Η επιλογή του Παυλόπουλου έγινε για "να ενώσει τους Έλληνες" αλλά απ' ό,τι φάνηκε από συζητήσεις, γκάλοπ και αντιδράσεις στα social media ένωσε τελικά τους Έλληνες εναντίον του.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Γαϊτάνη επέλεξε να μην πάει στη Βουλή και να μην ψηφίσει την πρόταση του κόμματός της, το ίδιο και ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν με ρωτάτε και οι δύο είχαν πολύ καλούς λόγους και τα εξήγησαν πολύ καλά.
Πρώτα ας δούμε για την Γιάννα Γαϊτάνη.
Η Ιωάννα (Γιάννα) Γαϊτάνη είναι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκει στη ΔΕΑ, μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια και είναι έμπορος. Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Επανεκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Σε γραπτή δήλωσή της λέει:
Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα.
Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μέσα από τη συλλογική λειτουργία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη δράση των μελών του και την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί νικηφόρα.
Ιωάννα Γαϊτάνη
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης
Ο δεύτερος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρ' ό,τι το κόμμα του, η ΝΔ ψήφισε τον Παυλόπουλο, επέλεξε να απέχει και να διαχωρίσει τη θέση του. (Ο Παυλόπουλος προέρχεται απ' το ίδιο κόμμα αλλά πολιτικά και ηθικά εκφράζει τελείως διαφορετικές ιδέες απ' αυτές του Κυριάκου Μ.)
Να η ανακοίνωσή του:
Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση.
Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις "σειρήνες" του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα.
Πίστευα πάντα ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν καλύτερο να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει μια σπουδαία Ελληνίδα ή έναν σπουδαίο Έλληνα από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην Πατρίδα μας.
Είναι δεδομένο ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τον συγχαρώ, ελπίζοντας να διαψεύσει τις όποιες αμφιβολίες μου. Εύχομαι πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος.
Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω.
(ouch)
*****
Οι δύο αυτοί βουλευτές θα μπορούσαν να είχαν προφασιστεί ασθένεια, ή να είχαν στείλει κάποια ασφαλή, αόριστη επιστολή στη Βουλή. Από τη στιγμή όμως που αποφάσισαν να απέχουν, είχαν τουλάχιστον το θάρρος να εξηγήσουν τη στάση τους, και να μην κρυφτούν πίσω από δικαιολογίες και ασάφειες.
Είναι παρήγορο ότι σε μια εποχή που οι ιδεολογίες μπλέκονται και μπερδεύονται με τρόπο εξωπραγματικό, υπάρχουν βουλευτές που επιλέγουν να πάνε κόντρα στα κόμματά τους - και να μην μασήσουν και τα λόγια τους.
σχόλια