Επανέρχονται τα «συνδικαλιστικά κεκτημένα» στη ΔΕΗ

Επανέρχονται τα «συνδικαλιστικά κεκτημένα» στη ΔΕΗ Facebook Twitter
Νίκος Λυμπερτάς / SOOC
12

Επανέρχονται με τη νέα Συλλογική Σύμβαση τα συνδικαλιστικά κεκτημένα και η χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η νέα Σύμβαση που έχει ήδη εγκριθεί από τη διοίκηση της εταιρείας και αναμένεται την Πέμπτη να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ προβλέπει την επαναφορά των συνδικαλιστικών κεκτημένων, όπως τη βάρδια για εργαζόμενους που δεν είχαν φυτική παρουσία, σύστημα για να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές οι συνδικαλιστές των 30 περίπου σωματείων της εταιρείας .  Το μέτρο είχε καταργηθεί το 2012. Έτσι οι συνδικαλιστές θα τίθενται εκτός προγράμματος βάρδιας και θα τους καταβάλλεται το ποσό που θα λάμβαναν εάν εργάζονταν κανονικά στη βάρδια. Οσοι εργαζόμενοι πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα τους καταβληθούν αναδρομικά οι προσαυξήσεις βάρδιας από την ημερομηνία διακοπής τους (7/6/2012). Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» Γιώργο Αδαμίδη, αφορά αυτή τη στιγμή 6 συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων και του ιδίου, που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν σε δευτεροβάθμιο βαθμό.

Επίσης διασφαλίζεται και πάλι η χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ με παρακράτηση ποσού από τους εργαζομένους. Η χρηματοδότηση αυτή είχε καταργηθεί το 2008 μετά το πόρισμα Ρακιντζή που έκρινε ότι δεν μπορεί μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να βάζει απευθείας εισφορά σε φυσικό πρόσωπο - εργαζόμενο.

Η νέα σύμβαση της ΓΕΝΟΠ καθιερώνει, τέλος, για πρώτη φορά τη χορήγηση στο προσωπικό της ΔΕΗ παροχής τροφής στον χώρο εργασίας ή διατακτικών σίτισης μέχρι ποσού έξι ευρώ για κάθε ημέρα φυσικής παρουσίας.

Η ΕΣΣΕ της ΓΕΝΟΠ είναι τριετούς διάρκειας και για πρώτη φορά θα υπογραφεί και από σωματεία εργαζομένων στις θυγατρικές της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Ελλάδα
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM