Όταν κάποιος τραγουδιστής γίνει σούπερ πετυχημένος, συχνά θέλει να αναγνωριστούν και διάφορα άλλα ταλέντα του, τα οποία πιθανότατα μέχρι τότε δεν τον ενδιέφεραν καθόλου. Η Μαντόνα φαγώθηκε να γίνει και ηθοποιός με μέτρια αποτελέσματα, ο Bowie τα πήγε αρκετά καλά, η Bjork συνεργάστηκε με τον Λαρς Φον Τρίερ, ο Marky Mark από σέξι ράπερ έγινε Mark Wahlberg, η Cher πήρε Όσκαρ, η Μαράια Κάρεϊ Χρυσό Βατόμουρο.
Με αφορμή την αμφιλεγόμενη βράβευση του Ρουβά, ας δούμε μερικούς Έλληνες που απ' τη μουσική μεταπήδησαν στην υποκριτική, για λίγο ή για πολύ.
1) Άντζελα Δημητρίου
Η Άντζελα έχει παίξει σε πολύ περισσότερες σειρές, ταινίες και βιντεοκασέτες απ' ό,τι φαντάζεται ο μέσος άνθρωπος.
Αν μείνουμε μόνο στις ταινίες βιντεοταινίες, η φιλμογραφία της είναι εντυπωσιακά γεμάτη. (Γεμάτη τι όμως;)
Μπλου τζιν και πέτσινα μπουφάν 1982
Ο αυτάκιας 1982
Καταζητείται το πρόσωπο της ημέρας 1983
Μήτσος... ο ρεζίλης 1983
Ο Παπα-σούζας 1983
Ο βιασμός μιας μοναχής 1983
Γυμνά σκάνδαλα 1985
Πόντιος είμαι ότι θέλω κάνω 1987
Η μπλόφα 1987
Ο ξεμωραμένος 1987
Άντζελα, ο πειρασμός 1988
Η σύζηγος ο Πόντιος εραστής και το video... 1988
Η χήρα με τα κόκκινα 1988
Όλες ακούγονται υπέροχες, όμως σαφώς ξεχωρίζει αυτή στην οποία υπάρχει και το όνομα της Άντζελας στον τίτλο.
Άντζελα, ο πειρασμός (με ακατανόητο γυμνό στο εξώφυλλο).
Υπόθεση: Η Άντζελα, που είναι ένα περιζήτητο φωτομοντέλο, και που οι φιλοδοξίες της στοχεύουν στον αστραφτερό χώρο του θεάματος και του τραγουδιού, θα βρεθεί κάποια στιγμή πολύ άσχημα μπλεγμένη σε μια εξωφρενική περιπέτεια μεγάλων συμφερόντων και ασυγκράτητων ερωτικών εξάψεων χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια...
2) Δημήτρης Πουλικάκος
Μία απ' τις σημαντικότερες ρόκ φιγούρες της χώρας ήταν εξαιρετικά καλός στη μεγάλη οθόνη, με ιδιοσυγκρασιακό, χαλαρό παίξιμο, σε πολλές ταινίες όπως ήταν: Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978), Άρπα κόλλα (1982), Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1983), Βίος και Πολιτεία (1987), Made in Greece (1987), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Θηλυκή εταιρεία (1999).
Μ' αρέσει όμως και για την τηλεοπτική του καριέρα, ιδίως για τους φοβερούς Αυθαίρετους...
3) Δέσποινα Βανδή
Βρήκα ένα βιντεάκι, με τις καλύτερες στιγμές της στους Δύο Ξένους.
Α. Μοιάζει άλλος άνθρωπος.
+
Β. Παρ' ό,τι ήταν αρκετά καλή, δεν ξαναπροσπάθησε και τόσο να ασχοληθεί με την υποκριτική.
4) Άννα Βίσση
Έκανε σταδιακές κινήσεις προς την υποκριτική, μέσω θεατρικών μιούζικαλ. Τα βήματα έμειναν μετέωρα, ή απλώς η ίδια έχασε το ενδιαφέρον της.
Στην Μάλα (ολόκληρη πάνω, κρατάει πάνω από 3 ώρες...) για την οποία πήρε καλούτσικες κριτικές, η Βίσση έπαιξε μια Ελληνίδα εβραιοπούλα στα χρόνια της Κατοχής.
5) Σταμάτης Κραουνάκης
Ο μουσικοσυνθέτης ξεκίνησε με Αριστοφάνη, συνέχισε με Αριστοφάνη, και φέτος πρωταγωνιστεί στην "Η αληθινή απολογία του Σωκράτη" ως Σωκράτης. Late bloomer!
Απ' την παράσταση Αχαρνής του Αριστοφάνη,με πρωταγωνιστές το Σταμάτη Κραουνάκη, το Γρηγόρη Βαλτινό και τον Κώστα Βουτσά, στο θέατρο Βράχων στις 28/7/2010.
6) Πωλίνα
Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Υπάρχει ολόκληρη η εμβληματική ταινία Πάμε για Τρέλες στις Σεϋχέλλες εδώ:
Έτος: 1988 / Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης / Σενάριο: Δήμος Μυλωνάς / Μουσική σύνθεση: Κώστας Χαριτοδιπλωμένος
Ηθοποιοί: Πωλίνα , Δήμος Μυλωνάς , Γκέλυ Γαβριήλ , Νίκος Ρεντίφης , Γιώργος Σμπιράκης, Αντώνης Σαραλής.
7) Σάκης Μπουλάς
Καλός και στην τηλεόραση (Δέκα λεπτά κήρυγμα, Σαββατογεννημένες, Πενήντα Πενήντα) και στο σινεμά (Ο Δράκουλας των Εξαρχείων, Ντελίριο, Η Πόλη Ποτέ Δεν Κοιμάται, Τηλεκανίβαλοι, Ας περιμένουν οι γυναίκες.)
Μικρό απόσπασμα: Με τον Τζίμη Πανούση, στον Δράκουλα των Εξαρχείων:
8) Αλκίνοος Ιωαννίδης
Αναρωτιέμαι.
Απ' όταν έγινε διάσημος ως καλός τραγουδιστής και συνθέτης,
ντράπηκε ποτέ για τα Μπακούρια;
Σε "προχωρημένη" σκηνοθεσία Νίκου Σούλη, τα Μπακούρια ήταν πολύ μπροστά (ή πολύ χάλια) για την εποχή τους, και το κοινό του ΑΝΤ1 με το χρυσό λογότυπο δεν τα εκτίμησε όταν παίχτηκαν το 1992.
Σενάριο: Ηλίας Ψινάκης
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Σιακάρας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Τόνυ Δημητρίου, Δημήτρης Πιατάς, Κατερίνα Λιναρδή, Γιάννης Καπετάνιος, Σπύρος Μπίμπιλας, Μελίτα Κάραλη.
Περιγραφή: Οι ιστορίες τριών εργένηδων που συγκατοικούν, ονειρεύονται, ελπίζουν αλλά και συγκρούονται με τους ένοικους της πολυκατοικίας τους.
9) Τάνια Τσανακλίδου
Η αλήθεια είναι πως η Τσανακλίδου ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα και ως ηθοποιός και ως τραγουδίστρια (σπούδασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), από ένα σημείο και μετά όμως έγινε τόσο διάσημη ως τραγουδίστρια που πολλοί δεν ήξεραν καν τα υποκριτικά της ταλέντα.
Το 1974 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά «Ανήσυχα νιάτα», και το 1975 εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν στις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ. Το 1978 συμμετείχε στη σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια». Τις επόμενες δεκαετίες μόνο σποραδικές ήταν οι μη τραγουδιστικές εμφανίσεις της. Έχει πια αποσυρθεί στις Μηλιές Πηλίου όπου άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο.
Επέστρεψε όμως τον Οκτώβρη του 2013 στο σανίδι, και εμφανίστηκε στην παράσταση Cabaret στο ρόλο της Φρόιλαιν Σνάιντερ, σε σκηνοθεσία Κωνστανίνου Ρήγου.
10) Βλάσσης Μπονάτσος
Τραγουδούσε για χρόνια με τους Πελόμα Μποκιού και ήταν πολύ αγαπητός, αλλά οι κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές του εμφανίσεις τον έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον έβαλε να παίξει τον Τσε στο θέατρο (στην Εβίτα της)
και η Δήμητρα Παπαδοπούλου στους Απαράδεκτούς της...
11) Ρένα Βλαχοπούλου
Σε ηλικία 16 χρονών, τραγούδησε για πρώτη φορά σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της Σπιανάδας, λέει η βικιπαίδεια, όπου το 1938 γνώρισε και ερωτεύτηκε τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Κώστα Βασιλείου. Μαζί μετακόμισαν στην Αθήνα όπου παντρεύτηκαν το καλοκαίρι του επόμενου έτους.
Τότε, στο βαριετέ "Όασις", στο Ζάππειο, όπου ο Μίμης Τραϊφόρος παρουσίαζε νέους καλλιτέχνες, η Ρένα δοκίμασε τις ικανότητές της στο τραγούδι. Εντυπωσίασε τον Τραϊφόρο, που της ζήτησε να τραγουδά εκεί μονίμως. Πράγματι, την άλλη μέρα πήγε να τραγουδήσει στο βαριετέ φορώντας δανεική τουαλέτα, που την πάτησε και έπεσε κάτω.
(Ακολούθησαν δίσκοι, εμφανίσεις σε μαγαζιά, ο πόλεμος και κάποιος έξυπνος άνθρωπος που διαπίστωσε ότι η Βλαχοπούλου είχε μπρίο και ταλέντο και μπορούσε από τραγουδίστρια να μεταπηδήσει στο χώρο της υποκριτικής. Σπάνια είναι η πρώτη μας σκέψη όταν τη βλέπουμε, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια τραγουδίστρια που αποφάσισε -ευτυχώς- να δοκιμάσει την τύχη της και ως ηθοποιός.)
12) Διονύσης Σαββόπουλος
Εντάξει, δεν έγινε ποτέ ηθοποιός κανονικός, αλλά μια απ' τις ισχυρότερες, παιδικές κινηματογραφικές μου αναμνήσεις ήταν όταν άνοιξε την πόρτα του ταξί και μπήκε μέσα στην ταινία του Χάρρυ Κλυνν ΜΑDE IN GREECE.
Όλη η σκηνή:
13) Ζωζώ Σαπουντζάκη
Έπαιξε μεν σε κάποιες ταινίες (όπως ήταν Ο Άνθρωπος της Καρπαζιάς το 1969, Ο Καμαριέρης της Μπουζουξούς το 1971 και Ο Πατούχας το 1972) όμως ήταν ο ρόλος της στους Μικρομεσαίους με τον οποίο έκλεβε την παράσταση που της επέτρεψε να ξεδιπλώσει το υποκριτικό της ταλέντο.
Έπαιζε την "Ζωζώ Μαντά", την φιλόδοξη και με καλλιτεχνικές ανησυχίες αδερφή της Μάρθας Καραγιάννη, μια πρώην βασίλισσα της νύχτας που ένας χορευτής ονόματι Άγγελος της φούσκωνε τα μυαλά για να την ξαναβγάλει στην πίστα.
Χόρευε και τραγουδούσε συχνά. Συχνά έκανε και γκριμάτσες παιδούλας.
14) Γιάννης Φλωρινιώτης
Ο Γιάννης Αποστολίδης, γνωστός ως Γιάννης Φλωρινιώτης, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1940 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών. Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου.
Όταν το γύρισε στο καλτ, άρχισε να πρωταγωνιστεί και σε ένα σωρό ταινίες του ποντιακού και όχι μόνο κινηματογράφου.
Πχ. "Η αδελφή μου η τρελλοπόντια", "Ο δέσκαλον", "Ο τσοπανον", "Ο άνθρωπος λαχείο", "Ο τραγουδιστής και το κορίτσι του μπαρ".
Εδώ δίνει ρεσιτάλ ως ερωτοχτυπημένος τσοπάνης:
15) Παύλος Σιδηρόπουλος
"Η πρώτη επαφή του Σιδηρόπουλου με την υποκριτική είχε γίνει κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, με τον ρόλο του να έχει αρκετά θεατρικά στοιχεία. Το καλοκαίρι του 1977 μέσω του Τόλη Μαστρόκαλου, μπασίστα των Σπυριδούλα γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Θωμόπουλο, γνωστού για την ταινία του Αλδεβαράν.
Ο Θωμόπουλος εντυπωσιάστηκε από τη σκέψη και τη φωτογένεια του Σιδηρόπουλου και, επιθυμώντας να συνεργαστούν, προσάρμοσε το σενάριο της επόμενης ταινίας του, Ο Ασυμβίβαστος, στον χαρακτήρα του. Ο Σιδηρόπουλος δέχθηκε να πρωταγωνιστήσει, παρά τις επιφυλάξεις του για το σενάριο, ενώ τραγουδούσε και όλα τα τραγούδια της ταινίας.
Τα γυρίσματα έγιναν το 1977 και τη γενική επιμέλεια της μουσικής επένδυσης της ταινίας είχε ο συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Γιώργος Θεοδωράκης, γιος του Μίκη. Ο τελευταίος έγραψε και ένα τραγούδια για την ταινία, το «Κάποτε θα 'ρθουν» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τέσσερα τραγούδια για την ταινία έγραψε και ο Θωμόπουλος, ανάμεσα τους τη μπαλάντα «Να μ'αγαπάς» το οποίο αρχικά δεν ακούστηκε ιδιαίτερα αλλά μετά το θάνατο του Σιδηρόπουλου έγινε πολύ δημοφιλές.
Η ερμηνεία του Σιδηρόπουλου πήρε γενικά θετικές κριτικές όμως η ταινία είχε μια αδιάφορη πορεία τόσο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 1978 όσο και στις αιθουσες.
Ολόκληρη εδώ:
Στην καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη Οικογένεια Ζαρντή (ΕΡΤ, 1982) όπου έπαιζε το ρόλο ενός οπιομανούς γαλλοθρεμένου αστού των αρχών του 20ου αιώνα." (βικι)
[Προσθέστε ελεύθερα]
σχόλια