ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα

Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
30
Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

Η αλήθεια είναι πως μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και παρ' ό,τι δεν θα ψηφίσω κάποιον απ' τους δύο, προτιμώ να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έστω για μία φορά, έστω για λίγο, έστω για να δούμε. 

Χτες διάβασα την είδηση για τις δηλώσεις του Άνθιμου ("Άνθιμος: Μόλις εκλεγούν θα πάρουν την περιουσία της Εκκλησίας"), και θέλησα ακόμα περισσότερο να βγουν, για να την πάρουν, επιτέλους.

Στην πραγματικότητα βέβαια κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εκκλησιαστική περιουσία, όπως κανείς δεν πιστεύει ότι θα διαχωρίσει το κράτος απ' την Εκκλησία, ή ότι θα κάνει οτιδήποτε ριζοσπαστικό υποσχέθηκε. 

Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί στην ευχή όλοι οι άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες, όχι απλά τις λειαίνουν, αλλά σχεδόν τις εξαφανίζουν κιόλας, όταν είναι να αναλάβουν ή αναλαμβάνουν εξουσία. Θυμάστε τον ΓΑΠ; Τι αποποινικοποίηση μαριχουάνας, τι γκέι γάμο, τι αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ένα σωρό καλά πράγματα θα έκανε, αλλά όταν βγήκε [παντοδύναμος! με 11 μονάδες διαφορά απ' την ΝΔ, δεν θα έπρεπε καν να τον νοιάξει το πολιτικό κόστος ή η αντίδραση της εκκλησίας] δεν έκανε το παραμικρό απ' αυτά τα 'δύσκολα' κοινωνικά θέματα.

Ειδικά για τα θέματα στα οποία θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της εκκλησίας, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει τις ανεπίσημες δικαιολογίες. (Για τους γκέι γάμους, το διαχωρισμό κλπ ακούγεται ήδη πολύ το "ας μη διχάζουμε το λαό σε καιρό κρίσης, όταν περάσει η κρίση τότε θα το δούμε".)

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Άνθιμου, ο Τσίπρας εντελώς συμβολικά έδειξε στην Εκκλησία ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται: η περιουσία της είναι ασφαλής! - και έκανε κάτι που δε συνήθιζε. Πήγε στον Αγιασμό πρώτη φορά, και αφού συγχρωτίστηκε για άλλη μια φορά με τους παπάδες, απελευθέρωσε το λευκό περιστέρι του Καρατζαφέρη και δήλωσε:

"Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, μια λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό."

"Για να μη χάσω τις ψήφους των φανς του Άνθιμου, ό,τι κάνει αυτός..."

Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
Σήμερα. (Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

"...θα το κάνω κι εγώ!"

Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
Σήμερα. (Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC)

 

Προεκλογικά σχεδόν όλοι τάζουν, προσεταιρίζονται αντιπάλους, τα έχουν καλά με όλους και λένε κάτι του στυλ 'λεφτά υπάρχουν' όπως κάνει κι αυτός τώρα. Είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, και το κάνουν σχεδόν όλοι οι πολιτικάντηδες διεκδικητές της εξουσίας εδώ και αιώνες, ώστε να εκλεγούν. 

Η αλήθεια είναι πως αν μαζέψει χριστιανικές ψήφους ο Τσίπρας με τις γελοιότητες που κάνει, ίσως μπορέσει να βγει κυβέρνηση. 

Σε αυτή τη φάση πια, δεν με ενδιαφέρει τόσο η υποκρισία, ο λαϊκισμός και η ξεδιάντροπη ψηφοθηρία του:

Με ενδιαφέρει περισσότερο το τι θα κάνει αν εκλεγεί. Θα συνεχίσει τις γελοιότητες; Την θρησκευτική υποκρισία και τον λαϊκισμό; Ή θα αδειάσει τους πιστούς που μπορεί και να του έδωσαν τη νίκη;

Και τα δύο θα είναι προβληματικά - ελπίζω πάντως να τηρήσει, και άμεσα, τις επίσημες υποσχέσεις του. 

Ας υπάρξει επιτέλους κάποιος, μετά τον Σημίτη που παρά τα άλλα του στραβά ύψωσε το ανάστημά του στον Χριστόδουλο και νίκησε, που δεν θα φοβηθεί την εκκλησία και θα νοιαστεί για τον λαό και όχι τους Μητροπολίτες. 

30

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
>>Η αλήθεια είναι πως μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και παρ' ό,τι δεν θα ψηφίσω κάποιον απ' τους δύο, προτιμώ να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έστω για μία φορά, έστω για λίγο, έστω για να δούμε.<< Συμφωνώ μαζί σου, Άρη, όμως σε ξορκίζω, (διότι δεν βλέπω σε κανέναν ορίζοντα ''το κόμμα της μεγάλης αλλαγής'') δώσε μας μια ένδειξη τι θα ψηφίσεις, καθώς σε θεωρώ λογικό και έξυπνο άνθρωπο, κρίνοντας από τα γραφόμενά σου.... Αισθάνομαι να μην έχω καμμιά επιλογή!!!
χωρα που ασχολειται καθημερινα με το τι εκανε η εκκλησια και οχι τι γινεται στις διαπραγματευσεις της TTIP ειναι καταδικασμένη στην γελοιότητα...
Μου αρέσει αυτό το άρθρο και συμφωνώ σε πολλά. Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι, μακροπρόθεσμα, ΔΕΝ νίκησε τον Χριστόδουλο ο Σημίτης. Η συλλογή υπογραφών του Χριστόδουλου (πάνω από 3 εκατ. ενηλίκων και περισσότερες από τις ψήφους του τότε πασοκ) συνέβαλε τα μέγιστα στο να χάσει το πασοκ στις εκλογές που ακολούθησαν τότε, και να βγει η κυβέρνηση Καραμανλή (ως γνωστόν η εκκλησία ψηφίζει παραδοσιακά ΝΔ). Αυτό είναι που φοβούνται λοιπόν, όσοι έχουν κάνει δηλώσεις ενάντια στο εκκλησιαστικό κατεστημένο. Και γι' αυτόν τον λόγο ο συριζα δε μπορεί να κάνει αλλιώς από το να μειώσει τους τόνους, προεκλογικά, εναντίον του θεοκρατούμενου ελληνικού κράτους, αν θέλει να κυβερνήσει.
το πιστευεις σοβαρα;;;; υπενθυμιζω οτι ο Ακης μεγαλουργησε επι αυτη την τελευταια 4ετια του Σημίτη. Επισης κατι που δεν ειναι γνωστο στους πολλους ειναιι οτι ο σας παω ειχε υποστηριξει σημιτη το 2000!
Φίλε atman, δεν είναι κάτι που πιστεύω ή που ταυτίζομαι, είναι μία πραγματικότητα. Αυτό ήταν το νόημα της συλλογής υπογραφών από μέρους της εκκλησίας και το πέτυχε. Στους εκκλησιαστικούς κύκλους, εκείνη την εποχή, γινόταν απίστευτη προπαγάνδα στους πιστούς-ψηφοφόρους. Σήμερα συμβαίνει το ίδιο με τον συριζα. Οι μητροπολίτες και οι περισσότεροι ιερείς, κινδυνολογούν στους ναούς ότι αν βγει ο συριζα θα είναι εις βάρος της ορθοδοξίας. Και γι' αυτό ο Τσίπρας ξεκίνησε επαφές με τον Πατριάρχη και πολλοί βουλευτές του οργώνουν τους ναούς για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Αυτό πραγματικά συμβαίνει και μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε. Τυχαίνει να έχω έναν συγγενή μου στην αρχιεπισκοπή και το έχω δει με τα μάτια μου και ακούσει με τα αυτιά μου. Δεν είναι άποψή μου, ούτε εξέφρασα κάποια θέση μου επί του παρόντος. Αναφέρομαι στον μηχανισμό της πολιτικής και εκκλησιαστικής εξουσίας.
Άρη αν ο Τσίπρας πάρει ψήφους με τέτοιο τρόπο είναι δώρο-άδωρο. Η κυβέρνηση του δεν θα αντέξει και θα οδηγήσει σε αντιδραστικές ψήφους και ενδεχομένως σε μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση. Η ευθύνη του είναι τεράστια, όπως και όλων των ψηφοφόρων του.
με εντυπωσιαζετε ολοι αυτοι που υποκρινεστε οτι ζείτε στον 17αι, σε προκαταπιταλιστική φεουδαρχικη οργανωση της κοινωνιας, τοτε που τα γαιοκτηματα ηταν ο μοναδικος παραγοντας παραγωγής πλούτου, και όχι στον 21αι, ασχολουμενη τοσο πολύ με την οποια πλεον εκκλησιαστικη περιουσια και οχι πχ με τις ΤΡΙΓΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΕΣ ή με τα LUXLEAKS!...!ΟΚ ας την δημευσουμε την εκκλησιαστικη περιουσια, (αδιαφορο προσωπικα), ας πληρωνει και φορους. Ποσους φορους πιστευτε πληρωνουν αντιστοιχα οι πολυεθνικες διεθνως;;;;
Whatever..... Θέλεις, δεν θέλεις είναι ο αρχηγός ενός κόμματος που παει να γίνει εξουσία σε μια χώρα που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θεωρεί τον/την εαυτό του χριστιανο ορθόδοξο. Αν δεν πήγαινε είμαι σίγουρος ότι κάτι άλλο θα έβρισκαν να του σουρουν.Όσον αφορά το σχόλιο για τους gay γάμους, έχεις κάποιο reference η απο το μυαλό σου το έβγαλες;
Δυστυχώς από αυτά που γράφεις καταλαβαίνω ότι το 1981 θα ψηφίζες Αντρέα. Άνετα θα κατάπινες συνθήματα για «κυρίαρχο λαό» και «έξω οι βάσεις». Δηλαδή ο Σημίτης που «ύψωσε το ανάστημα» (χαρ χαρ) τι ακριβώς νίκησε ; Με αυτό γίναμε -επιτέλους- «Ευρώπη» ; Επειδή δηλαδή δε γράφει το θρήσκευμα η ταυτότητα ; Οπότε είμαστε επιτέλους Ευρωπαίοι. Δεν μας νοιάζει ότι και (επί Σημίτη) βουλιάξαμε περαιτέρω και χρωστάμε ως έθνος και για τις επόμενες γενιές τα μαλλιοκέφαλά μας σε όποιον φοράει παπούτσια σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό το «Αν βρεθεί κάποιος με κότσια (...) που θα δώσει την "Εκκλησιαστική Περιουσία" στον λαό, δεν θα έχουμε ανάγκη καμία τρόικα» πού σου ήρθε. Μἀλλον έχεις μπερδευτεί. Δε ζεις στη Κύπρο, όπου η Εκκλησία έχει (είχε μάλλον προ κρίσης) αποθεματικό 700 εκατ. ευρώ, πλειοψηφία μετοχών σε τράπεζες και παραγωγικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα μας είναι η μη παραγωγή οποιουδήποτε αγαθού στην Ελλάδα. Πήγαινε σε μια λαϊκή και θα καταλάβεις. Μακάρι να πήγαινε και ο Τσίπρας που νομίζει ότι το πρόβλημα είναι «να φορολογήσουμε τους πλουσίους», οι οποίοι φυσικά έχουν βγάλει έξω προ πολλού τα κεφάλαιά τους, οπότε ο πήχυς του ποιος είναι «πλούσιος» κατέβηκε τόσο που έχει φτάσει μέχρι το μπόι μας ... Και τι πάει να πει να τη «δώσει στο λαό» ; Για κάθισε διάβασε, τι έγινε μέχρι σήμερα όσες φορές το Κράτος αφαίρεσε τέτοια περιουσία για να τη «δώσει στο λαό». Σε τοπικούς «Μαυρομιχαλαίους» την έδωσε ή την κατασπατάλησε χωρίς να φτάσει «στον λαό». Αφού μετά από 180 χρόνια ελληνικού κράτους συνεχίζεις να εμπιστεύεσαι συνθήματα «δώστε στο λαό», αντί να (ξανα)μάθει ο λαός να παράγει πλούτο, μάλλον δεν είσαι μακρυά από την εποχή του «Τσοβόλα δώστα όλα» και θα έχεις πάντα ανάγκη μια τρόικα δανειστών.
Δεν θα τηρήσει καμία υπόσχεση προεκλογική ο Σύριζα,όπως δεν τήρησε το Πασοκ το ’81,η ΝΔ το 2004,το Πασοκ το 2009…ή καλύτερα θα τηρήσει τα υπεσχημένα εκείνα που μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς να κλονισθεί η συστημική ισορροπία.Η τάση άλλα να εξαγγέλω και άλλα να υλοποιώ με την ανάληψη της εξουσίας ,έχει απενεχοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης με πρώτο διδάξαντα τον Ανδρέα Παπανδρέου.Αλλά και καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας έδειχνε παροιμιώδη συνέπεια ,συνιστώντας μια παθογένεια με βαθιές ρίζες στο συλλογικό θυμικό.Σε αγαστή αρμονία με την τάση αυτή βρίσκεται και η τάση της εκλογικής ανάθεσης, η οποία τάση όμως δεν αποτελεί ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο.Καμία μα καμία πολιτική δύναμη αυτή την στιγμή δεν είναι διατεθειμένη να κόψει αυτόν τον γόρδιο δεσμό.Οι πιο ‘’συνεπείς’’ πολιτικές δυνάμεις είναι το ΚΚΕ και η νεοφιλελεύθερη παράταξη.Και όμως κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ότι αν ο Στέφανος Μάνος κέρδιζε την εξουσία θα απάλλασε μονομιάς το ελληνικό δημόσιο από τριακόσιους πενήντα χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους,και θα έκανε το ίδιο βλέποντας το ΚΚΕ να υπόσχεται εξωπραγματικούς βασικούς μισθούς…Τότε για ποιο λόγο να ψηφίσει κανείς Σύριζα ή να ψηφίζει γενικώς,αφου ριζική ανατροπή δεδομένων δεν πρόκειται να υπάρξει;Εχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι αν οι εκλογές έλυναν τα προβλήματα θα είχαν καταργηθεί;Δεν ξέρω,μπορεί και να’χουν δίκιο,όπως δίκιο μπορεί να ‘χουν κι αυτοί που απαιτούν να τους κρίνουμε μετεκλογικά(ή όταν κρίνονται γενικώς,να κρίνονται χωρίς μεμψίμοιρες προκαταλήψεις),όταν θα βρίσκονται σε πόστα κυβερνητικά και πόσω δε μάλλον όταν αποτελούν νεόφυτη(υπο την έννοια οτι είναι για πρώτη φορά προ κυβερνητικών ευθυνών) πολιτική παράταξη με τα ελαφρυντικά της απειρίας και του ενθουσιασμού δικαιολογημένα.
Oύτε και γω θα ψηφίσω κάποιον απ τους δύο.Αλλά εκείνο που θα ήθελα,είναι να προκύψει κυβέρνηση και να μην σερνόμαστε σε επαναλληπτικές και πάει λέγοντας,με τόσα θέματα άλυτα κλπ κλπ..Το θέμα είναι πως ο κος Λαφαζάνης δεν συνεργάζεται με κανέναν παρα μόνο με τον Ανταρσύα το ΚΚΕ, α.. ναι και τους ψεκασμένους!Να μη λέμε πολλά, το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται να κυβερνήσει,οι ψεκασμενοι είναι ζήτημα αν θα μπουν στη βουλή. Αρα πρωτο κόμμα Συριζα σημαίνει πάπαλα κυβέρνηση.Αντε πάλι από την αρχή,και αυτή τη φορά θα ψηφίσει ο κόσμος με γνώμονα του να βγει μία κυβέρνηση επιτέλους και θα ψηφίσει θέλοντας και μη Σαμαρά.Είναι πολύ δύσκολη η όλη φάση πολύ πάρα πολύ δύσκολη.
Δεν νομίζω να τιθεται θέμα πρωτιάς Σαμαρά σε αυτές τις εκλογές.Το αισθάνομαι..... όπου και να πας το αισθάνεσαι και συ ;)Τίθεται θέμα, αν θα πάρει αυτοδυναμία ο Σύριζα ή/και αν θα μπουν οι ΑΝΕΛ (γιατί όπως λες με άλλον δεν κάνει κυβέρνηση ο Σύριζα).Δεν με χαλάει καθόλου πάντως το ότι ξέρω από τώρα ότι δεν κάνει κυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΓΑΠ-Ποτάμι.Είπαμε να ψηφίσουμε Σύριζα (όσοι το είπαμε) για να δούμε κάτι άλλο, αν είναι να μπουν πάλι οι ίδιοι απευθείας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΓΑΠ) ή απ' την πίσω πόρτα (Ποτάμι) δεν κάνουμε δουλειά. Στις θεωρίες του τι θα ήταν σωστό να γίνει και δεν γίνεται θα μείνουμε. Αν αυτό, -τελικά- φέρει διπλές εκλογές, δεν θα είναι καλό, έως και ελαφρώς επικίνδυνο για λόγους στους οποίους δεν θα ήθελα να κάνουμε ανάλυση προς το παρόν, αλλά και τι μπορεί να γίνει ακριβώς... δεν μπορώ να πω "ψήφισε σύριζα (ή ΑΝΕΛ) για να έχουμε κυβέρνηση, όπως δεν μπορείς να μου πεις να ξαναφάω ΣαμαροΜπένυ στην μάπα... προτιμώ να μεταναστεύσω σε εμπόλεμη ζώνη...
Το ότι δεν σου αρέσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διότι φέρουν ολοκληρωτικές ευθύνες που φτάσαμε ως εδω το καταλαβαίνω. Την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα με συμπεριφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προηγούμενων ετών σε ότι αφορά την παροχολογία, τον λαικισμό, την έλλειψη προγράμματισμού στην διοίκηση, τις μπαλκονάτες ατάκες, κ.α δεν μπορώ να την καταλάβω.Με λίγα λόγια δεν θες τον Μπένυ (πολιτικό παιδί του Αντρέα) αλλά θες τον ιμιτατιόν Αντρέα (Αλεξης) .Είσαι περήφανος-δεν προσκυνάς Μπένυ αλλά όλες τις νοοτροπίες που μας φέραν ως εδώ δεν έχεις πρόβλημα να τις υπηρετήσεις με την ψήφο σου. Ίσα -ίσα σου μοιάζουν καινούριες και σε νέα συσκευασία. Μπορείς να καταλάβεις τον αυτισμό;
Νομίζω πως απλώς έχουμε εντελώς διαφορετική οπτική περί του τι είναι λαϊκισμός και τι είναι ΣΩΣΤΟ.Σε μια χώρα που χαρίζει εκατ. σε μεγαλοεργολάβους, καναλάρχες, που ρουφάνε τόσα χρόνια όλο το χρήμα που έρχεται απ' έξω ελάχιστοι "αγρότες" κ.α. και που προεκλογικά δίνεται ένα μέρος της πίτας για να μετατραπούν οι άνθρωποι σε ψηφοφόρους, Δεν είναι λαϊκισμός το ότι τα 700.000 παιδιά που υποσιτίζονται και τα 6,3 εκατ που ζουν στο όριο της φτώχειας θα ανακουφιστούν.Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο πρόγραμμα του για το πως θα πάρει αυτά τα βασικά μέτρα, το αν θα μπορέσει να το κάνει θα φανεί.Τη έλλειψη προγραμματισμού δεν ξέρω από που την βλέπεις, δεν έχει κυβερνήσει ποτέ για να ξέρουμε αν πραγματικά μπορεί να κάνει πράξη κάποιο από τα πλάνα που έχει, υπάρχουν όμως πολύ συγκεκριμένες θέσεις στο πρόγραμμα του.Τις μπαλκονάτες ατάκες, τα προεκλογικά περιστέρια του θεού κτλ, δεν μ' αρέσουν, αλλά μακάρι αυτό να είναι όλο.Δεν μπορώ να μπω σε σύγκριση όμως με Μπένυ ή γενικώς με τα δύο παραδοσιακά κόμματα... μιλάμε για τον άνθρωπο που για να επιβιώσει πολιτικά δεν δίστασε σε τίποτα, μιλάμε για τον άνθρωπο που έφτιαξε το περί ευθύνης υπουργών, μιλάμε για τα κόμματα τα οποία είναι 30 χρόνια στην εξουσία και η πρώτη φορά που ακούστηκε σοβαρά ότι Βουλευτές χρηματίζονται από επιχειρηματίες ήταν πριν 25... τι είδους σύγκριση κάνουμε;Όσο για νοοτροπίες, αν εννοείς την αντίθεση μου στην άσκηση της σημερινής πολιτικής "λιτότητας", έχω πολύ σοβαρούς λόγους για να διαφωνώ.Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, βλέπω τα νούμερα και αδυνατώ να δω πως ήταν το υπερτροφικό (από άποψη μεγέθους) δημόσιο αυτό που μας έφτασε ως εδώ και όχι οι σπατάλες και η ανύπαρκτη παραγωγή στο οτιδήποτε. Ούτε βλέπω, πως ο περιορισμός (του μεγέθους αλλά όχι της σπατάλης) του δημοσίου σε συνδυασμό με φορολογικό (μη) σύστημα που κατέστρεψε τις επιχειρήσεις και μίκρυνε το ΑΕΠ βοήθησε....Δεν θα μπω σε τέτοια ανάλυση τώρα όμως, λογικά τις επόμενες μέρες θα δοθεί η ευκαιρία για κάτι τέτοιο.
Αν βάλεις μαζι ολες τις μιζες εργολάβων, πολιτικων και καναλιών (πολυ ασχημα ολα αυτα συμφωνω), δε βγαζεις ουτε το 5% του χρεους. Αυτο ειναι παραλογοι μισθοι , συνταξεις και επιδοματα στο δημόσιο. Το προβλημα ειναι δομικο Και όλο ιοι μιζαδοροι σωστοι να γινουν, σε 5 χρονια θα εχουμε βουλιαξει και πάλι...
@tktkΚάνεις λάθος στο ποσοστό.Διάβασε προϋπολογισμούς αν θέλεις.Μιλάμε για δαπάνες,πάνω κάτω,50 δισ. κατ΄έτος τα τελευταία είκοσι χρόνια.Για να μην μπούμε στα εξοπλιστικά.
@tktkΟι Κοινωνικές δαπάνες γενικής κυβέρνησης το 2009 (προ μεταρρυθμίσεων δηλαδή) ήταν στο 28,3% του ΑΕΠ, όταν ο μ.ο. της ευρωζώνης ήταν στο 37%, με χώρες όπως η Σουηδία την Γαλλία ή το Βέλγιο να βρίσκονται στο 40,1%, 41,1% και 41% αντίστοιχα.Οι Δαπάνες Προμηθειών Γενικής Κυβέρνησης το 2009 ήταν στο 13,1% με τον μ.ο Ευρωζώνης να βρίσκεται στο 8,7%. Η Ιρλανδία πχ είχε 6,6% και η Σουηδία 7,5%.Οι Δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης στο σύνολο τους, με τελευταία στοιχεία το 2010, ήταν 49,5% του ΑΕΠ με τον μ.ο Ευρωζώνης να είναι στο 50.5% και οικονομίες όπως η Δανία, Γαλλία ή η Σουηδία να είναι στο 58,5%, 56,7% και 53% αντίστοιχα.Βλέπουμε λοιπόν, πως σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη, δεν είναι οι Δαπάνες του κράτους που μας πέταξαν στα βράχια.. και σίγουρα δεν ήταν οι μισθοί και συντάξεις, όσο η διαπλοκή, η οποία ΝΑΙ είναι πρόβλημα, μην ξεχνάμε πως η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεταο στο 25-30% σε αντίθεση με το 15% του μ.ο στην Ευρώπη.Το κλειδί όμως για την Ελλάδα, βρίσκεται στην -μη- παραγωγή, όσο και να χαμηλώσεις τις δαπάνες (σε σημείο να μην έχεις Δημόσια Παιδεία και Υγεία να το φτάσεις), αν δεν αρχίσεις να παράγεις... έχεις πρόβλημα. Και το πρόβλημα -τα καλά χρόνια- της μη παραγωγής, δεν ήταν απλώς ότι "ο Έλληνας δεν θέλει να δουλέψει",ήταν (και είναι) το περιβάλλον εχθρικό απέναντι σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια.Και εκεί μπαίνει πάλι και η διαπλοκή, όταν πχ έγιναν τόσα έργα τα τελευταία 20 χρόνια, εργολαβίας και υπερκοστολόγησης πολύ συγκεκριμένων εταιρειών που έπαιρναν υπερσπάταλες επιδοτήσεις. Μόλις πριν μια εβδομάδα, αποφάσισε η Κυβέρνηση και έδωσε περί τα 500 εκατ. για έργα που δεν έχουν προχωρήσει.Δεν είναι όμως τα ποσά, είναι ότι η γραφειοκρατία που ισχύει για όσους δεν έχουν το μέσον, δεν αφήνει κανέναν άλλον να αναπτυχθεί και να δουλέψει σωστά. Για αυτό (σωστά) μας πιπιλούσε την καραμέλα της Ανάπτυξης ο Σαμαράς, άσχετα αν στην πράξη διέλυσε τις επιχειρήσεις με την φορολογία και η μόνη επένδυση που έκανε ήταν στην παροχή υπηρεσιών (τουρισμός), ενώ ταυτόχρονα έδινε τα αεροδρόμια... και σχεδιάζει αν επανεκλεγεί να ανεβάσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 17%. Γραφειοκρατία και λοιπές παθογένειες δεν ακούμπησε, γιατί πολύ απλά "δεν συμφέρει τον πελάτη".
Για τους μεγαλοεργολάβους, καναλάρχες και για τα τα 700.000 παιδιά που υποσιτίζονται συμφωνώ μαζί σου αλλά αυτό δεν αρκει για να με κάνει ικανό να κυβερνήσω.Για το αν μπορεί να κάνει πράξη ο συριζα κάποιο από τα πλάνα που έχει θα σου πω ότι πριν 3 χρόνια η βασική πολιτική σύριζα για έξοδο από τη κρίση ήταν:η ανακήρυξη του χρέους ως απεχθούς,το ευρώ δεν είναι ταμπού (Ατακάρα κατοχυρωμένη πνευματικα!!),γεωπολιτικά το πρότυπο της αργεντινής-Βενεζουέλας, το σχισιμο των μνημονίων, η αλληλεγγύη σε Δημ. Υπαλλήλους, εργαζόμενους στη ΔΕΗ υπαλλήλους της βουλής, τυφλούς ταρίφες…. Σήμερα μόλις 3 χρόνια μετά, το απεχθές χρέος δεν υπάρχει σαν όρος στο τραπέζι καθώς το υπολόγισε ο Στρατάκης μικρό (κοντά στο 5%), στο ευρώ λέμε ΝΑΙ, η αργεντινή είναι πρότυπο ως ποδοσφαιρική χώρα & τα τάνκερ από τη Βενεζουέλα βούλιαξαν. Παρόλα αυτά τα μνημόνια.. ΘΑΑΑΑ.. τα διαπραγματευτούμε με τσαμπουκά.... ala Σαμαρά, και η παροχολογία στα ΙΔΙΑ (αέρα τάζω αέρα θα δώσω)!Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις ότι η κολοτούμπα (σε ρόλο αντιπολίτευσης παρακαλώ!!!) έγινε είτε γιατί έκαναν λάθος προγραμματισμό (θεμιτό) είτε γιατί μας είπαν ψέματα. Εγώ ψεύτες ή ‘ευαίσθητους’ στην θητεία ως αντιπολίτευση δεν ψηφίζω για ηγεσία την ώρα που η χώρα καίγεται και ο λαός ξευτιλίζεται μέχρι πείνας και κρύου.Για το υπερτροφικό δημόσιο δεν έχω άποψη. Δεν έχω σπουδάσει ή εργαστεί στη δημόσια διοίκηση. Σέβομαι την γνώμη σου αλλά από την εικόνα που έχω από τις δημόσιες υπηρεσίες αυτές δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό είτε λόγω υπεράριθμων υπαλλήλων είτε λόγω κακής διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού είτε λόγω και των 2 (κατά την γνώμη μου πιθανότερο). ΥΓ. Για τις επιδοτησεις των αγροτων…άλλη φοράΥΓ.Διαφορετική οπτική περι λαικισμού σε αυτή τη χώρα απαγορεύεται να έχουμε ως πολίτες μετα από 30 χρόνια κυβερνήσεων λαικισμού. Θα σου πω ένα κόλπο να τον καταλαβαίνεις. Χρησιμοποίησε τη μύτη σου ...βρωμάει!
Σκύλε, το μόνο που θα σου απαντήσω είναι ως προς την αναπετελεσματικότητα του Δημοσίου, για την οποία σαφώς και έχεις δίκιο.Στον σχετικό πίνακα μέτρησης, βρισκόμαστε στην τρίτη θέση.. από το τέλος.Μόνο η Ρουμανία και Βουλγαρία μας ξεπερνάνε. Γνώμη μου είναι, πως αυτό είναι λόγο κακοδιαχείρισης, κακής κατανομής προσωπικού κτλ.Η μεγαλύτερη σε βάθος έρευνα που έγινε πριν 3 χρόνια, δείχνει πως και το "επίπεδο" των Δ.Υ. είναι πλέον αρκετά υψηλό, άρα ούτε εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Και λάθος προγραμματισμό έκαναν και (λόγο Πολιτικαλογικής απειρίας το 2012) μάζεψαν τον λόγο τους για να μην είναι ευάλωτοι στην επίθεση τρόπου που δέχονται.Απολύτως λογικό, αν δεν το έκαναν δεν θα είχαν πιθανότητα να κερδίσουν τις εκλογές και θα τους χρεώναμε όσοι θέλουμε να αλλάξει άμεσα το "καθεστώς νταβατζιλίκι" ότι φοβήθηκαν να κυβερνήσουν .Εκτός αυτού όμως, υπάρχει και το θέμα της προσαρμοστικότητας στο τι θέλει ο κόσμος, δεν μπορείς να αγνοείς την κοινή γνώμη και να κάνεις (ή να λες) του κεφαλιού σου. Προσπαθείς να πείσεις μέχρι ένα σημείο, αλλά μαθαίνεις να ακούς, αν θέλεις να παίζεις σε όρυς διαλόγου και δημοκρατικού πνεύματος. Ε τώρα, για το ΘΑΑΑ της διαπραγμάτευσης, τι ήθελες να κάνει, να πάει στο Παρίσι και να διαπραγματευτεί με τον Σαμαρά;Τις επαφές που έχει ήδη κάνει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που οφείλει, τις έκανε σημαία η ΝΔ ότι κάνει τούμπες...Τέλος, μια απορία. Τι θεωρείς καλή επιλογή για να ψηφίσεις;Αν θέλεις να μου πεις φυσικά.
Δεν θα ήθελα αυτοδυναμία κανενός κόμματος. Έκτιμώ ότι η καλύτερη λύση διακυβέρνησης είναι η περίπτωση συγκυβέρνησης Συριζα-Ποταμι-ΝΔ. Με αυτό το τρόπο άλλοθι του στυλ δεν ήμουν στην διαπραγμάτευση, δεν ήξερα τα στοιχεία του τάδε υπουργείου τελειώνουν. Από την άλλη στις βρωμιές ένα τόσο ετερόκλητο σχήμα δεν θα ρολάρει γρήγορα. Σίγουρα όμως κάποιοι λίγοι θα βολευτούν. Δεν τρέφω αυταπάτες.Μπορεί να σου ακούγεται ανεδαφική η συνύπαρξη Συριζα-ΝΔ αλλά η κοινωνία έχει απαντήσει σε αυτό. Κοίτα γύρω σου και πέσμου σε επιπεδο διαπροσωπικο είτε επαγγελματικο αν βλέπεις ανθρώπους δεξιούς-κεντρώους-αριστερους να κάνουν παρέα μεταξύ τους, να συνεταιρίζονται επαγγελματικά, κ.α.
Θεωρώ ότι η εκκλησία είναι μια ιδιωτική εταιρεία που εμπορεύεται αέρα κοπανιστό και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από το επίσημο κράτος.Αν μου βρείτε ένα κόμμα που θα την αντιμετωπίσει σαν τέτοια, παραβλέποντας όλα τ' άλλα, να το ψηφίσω με τα δυο χέρια.Διαφορετικά στη λογική του λιγότερο κακού θα πάω στο χωριό μου (ας έχει ένα μέτρο χιόνι) και θα ψηφίσω Σύριζα...Ελπίζω κύριε Δημοκίδη όταν τελειώσουμε με τα περιστέρια και τον Τσίπρα, μιλώντας για τα κοινωνικά δικαιώματα, θα αφιερώσετε λίγο χρόνο στο απίστευτο άδειασμα του Βαλιανάτου από το Ποτάμι...
φυσικα αστειευσαι!!!! η επιστημονικη φοροαποφυγη ή αλλοιως αγοραζω υπηρεσιες with others peoples money τι ειναι;οι τριγωνικες συναλλαγες τι ειναι; στην ελλαδα και ο εκσυχρονισμος ειναι του 17αι...
Ο Σημίτης αντιταχθηκε στην εκκλησία, γιατί έτσι τον διεταξε η Εβραϊκη κοινότητα που τον στηριζε. Και αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, άλλα γεγονός. Αν κάποιος ψάξει στο παρελθόν να δει τις συναντήσεις που είχε καθώς και τα θέματα που του έθεσαν οι Εβραίοι θα το αντιληφθεί. Αυτοί που στηρίζουν τον Τσιπρα δεν έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον προωθείται από ξένα συμφέροντα που τον χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς. Όλα αυτά που κάνει προεκλογικά, με το να εμφανίζεται σε εκλλησιαστικες τελετές, ενώ δεν πιστεύει, είναι απλή υποκρισία που δεν τον τιμούν. Ελπίζω αυτό το μήνυμα να δημοσιευθεί και να μην λογοκριθει.
Ναι οι εβραιοι και οχι η ΕΕ απ την οποια δανειζομαστε για να σε ταϊσουμε....αλλα ξεχασα και η ΕΕ απο εβραιους δε θα ελεγχεται? ή μήπως Νεφελίμ?
Για ποια "Αριστερά" μιλάς Άρη; Γι αυτή που υπερασπίζεται κάποιους κρατικοδίαιτους προνομιούχους εις βάρος των υπόλοιπων; Γι αυτή που θα κυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ; Γι αυτή που τάζει τα πάντα σε όλους; Για αυτή που θα εκβιάσει τους υπόλοιπους ευρωπαίους να μας ταίζουν για να παίρνουμε σύνταξη στα 50; Για αυτή που έχει μαζέψει το χειρότερο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ; Γι αυτή που θεωρεί "χούντα" μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και το καθεστώς του Μαδούρο "λαϊκή εξουσία";Ε, αυτή η "Αριστερά" σιγά μην έχει πρόβλημα να φιλά και το χέρι του Άνθιμου...