Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης, επισημαίνοντας ότι «το μνημόνιο δεν υπάρχει», αλλά ούτε και η έννοια της τρόικας. Πρόσθεσε ότι η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους και την ΕΚΤ και φυσικά με το ΔΝΤ, όπως είπε.
«Συζητάμε για τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα, ένα κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο έπειτα από ένα εξάμηνο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Σε ερώτηση αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, ανέφερε ότι «η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή»
Είπε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις σε σχέση με τη χώρα μας. Είμαστε σε θετική κατεύθυνση». Χθες και σήμερα η νέα ελληνική κυβέρνηση είχε την πρώτη της παρουσία σε δύο κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανέφερε σημειώνοντας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, είπε ωστόσο οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα.
«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» επανέλαβε και σημείωσε ότι οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά και «είμαστε βέβαιοι ότι οι εργασίες τους θα διευκολύνουν την προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup».
Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα που επιθυμεί, ο Α. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα, «δεν καλύψαμε όλη την απόσταση αλλά ένα σημαντικό μέρος». Αποδείξαμε, όπως είπε, ότι «στο τέλος της ημέρες στην ΕΕ δεν επικρατεί η αντίληψη των συγκρούσεων, αλλά εκείνη της αμοιβαίας συναίνεσης και της αντίληψης να βρεθούν λύσεις, όταν αυτό είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης και μάλιστα για να επιβεβαιώσει εμμονές ή για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το κοινό συμφέρον όλων είναι υπεράνω τέτοιου είδους σκοπιμοτήτων».
«Δεν αισθάνθηκα μόνος στη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρκετοί αυτοί που πήραν το λόγο και μας στήριξαν. Η Ελλάδα έχει φωνή, έχει υπόσταση, διαμορφώνει συμμαχίες και είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας» συνέχισε. Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως περιγράφονταν στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής, καθώς δεν λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία. «Όλη αυτή η συζήτηση σήμερα αυτό δείχνει» εξήγησε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που φέρεται να έφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι στις ελληνικές θέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «ήταν ανήσυχος στα θέματα της Ελλάδας. Πιστεύω ότι κάνει λάθος. Δεν θα λύσει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα βλέποντας άλλες χώρες».
σχόλια