλει για να παίρνει "ανάσες ελευθερίας" - που δεδομένης της ηλικίας του θα μου φαινόταν απόλυτα λογικό - τότε φαίνεται να υπάρχει νομικό ζήτημα. Πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτό; Με το να μην είναι ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά τόσο αδιάλλακτη. Η αδιαλλαξία δεν γεννά εμπιστοσύνη και χωρίς εμπιστοσύνη δεν χτίζεται μακροχρόνια σχέση. Και αν είναι να παρακολουθήσει τέσσερα-πέντε χρόνια τη σχολή, θα πρέπει να χτίσει με το "σύστημα" μια υποτυπώδη σχέση εμπιστοσύνης ώστε και αυτός να αποκτήσει καινούριες γνώσεις και αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το σωφρονισμό του να μη φοβούνται ότι θα βρεθούν με καινούρια υπόθεση Ξηρού ή με έναν άνθρωπο που κάθε φορά που θέλει κάτι τους εκβιάζει με απεργία πείνας. Και δυστυχώς η κόντρα έχει φτάσει σχεδόν σε σημείο μη αναστρέψιμο.Το θέμα είναι ότι δεν μοιάζει κανείς να μπορεί να πάρει επάνω του το θέμα της άδειας, γιατί αν το σκάσει ο Ρωμανός, θα χάσει τη θέση του. Και φυσικά είναι εύκολο εγώ, εσύ, ο δήμαρχος Άνω Ραχούλας και τα ΚΑΠΗ Ιωαννίνων (που είμαι σίγουρη ότι σε λίγο θα βγάλουν ανακοίνωση για το θέμα) να βγαίνουμε και να λέμε τη γνώμη μας, αλλά δεν θα έχουμε καμία ευθύνη αν κάτι πάει στραβά.
Καταρχήν δεν αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο ''αδικημένος'' και ποιος είναι εκείνος που τον αδίκησε, και τι χρωστάει ο αδικήσας στον αδικημένο, αλλά δεν είναι επί της παρούσης αυτό το ζήτημα.Ξέρεις ποιο είναι το κακό στην όλη ιστορία; το ''τελεσιγραφικό'' του αιτήματος, δηλαδή ''ή άδεια ή τίποτε''. Και όταν όλοι όσοι είστε υπέρ του Ρωμανού μιλάτε να ''βρεθεί λύση'' εννοείτε να πάρει εκπαιδευτική άδεια, καθετί άλλο δεν είναι λύση. Θα μπορούσε κάλλιστε λ.χ. να υπάρχει μία μέση λύση, να ξεκινήσει εξ αποστάσεως και στην πορεία μπορεί να αναθεωρηθεί το θέμα της άδειας.
Αυτα τα ξεραμε. Θα θελαμε μια πιο συγκεριμενη, μια σαφη προταση. Υπαρχει? Αν ναι, εδω ειμαστε να την ακουσουμε και να την εφαρμοσουμε αν ειναι δυνατον. Αν οχι, λυπαμαι, αλλα οι ανεξοδες διακηρυξεις δημοκρατιας, Δεν ωφελουν...
Μήπως είναι η ώρα του Αρχηγού του Κράτους ; Μήπως πρέπει να λυθεί έτσι ο Γόρδιος δεσμός και όχι διά του θανάτου ;Κάποτε υπήρχε Συμβούλιο Χαρίτων. Η παραβατική συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου, άρχισε σαν αποτέλεσμα κρατικής βίας δίπλα του , στον φίλο του. Το Κράτος χρωστά. Ας λυθεί χωρίς θανατικό το θέμα τώρα και πολύ απλά...βλέπομε.Δεν μας παίρνει δεν το βλέπετε ;Θα ήθελα να δω μιά χρησιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.(Παρεπιμπτόντως θα ήθελα να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, γιά να μην είναι η εκλογή του πηγή συμβιβασμών και εκβιασμών).
Το κράτος έστειλε τον Κορκονέα στη φυλακή. Το κράτος έχει πληρώσει προ πολλού τα χρωστούμενα. Τόσοι έχουν δει δικούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Πόσοι πήραν τα όπλα;
Η παραβατική συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου ξεκίνησε γιατί ο ίδιος το επέλεξε: δεν είδα κανέναν συγγενή από τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών να πάρει κανένα κουμπούρι ή να ζωστεί φυσεκλίκια εναντίον της κακούργας της κοινωνίας, επέλεξαν τη σιωπή και τον πόνο τους μέσα σε αξιοπρέπεια. Όσον αφορά στο χρέος του κράτους, ελπίζω να έρθει μία μέρα όλος ο κρατικός μηχανισμός να ασχολείται για τα προσωπικά προβλήματα κάθε πολίτη, μπροστά στα οποία μάλιστα το θέμα του κ. Ρωμανού να είναι απλά αμελητέο.Τέλος, υπάρχει Συμβούλιο Χαρίτων ακόμη, αλλά δεν βλέπω για ποιο λόγο να δοθεί Προεδρική Χάρη σε μία τέτοια περίπτωση: με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να απονεμηθεί στο 80% τουλάχιστον των εγκλείστων, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για το θέμα της άδειας πάντως, ΔΕΝ είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μην τα βάζουμε όλα σε ένα μύλο...
Hypatia, αν το "κράτος" είχε πληρώσει προ πολλού τα "χρωστούμενα", δεν θα είχε την άνεση να δέρνει ΑΜΕΑ σε ειρηνική συγκέντρωση, να κολλάει όπλα στον κρόταφο 15χρ μαθητών, γενικά να ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ με κάθε μέσο όποιον διαφωνεί, όποιον προσπαθει με κάποιο τρόπο να διεκδικήσει τα αυτονόητα.Και το "τόσοι έχουν δει δικούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν" που κολλάει; ΠΟΣΟΙ δηλαδή έχουν δει δικούς τους να πεθαίνουν από αστυνομικό, εποχή που οι κυβερνήσεις μπολιάζουν τους αστυνομικούς με μίσος;Ξέρεις πολλούς δηλαδή;Να πας στον εισαγγελέα αν ξέρεις και για άλλους "τέτοιους" νεκρούς, γιατί εμείς δεν ξέρουμε τίποτα.
Προφανώς εννοούσα τα χρωστούμενα για το Γρηγορόπουλο. "ΠΟΣΟΙ δηλαδή έχουν δει δικούς τους να πεθαίνουν από αστυνομικό, εποχή που οι κυβερνήσεις μπολιάζουν τους αστυνομικούς με μίσος; Ξέρεις πολλούς δηλαδή;"Πρώτον, ο Γρηγορόπουλος πέθανε το 2008, όπου, θα συμφωνήσεις, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Δεύτερον, το γεγονός ότι η Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε από αστυνομικό δεν δίνει στους γύρω του το δικαίωμα να μισούν τους πάντες και τα πάντα. Δηλαδή η μητέρα του Αξαρλιάν που πέθανε τυχαία από τη 17 Νοέμβρη έπρεπε να πάρει τα όπλα και να αρχίσει να εκδικείται όποιον θεωρούσε αυτή σωστό; Τέλος, σε παρακαλώ μην παρερμηνεύεις αυτά που λέω μόνο και μόνο για να εκτονώσεις το θυμό σου. Δεν κάνει καλό ούτε σε εσένα ούτε στη συζήτηση.
Σαραλιώτης:ελεύθεροςΚορκονέας:Πρωτόδικα καταδικασμένος σε ισόβια.Περιμένει την απόφαση σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο.Δίκη μεταφερμένη αρχικά στην Άμφισσα ώστε να παρακωλυθεί η προσέλευση μαρτύρων(όπως ήταν ο Ρωμανός).Το '08 σκοτώθηκε ο Γρηγορόπουλος.Το '10 μπήκε φύλακη.2 χρόνια μετά.Σκουπιδολογία εν τω μεταξύ από γνωστούς ιθύνοντες ανεγκέφαλους και από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ΕΝΑΝΤΙΟΝ του νεκρού Γρηγορόπουλου(καλή ώρα όπως γίνεται τώρα για τον Ρωμανό-ακριβώς τα ίδια λέγονταν).Τον Ρωμανό σε πόσο συνοπτικές διαδικασίες τον χώσανε μέσα;Συγγνώμη....Τι είπαμε για πολιτεία και κοινωνία;
Με λίγα λόγια δεν είπε τίποτε... αοριστολογίες, "να βρεθεί λύση", το "δικαίωμα πρόσβασης στην μόρφωση" κλπ. Εδώ τα πράγματα είναι απλά.Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δεν αλλάζει, δεν μπορεί να "βρεθεί λύση" σε αυτό. Δεν μπορεί να μην το ξέρει αυτό ο Καμίνης.Ποια λύση προτείνει λοιπόν ο ίδιος; Το "πρέπει να βρεθεί λύση" δεν λέει απολύτως τίποτε.
Διπλωμάτη τον βρίσκω τον κύριο δήμαρχο: στηρίζει τον Ρωμανό γενικώς, δεν υποστηρίζει κατ' ανάγκην το ζήτημα της άδειας, γιατί λέει πως η ενάσκηση των δικαιωμάτων πρέπει να γίνεται ''με την απαραίτητη προϋπόθεση της τήρησης των νόμων''. Όπως θέλει μπορεί να διαβάσει κανείς αυτή τη δήλωσή του.