Η έκθεση σε τοξίνη που παράγεται από το κοινό εντερικό βακτήριο E. coli στην παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Η αύξηση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια σε τουλάχιστον 27 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία και το Πουέρτο Ρίκο, με τα περιστατικά να διπλασιάζονται σχεδόν κάθε δεκαετία. Αν η τάση συνεχιστεί, ο καρκίνος του εντέρου ενδέχεται να αποτελέσει την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους κάτω των 50 ετών έως το 2030.
Η μελέτη, που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ludmil Alexandrov στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, εξέτασε το γενετικό υλικό από 981 όγκους παχέος εντέρου ασθενών σε 11 χώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την τοξίνη colibactin –την οποία παράγουν παθογόνοι τύποι του βακτηρίου E. coli– ήταν τριπλάσιες στους όγκους ατόμων κάτω των 40 ετών σε σχέση με όσους ήταν άνω των 70.
Η colibactin φαίνεται να προκαλεί μόνιμες βλάβες στο DNA των κυττάρων του εντέρου, όταν το παιδί εκτεθεί στην τοξίνη πριν την ηλικία των 10 ετών, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τα αρχεία δημόσιας υγείας, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου το 30% με 40% των παιδιών φέρουν τύπους E. coli που παράγουν colibactin. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση αιτιακή σχέση, ενισχύει τις υποψίες για τη μικροβιακή προέλευση ορισμένων καρκίνων, με το ερώτημα πλέον να στρέφεται στο πώς μεταδίδονται αυτοί οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί, πότε εγκαθίστανται στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς θα μπορούσαν να εκτοπιστούν, π.χ. μέσω προβιοτικών θεραπειών.
Ο δρ David Scott, διευθυντής του προγράμματος Cancer Grand Challenges στο Cancer Research UK, τόνισε ότι παρόλο που τα ευρήματα είναι σημαντικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθεί μια σαφής συσχέτιση μεταξύ της colibactin και της πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
Σημειώνεται ότι το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν, σύμφωνα με το Cancer Research UK, με την επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών, τη μείωση επεξεργασμένων κρεάτων, την αποφυγή παχυσαρκίας και την τακτική σωματική δραστηριότητα.
Με πληροφορίες από Guardian