Με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό απειλείται το 40% των παιδιών στην Ελλάδα

Με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό απειλείται το 40% των παιδιών στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την  παιδική φτώχεια στην Ελλάδα, τα οποία παρουσίασε ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού. Ο κ. Μόσχος ενημέρωσε σχετικά την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως δέιχνουν τα στοιχεία με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό απειλείται το  40% των παιδιών ενώ πολλοί είναι πλέον οι γονείς που δηλώνουν αδυναμία να θρέψουν τα παιδιά του και απευθύνονται σε διάφορα ιδρύματα, ζητώντας είτε φιλοξενία ή ακόμη και διανυκτέρευση ή φιλοξενία ημέρας.

 «Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην απομακρύνονται από την οικογένεια για λόγους φτώχειας. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε άλλους μηχανισμούς υποστήριξης της οικογένειας, που αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής ώστε τα παιδιά να ζουν μέσα σε περιβάλλον οικογενειακό αντί να προτάσσουμε την ιδρυματική μεταχείριση», είπε ο κ. Μόσχος. «Οπωσδήποτε πρέπει να δούμε την αναδοχή και τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, τη δημιουργία ξενώνων για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα και για παιδιά με παραβατική συμπεριφορά αντί να διαβιούν σε ιδρύματα ή σωφρονιστικά καταστήματα», ανέφερε ο Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού.

Ήδη έχει ξεκινήσει από τον Συνήγορο η καταγραφή των παιδιών που διαβιούν σήμερα σε ιδρύματα. Ο αριθμός τους φαίνεται να προσεγγίζει τα 3.000 χωρίς μέσα στον αριθμό αυτό να περιλαμβάνονται τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα για λόγους φτώχειας. Αν προσμετρηθεί και αυτή η κατηγορία τότε ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε η κ. Ρεπούση στη Βουλή το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα δηλώνει σήμερα αδυναμία να εξυπηρετήσει τα αιτήματα που κατατίθενται από οικογένειες για φιλοξενία των παιδιών τους λόγω φτώχειας, όχι μόνο λόγω της υποχρηματοδότησης, αλλά και λόγω του αυξανόμενου ρυθμού με τον οποίο γονείς απευθύνονται στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Ο Συνήγορος του Παιδιού προτάσσει την ανάγκη ενεργοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και προειδοποιεί ότι σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει και το φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο ολοένα και περισσότερα είναι τα παιδιά που σήμερα δεν εμβολιάζονται με κίνδυνο να δούμε στη χώρα ξανά αρρώστιες που είχαν εκλείψει.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά Ρομά και παιδιά μεταναστών, αλλά φαίνεται να έχει λάβει διαστάσεις και στις περιπτώσεις οι γονείς δεν μπορούν να αγοράσουν εμβόλια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια