Fortune κατά κυβέρνησης και Λαφαζάνη: 36 ώρες μετά, παίρνουν πίσω τις δεσμεύσεις

Fortune κατά κυβέρνησης και Λαφαζάνη: 36 ώρες μετά, παίρνουν πίσω τις δεσμεύσεις Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

«Πρόκειται για μία επιστροφή στα ίδια, καθώς υπουργοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα -και την προθυμία- της κυβέρνησης να τηρήσει αυτά που είπε πως θα προσφέρει», γράφει σημερινό άρθρο του Fortune με τίτλο «36 ώρες μετά, η Ελλάδα αρχίζει να υπαναχωρεί από τις υποσχέσεις της».

«Αυτό πρέπει να είναι κοντά σε νέο ρεκόρ, ακόμη και για την ελληνική κρίση» σχολιάζει το περιοδικό, τονίζοντας πως χθες η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωζώνη συγκάλυπταν τις διαφορές τους με κάποιες αόριστες υποσχέσεις για την προθυμία να συνεργαστούν. «Σήμερα, η εύθραυστη ειρήνη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται».

«Η απλή αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος ότι οι Έλληνες θα έχουν το ευρώ, αλλά όχι το μνημόνιο. Κανένας σε καμία θέση εξουσίας από την άλλη πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων δεν δέχεται κάτι τέτοιο. Οι διπλωματικές αψιμαχίες των τελευταίων δύο εβδομάδων απλώς έδωσαν στην Αθήνα δύο μήνες για να αποφασίσει αν θα δεχθεί και τα δύο ή κανένα», επισημαίνει το άρθρο.

Αναφερόμενο στις επιφυλάξεις για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων που εξέφρασαν χθες οι Λαγκάρντ και Ντράγκι, το περιοδικό σημειώνει ότι οι δηλώσεις των επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αντιστοίχως, δόθηκαν κατευθείαν στη δημοσιότητα και δεν διέρρευσαν. Αυτό, σημειώνεται, μοιάζει να είναι σχεδιασμένο ώστε να φανούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ως τα «καλά παιδιά» στο συγκεκριμένο σκέλος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών.

«Ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτό ήταν αναμενόμενο από δύο πικρόχολους και εγωιστές συμμετέχοντες, εγκλωβισμένους από τα λάθη ενός καταστροφικού προγράμματος διάσωσης που πρόσφεραν στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια, και οι οποίοι είναι πολύ άτολμοι για να αφήσουν την Αθήνα να αναζητήσει έναν διαφορετικό τρόπο να βγει από την κρίση» σχολιάζει το Fortune.

Fortune κατά κυβέρνησης και Λαφαζάνη: 36 ώρες μετά, παίρνουν πίσω τις δεσμεύσεις Facebook Twitter
 

«Αλλά οι Έλληνες χρειάστηκαν μόλις 36 ώρες για να αποδείξουν ότι οι φόβοι τους έχουν βάση», τονίζει το άρθρο.

«Όπως μετέδωσε το Reuters, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, βετεράνος της σκληρής Αριστεράς και άνθρωπος με επιρροή μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΙΕ» σημειώνει το περιοδικό και συνεχίζει: «πρόκειται για μία σαφή αθέτηση των υποσχέσεων που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη».

Αυτό, ωστόσο, ακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνεται.

«Εν συντομία, το χάσμα μεταξύ του τι θέλουν οι δανειστές (πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος σε αντάλλαγμα με νέα δάνεια) και τι θέλει η Αθήνα (να σκίσει το μνημόνιο και να ξεκινήσει από την αρχή) είναι πιο μεγάλο από ποτέ».

«Οι αντιφάσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνουν ολοένα και πιο εμφανείς καθώς θα περνάει ο χρόνος τους επόμενους δύο μήνες. Ο χρόνος θα μπορεί να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα εάν οι Έλληνες συνεχίσουν να βγάζουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Αλλά το αργότερο στο τέλος του Απρίλη, η Αθήνα θα πρέπει να συμπληρώσει τις προτάσεις που έστειλε χθες με τρόπο που να ικανοποιήσει τους πιστωτές της ή να αρχίσει να σκέφτεται ένα μέλλον εκτός της ευρωζώνης», καταλήγει το άρθρο.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

«Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, το συντομότερο δυνατόν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

Πολιτική / Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

«Τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Oksijen
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; Έλα με φόρα

«Προσέξτε, λοιπόν, το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξει την πόρτα, αν θα μας ανοίξετε εσείς την πόρτα του Μαξίμου, αν θα βγούμε εμείς από το Μαξίμου για να μπείτε εσείς, διότι αυτό εννοείτε, είναι θεμιτή η φιλοδοξία σας» ανέφερε ο πρωθυπουργος
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές - Δείτε LIVE

Πολιτική / Μητσοτάκης: Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει καλοκαίρι χωρίς φωτιές στην Ελλάδα

Φέτος είχαμε 9.101 φωτιές, σε σχέση με 7.163 που είχαμε πέρυσι που κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, ενώ φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, είπε ο πρωθυπουργός - Άνω του 98% των φωτιών σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές, χάρη στα drones και στα έμφορτα αεροσκάφη
LIFO NEWSROOM