Marketwatch: Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό σε δύο εβδομάδες

Marketwatch: Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό σε δύο εβδομάδες Facebook Twitter
1

Ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος στο High Frequency Economics στην Valhalla  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πελάτες τους υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα μάλλον θα καταλήξει σε χρεοκοπία και αυτό θα γίνει σύντομα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το marketwatch.com, οι επενδυτές την Τρίτη επευφημούσαν για τα σημάδια προόδου προς την επίλυση στο αδιέξοδο του χρέους μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τους εταίρους της στην ευρωζώνη, αλλά για τον Weinberg το ερώτημα δεν είναι πια αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά πόσο σύντομα θα γίνει αυτό.

«Η Ελλάδα θα καταλήξει σε χρεοκοπία, ενδεχομένως με τη μορφή της αναδιάρθρωσης με ένα αρκετά μεγάλο κούρεμα. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο σύντομα. Το να πιστέψουμε το αντίθετο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευσεβείς πόθοι, αναφέρεται στο άρθρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης γυρίζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να πείσοπυν τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ελάφρυνση των όρων του πακέτου διάσωσης της χώρας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης την Τετάρτη δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια «συμφωνία γέφυρα» που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο κος Βαρουφάκης δήλωσε στους Financial Times ότι η Αθήνα θα προτείνει ένα «μενού των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους» που θα περιλαμβάνει δύο νέους τύπους ομολόγων: Η πρώτη θα αντικαταστήσει ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης με ομόλογα δείκτη για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η δεύτερη θα αποτελείται από "αέναη ομόλογα » που θα αντικαταστήσει τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το marketwatch αναφέρει πως είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η ημερομηνία  κατά την οποία η κυβέρνηση θα ξεμείνει από μετρητά λόγω της έλλειψης καθημερινών στοιχείων, αλλά ο Weinberg υπενθυμίζει πως ανεπίσημα η κυβέρνηση είχε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ταμειακό διαθέσιμο περίπου δύο δις. ευρώ.

 

Marketwatch: Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό σε δύο εβδομάδες Facebook Twitter

 

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει όλες τις αποπληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακυλήσει τα υφιστάμενα έντοκα γραμμάτια δημοσίου (t-bills) να εφαρμόσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να πουλήσει 27,6 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα, αναφέρει ο Weinberg.

Τα μετρητά που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση μπορούν να καλύψουν τις πληρωμές μέχρι αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, αλλά δεν θα φτάσουν για περισσότερο, εκτιμά ο Weinberg.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια