Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα είχαν ορισμένες εκπλήξεις, γράφει ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάποιοι ίσως δεν περίμεναν μια τόσο ηχηρή νίκη για το αριστερό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ. Έκπληξη επίσης προκάλεσαν κάποιες από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά την είδηση της νίκης. Άνθρωποι διαμετρικά αντίθετοι, όπως ο ακροδεξιός ηγέτης Λεπέν και ο Νάιτζελ Φάρατζ έσπευσαν να συμμετέχουν στην επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν το αναπόφευκτο σημάδι του τέλους της ΕΕ όπως την ξέρουμε.
Τώρα που έχουν περάσει μερικές μέρες από τις εκλογές και η κυβέρνηση σχηματίστηκε με ταχείς ρυθμούς, τα σχόλια για την νίκη πρέπει να κάνουν χώρο για περισσότερη νηφαλιότητα και ρεαλισμό. Για την ακρίβεια, το δύσκολο μέρος πρόκειται να ξεκινήσει τώρα: η κυβέρνηση της χώρας και η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών με ταυτόχρονο άνοιγμα προς τους Ευρωπαίους και τους υπόλοιπους εταίρους της Ελλάδας.
Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν την νύχτα της Κυριακής. Η δημοσιονομική πίεση συνεχίζει να βαρύνει δυσανάλογα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, σκληρά εργαζόμενες οικογένειες υποφέρουν ενώ οι σούπερ-πλούσιοι έχουν την δυνατότητα να αψηφούν τους κανόνες μέσω φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Μεγάλα τμήματα της διοίκησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αγωνίζονται επίσης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πελατειακές σχέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδειχτεί υπεύθυνος στην ηγεσία. Μέρος της εκλογικής επιτυχίας του προέρχεται από το γεγονός ότι είναι αλώβητος από την εξουσία και τις ευθύνες. Αυτό έκανε την κατά καιρούς κάπως απλοϊκή ρητορική του, ενάντια στο κατεστημένο και ενάντια στη λιτότητα, τόσο αξιόπιστη και αποτελεσματική.
Αλλά παρά όλα τα «αντί» κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Γνωρίζω καλά τον πρωθυπουργό, κύριο Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και επίσης πιστεύω ότι είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός. Τον συνάντησα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, και έχουμε συζητήσει για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα συμμετείχε σε έναν τέτοιο διάλογο αν δεν ήθελε να επιλεγεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη πιθανότητα είχε να γίνει.
Έτσι, την Κυριακή στην Ελλάδα δεν διαδραματίστηκε κάποιο δράμα. Ο Τσίπρας δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, και η Ευρωζώνη δεν θα αναγκάσει την Ελλάδα να φύγει. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να το πετύχει πρέπει να κάνει συμβιβασμούς, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σταθερή απ' ό,τι ήταν πέντε χρόνια πριν. Ο πρωθυπουργός πρέπει να επιταχύνει αυτή τη δυναμική. Εάν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση του «όχι σε όλα» τότε η ορμή του Τσίπρα μπορεί να είναι βραχύβια. Αν όμως εμπλακεί σε μια θετική συζήτηση για να κάνει την χώρα του πιο δίκαιη, αν κάνει αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν εξελιχθεί στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την Ελλάδα και την ΕΕ ισχυρότερες, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι στο πλευρό του.
σχόλια