Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
29

«Ο ανυπάκουος Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος για μια σύγκρουση με την ΕΕ, αρνούμενος το σχέδιο διάσωσης και τη λιτότητα», είναι ο τίτλος του Reuters που επισημαίνει ότι αυτό ακριβώς περιμένουν οι ηγέτες της ΕΕ ότι θα κάνει στην σύνοδο Κορυφής. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Ο Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τους πιστωτές», γράφει ο βρετανικός Guardian. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε τις προγραμματικές του ανακοινώσεις κατά της λιτότητας σε ένα προκλητικό διάγγελμα που έθεσε ως προτεραιότητα τους ανέργους και τους άπορους έναντι των διεθνών πιστωτών που έχουν δανείσει στη χώρα πάνω από 300 δις δολάρια», τονίζει το άρθρο. «Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με το πόσο μεγάλες είναι οι πιστωτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 25 δις δολάρια φέτος. Κάποιοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό θα διώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη», προστίθεται.

Στην ηθική υποχρέωση της Ελλάδας να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Είναι ιστορική μας υποχρέωση να διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις».

«Ο ανυπάκουος Τσίπρας υπόσχεται να αναστρέψει τα μέτρα του πακέτου διάσωσης», γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι ελπίζει σε μια πιο «μόνιμη» συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Πρόγραμμα – γέφυρα ζητά η Ελλάδα, όχι πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει το BBC. Το άρθρο τονίζει ότι αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν απορρίψει τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της Ελλάδας, παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας.

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Επί 5 χρόνια σχεδόν εφαρμόσθηκε με καθεστώς πλήρους πολιτικής και νομικής "ασυλίας" το πιο ακραίο και σκληρό μοντέλο νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, με υποκατάσταση των θεσμών της πολιτείας από την "Τρόϊκα". Μήπως αισθανόμασταν σαν πολίτες πιό ασφαλείς? Μήπως άνοιξαν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα? Μήπως έπεσαν επενδύσεις στην παραγωγική βάση και άνοιξαν νέοι τομείς ανάπτυξης στη βιομηχανία, στην έρευνα και τεχνολογία, στην ενέργεια, στη δασοπονία και στην γεωργική τεχνολογία, στη διαχείριση του περιβάλλοντος και ης κλιματικής αλλαγής, ή σε άλλους προωθημένους τομείς που θα ταίριαζαν στη "φυσιογνωμία" της χώρας, θα πρόσφεραν απασχόληση και θα άνοιγαν θέσεις εργασίας για το νέο επιστημονικό ΄δυναμικό της Ελλάδας που είναι από τα πλέον δυναμικά στην Ευρώπη? Μήπως διευρύνθηκε η παραγωγική βάση στις υπάρχουσες συμβατικές δομές της οικονομίας και πρόσφεραν εργασία στους 1 εκ. και πλέον ανέργους? Ή μήπως το μοντέλο που εφαρμόσθηκε του "δώστα όλα" σε "κατευθυνόμενες" ΄πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, "όσο κι όσο" από το πανέρι της συνεχούς υποτίμησης των αξιών, χωρίς σχέδιο και δεσμεύσεις του "επενδυτή" καιροσκόπου για μακροχρόνια ανάπτυξη και επανεπένδυση των κερδών στην οικονομία της χώρας, ήταν το "μοντέλο" που υποσχόταν την ευημερία των Ελλήνων στη χώρα τους και διασφάλιζε το μέλλον τους μέσα στην Ελλάδα? Μήπως η Κυβέρνηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πρόσφερε αφειδώς όλα αυτά στους Έλληνες και απλά εκείνοι δεν τα πήρανε χαμπάρι και ξενιτεύονταν κατά χιλιάδες? Για αυτό τώρα και κάποιοι δεν επιθυμούν την επαναφορά του μοντέλου της δημόσιας επένδυσης και της συνεργασίας με τον ιδιώτη επενδυτή, με βάση ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που θα βάζει τέλος στο "πάρτα όλα"? Απλώς απορία εκφράζω...
"Ηθικη υποχρεωση η διεκδικηση των Γερμανικων αποζημιωσεων".Επιτρεψατε μου να επιμεινω σε αυτο περισσοτερο απο οτιδηποτε αλλο.Διοτι αυτο ειναι το βασικο "leverage"το οποιο διαθετει η κυβερνηση,και η χωρα γενικοτερα,για να "στηριξει" τις επιδιωξεις της.Ο'τι και να συμβει τις επομενες μερες η μηνες.Διοτι η "διεκδικηση" των αποζημιωσεων αποτελει σημαντικο μοχλο πιεσης προς την Γερμανια.Ας εχουμε υποψιν μας οτι δεν χρειαζεται να υπαρξει "οικονομικο αποτελεσμα",κατι που θα πολεμησει με λυσσα η Γερμανια,για να εχει η χωρα ωφελη.Η δημοσιοποιηση,και μονον, μιας τετοιας διεκδικησης,πληρως τεκμηριωμενης,σε βαση συγκρισης με το τι συνεβη σε αλλες "πληγεισες"χωρες,και,κυριως,σε συγκριση με την ιδια την Γερμανια.Στην Ελλαδα δεν ειναι ιδιαιτερα κατανοητο οτι η Γερμανια εχει ,αυτη την στιγμη,το "ηθικο πλεονεκτημα",αφου τα συστημικα ΜΜΕ (το 90% του συνολου,δηλαδη,στην βαση ασκουμενης επιρροης)εχουν πεισει την πλειονοτητα της κοινης γνωμης,παγκοσσμιως,για το "ορθον και δικαιον"των γερμανικων θεσεων.Ταυτοχρονα,ομως,εχουν "πεισει"την κοινη γνωμη να σκεφτεται με "αριθμητικους ορους".Δηλαδη "εχουμε δωσει 230 δις δανεια στην Ελλαδα"χωρις ουτε στοιχειωδη αναφορα στο για ποιον λογο κατεστη αυτο αναγκαιο.Κατα συνεπεια μια αντιπαραθεση με αριθμους του στυλ"40 δις χρωσταει η Γερμανια στην Ελλαδα για το δανειο που πηρε απο αυτην και αλλα 200 δις για τις καταστροφες που της προξενησε"θα προκυψει,στο μυαλο του απλου αναγμωστη,η "εξισωση των αριθμων".Ητοι "Κοιτα να δεις βρε παιδι μου ! Η η Γερμανια χρωσταει στην Ελλαδα οσα χρωσταει η Ελλαδα σε ολες τις χωρες της Ε.Ε." !Το αν μπορει να αξιοποιηθει απολυτα απο μερους μας αυτο το "χαρτι",δεν ειναι βεβαιο.Αλλα για το οτι μπορει να αξιοποιηθει σημαντικα δεν εχω την παραμικρη αμφιβολια.
Ο τσιπρας βάζει σε προτεραιότητα τους διάφορους πρώην δημόσιους υπαλλήλους που τον ψήφισαν και όχι γενικά τους ανέργους γιατί νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με τέτοιο πρόγραμμα δεν παίζει να δημιουργήθουν ούτε για πλάκα ενώ και στο δημόσιο αμφιβολολο μου φαίνεται ότι οι ξένοι θα χρηματοδοτησουν το υποψήφιο νέο πελατειακο κράτος του Αλέξη. Το συγκεκριμένο κόμμα όπως και οι διάφοροι οπαδοί του από όσο βλέπω στα φόρουμ, δεν έχει συνειδητοποιησει ότι με σλόγκαν και αοριστολογιες περί "καταπολέμηση της διαφθοράς", λύσεις στα προβλήματα δε δίνεις. Η lifo άποψη για τα όσα εκτυλισσονται, έχει?
Δικαίωμα σου να πιστεύεις ότι τον Τσίπρα τον ψήφισαν μόνο οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είναι δικαίωμα μου να πιστεύω ότι το πελατειακό κράτος των βολεμένων στο δημόσιο ψήφισε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Συγγνώμη που ειναι το παράλογο; Αυτόν που θα πεινάει θα βάλεις προτεραιότητα. Και δε νομίζω να πεινάει κανένας απο τους κουστουματους μεγαλοτραπεζίτες καγκελαριους προέδρους κλπ. Αυτοί βγαίνουνε και κερδισμένοι πανω στα δικά μας τομάρια. Σαν λίγο περίεργα δεν μας τα λεει ο Guardian
Όλοι αυτοί οι τίτλοι βοηθάνε επικοινωνιακά. Βελτιώνει την εικόνα των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Παίζουν πολλές πιέσεις και επιρροές υπογείως προκειμένου οι κοινωνίες της ευρώπης να γνωμοδοτήσουν θετικά υπέρ μιας αλλαγής της πολιτικής της ευρώπης, μιας και επισήμως οι κυβερνήσεις παραμένουν δέσμιες της γερμανικής ηγεμονίας.
"έθεσε ως προτεραιότητα τους ανέργους και τους άπορους έναντι των διεθνών πιστωτών" "«Ο Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τους πιστωτές»"Kοιτάξτε ρε που το να θες να εφαρμόσεις κοινωνική πολιτική και να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση είναι κάτι σαν έγκλημα, κάτι απαράδεκτο τέλος πάντων! Με λίγα λόγια ούτε που τους ενδιαφέρει για τις ανθρώπινες ζωές, σημασία έχουν οι αριθμοί να βγαίνουν όπως θέλουν...
Ναι ρε γμτ, κι εγώ που θέλω βίλες και BMW και χαβιάρια χωρίς να έχω φράγκο δικό μου, με τα λεφτά των άλλων, κανείς δε με καταλαβαίνει, σαν τον Τσίπρα με τους Ευρωπαίους...βγαίνω στην πλατεία με καρτελάκι "δανείστε μου, θέλω να κάνω μεγάλη ζωή, δε θα σας επιστρέψω φυσικά τίποτα" και δε μου δίνει κανείς...εξόν κανά δυο χίπηδες Ισπανούς και 1 Ρώσο.
Το άρθρο μιλάει για άπορους και ανέργους. Αλλά εσύ είσαι μάλλον τραγικός βολεψάκιας που δεν βλέπει πέρα απο τη βίλα και το ωραίο αμάξι. Άντε πήγαινε να τα πεις αλλού αυτά, στα φιλαράκια σου που σκέφτονται όπως εσύ και ψήφισαν προφανως νέα δημοκρατία! Εσύ άλλωστε πιστεύεις πως μια αριστερή κυβέρνηση αγωνίζεται για βίλες και BMW.
Είναι ένα θέμα η διαφορετική άποψη,άλλο θέμα το να βαφτίζεις ένα φαινόμενο ως κάτι άλλο,απλά για να σου ακούγεται καλύτερο.Νομίζω γνωρίζεις την διαφορά.
Κοίτα να δεις που θα χρεοκοπήσουμε επειδή ντρέπεται να πει στους εταίρους ότι θέλει απλά να μας ρίξει λίγη στάχτη στα μάτια βαφτίζοντας γέφυρα την παράταση. Προσδεθείτε
Άνοιξε στο Wikipedia "Πτώχευση κράτους" πήγαινε στο section "Αποτελέσματα" και θα καταλάβεις πως αυτό που δημιούργησαν κ δήθεν απ το οποίο προσπαθούν να μας γλυτώσουν έχει ήδη γίνει ...
«Ο Τσίπρας βάζει ως προτεραιότητα τους ανέργους αντί για τους πιστωτές», γράφει ο βρετανικός Guardian. Γιατί τους κάνει εκτύπωση όταν ένας πρωθυπουργός μίας χώρας με τεράστιο πρόβλημα ανεργίας κοιτά να ανακουφίσει πρώτα τους ανέργους παρά τους τραπεζίτες;
Φαντάζομαι γιατί η αίσθηση και η ενημέρωση από όλα τα ΜΜΕ στο εξωτερικό είναι ότι κάνει κοινωνική πολιτική με τα δανεικά λεφτά των τραπεζιτών.
Γιατί για τους πιστωτές μας η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική με τα δικά τους λεφτά. Πράγμα που στέκει αν σκεφτεί κανείς πως η χώρα απο μόνη της δεν έχει λεφτά να πληρώσει τις ανάγκες της και δεν μπορεί να δανειστεί απευθείας απο τις αγορές.