ΚΙΝΗΣΗ

Τα παράπονα μιας Ελληνίδας μετανάστριας

Τα παράπονα μιας Ελληνίδας μετανάστριας Facebook Twitter
Φωτ.: Paleologos Nick / SOOC
27

Μιλάει η Χαρά, μετανάστρια στη Γερμανία. 

«Είμαι μετανάστρια δύο χρόνια.

Και φέτος είχα την τιμή να επισκεφθώ την χώρα μου Καθαρά Δευτέρα. Την χώρα μου. που ότι κι αν λένε οι Γερμανοί συμπολίτες μου την αγαπώ. Την αγαπώ όχι για το πολιτικό, ελαφρώς μέχρι τώρα εξαθλιωμένο σύστημά της. Ούτε για τα λαμόγια που την κυβερνούν και με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ευελπιστούμε να εξαφανιστούν, κι όμως όλο ξαναεμφανίζονται με νέο προσωπείο. Και φυσικά δεν την αγαπώ μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα, το φαγητό, τη μουσική, τη λογοτεχνία, την ιστορία της. Την αγαπώ για τους ανθρώπους της. Για την ελληνική ψυχή που όσο κι αν δεινοπαθεί, όσο και να λασπολογείται από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, επιμένει να αγωνίζεται, να επιμένει, να ελπίζει.


Αυτή την ελληνική ψυχή αδημονούσα να συναντήσω την Καθαρά Δευτέρα πίνοντας το ουζάκι μου στην Πειραϊκή. Ο άτιμος καιρός δεν μας επέτρεψε να βγούμε στον Φιλοππάπου. Όμως, αναδείχθηκε ιδανικός για μια βόλτα στην παραλιακή.

Πρώτη στάση στο γνωστό ταβερνάκι πλάι στη Μαρίνα. Ένα ανάμεσα στα πολλά, που όμως είχαμε επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές.
Πρώτο σοκ. Ο συνήθης κατάλογος είχε εξαφανιστεί και στη θέση του εμφανίστηκε ένα φύλλο χαρτί με ονομασία ¨Μενού Καθαράς Δευτέρας¨. Και σαν τολμήσαμε να ζητήσουμε τον συνηθισμένο κατάλογο, μας απαξίωσαν εντελώς και μας είπαν πως την συγκεκριμένη ημέρα αυτό ήταν το μενού. Φυσικά, κανείς δεν μας είχε ενημερώσει στο τηλέφωνο κάνοντας κράτηση στο τραπέζι.


Αφού χωνέψαμε το πρώτο σοκ ήλθε το δεύτερο.


Οι τιμές του καταλόγου ημέρας. Οι γνωστές στην παρέα τιμές είχαν αντικατασταθεί με το διπλάσιό τους! Αρχικά νομίσαμε, πως μόνο στο δικό μας ταβερνάκι υπήρξε αυτή η παράνοια. Όχι, όμως! Σε όλα τα μαγαζιά της παραλιακής οι κατάλογοι είχαν κάνει φτερά και στη θέση τους μοιράζονταν φυλλάδια με υπερτιμολογημένα μενού θαλασσινών.

Ντροπή με κυρίευσε.

Ντροπή για τους μαγαζάτορες που βρήκαν ευκαιρία να υπερτιμολογήσουν ασύστολα τον απλό κοσμάκη. Ντροπή για την ελληνική ψυχή που περίμενα να δω κι αντ'αυτού συνάντησα τον Έλληνα της λαμογιάς και της αρπαχτής.

Τον Έλληνα που ενώ κακοχαρακτηρίζεται ως πονηρός απο τα ΜΜΕ της Ευρώπης, αντί να διορθωθεί, αυτοσπιλώνεται τελικά μόνος του.

Ντροπή. Και απογοήτευση που η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θέσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με όλα τα οικονομικά προβλήματα που διανύουμε πλαφόν στην υπερτιμολόγηση των θαλασσινών.

 

Ζητάμε μεγάλες αλλαγές. πολιτικές και οικονομικές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μήπως προέχει να αλλάξουμε τα εσωτέρικα αγκάθια της ντροπής μας;»

Μια στεναχωρημένη μετανάστρια

27

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

16 σχόλια
Συμφωνω απολυτα με την κοπελα! Επικρατει πλεον παντου μια κερδοσκοπεια στην Ελλαδα, κυριως στον ιδιωτικο τομεα χωρις οριο στο ονομα της "ελευθερης αγορας" οπως σχολιαζουν μερικοι παρακατω. "Ελευθερη αγορα" ομως δε σημαινει οτι κανει ο καθε μαγαζατορας ο,τι θελει! Υπαρχουν νομοι και κανονισμοι και πρεπει να ακολουθουνται! Το οτι μπορει να μην υπαρχει οργανωμενος κρατικος ελεγχος δε σημαινει οτι διακαιουται ο καθενας να χρεωνει οσο θελει ακομα κι αν κοβει αποδειξη! Που τις περισσοτερες φορες ουτε αποδειξη κοβουν! Αλλα και οταν κοβουν αντι να πληρωσουν το ΦΠΑ που τους αναλογει το βαζουν στο πελατη να το πληρωσει! Ε οχι! Δε λειτουργει ετσι το πραγμα! Δε γινεται να κανει ο καθενας ο,τι τον βολευει! Ουτε ειναι δουλεια του πελατη να σηκωθει να φυγει και να παει αλλου αμα δεν του αρεσει οπως λενε μερικοι ξυπνιοι πιο κατω! Ο μαγαζατορας απο μονος του πρεπει να φερθει επαγγελματικα και να αλλαξει νοοτροπια! Λεει ενας ξυπνιος πιο κατω "Μα στη Βενετια χρεωνουν 8 ευρω τον καφε στη ταδε πλατεια"...ε σορυ κιολας αλλα τι μισθο εχουμε εμεις εδω και τι μισθο εχουν οι αλλοι λαοι στην Ευρωπη παιδια?? Δε γινεται να χρεωνονται το ιδιο τα ιδια πραγματα! Επισης, το ιδιο ειναι η ταδε πλατεια του εξωτερικου και το ιδιο η περιοχη που γραφει η κοπελα?? Δηλαδη ποσο μεγαλη ιδεα εχουμε πλεον για την ποιοτητα των υπηρεσιων και τα προιοντα που προσφερουμε??? Τελος, επειδη καποιος εγραψε οτι και στο εξωτερικο υπαρχει ειδικο μενου για γιορτες, ναι υπαρχει αλλα η χρεωση δεν διπλασσαζεται, οι τιμες κυμαινονται παντα σε καποια ορια και μετα ο καθενας ψαχνει προσφορες.
Η ελληνική ψυχή δε σας παρότρυνε να σηκωθείτε να φύγετε και να φάτε κάπου αλλού με λιγότερη ψυχή ενδεχομένως αλλά καλύτερες τιμές ε;Μα από που να παίρνουν το θάρρος και να κάνουν τέτοιες ατιμίες οι μαγαζάτορες,ειλικρινά απορώ!
Μετανάστρια, δε μου τα λες καλά. Δηλαδή, τι περίμενες να βρεις σε ταβέρνες της Πειραϊκής, σουβλατζίδικα με 50 λεπτά το καλαμάκι; Ναι, ξέρω, η ρομαντική εικόνα που είχες για κάποτε που πήγαινες και απολάμβανες αέρα, ήλιο και μεζεδάκια για λίγα χρήματα πάει, πέρασε και αυτό σε πείραξε. Τι να γίνει, και μένα με πειράζει που τα αεροπορικά εισιτήρια διπλασιάστηκαν σε τιμή από τότε που είχα φύγει. Αν σου κακοφάνηκε που ο ταβερνιάρης έβαλε άλλο τιμοκατάλογο, ένεκα η περίστασις της μέρας, τι κρίμα.
Μου φαίνεται πως μερικοί ξεχνούν πως οι υπερβολικά υψηλές τιμές διώκονται ποινικά ως απάτη (βλ. νερο 20€ σε περίπτερο). Τα όρια του νόμου της αγοράς και της ζήτησης ξεπερνούνται απο τα καρτέλ που δημιουργούν μαγαζάτορες στις τουριστικές (και μη) περιοχές και περιόδους. Τα παραδείγματα απο άλλες χώρες είναι εντελώς άκαιρα αφου η αγοραστική τους δύναμη είναι ασύγκριτα υψηλότερη. Στο κάτω κάτω, η λογική "μα το έκανε και ο άλλος, γιατί να μην το κάνω εγώ", μόνο σε νηπιαγωγείο δικαιολογείται.
Καταρχάς το τσιμπιμένο μένου σε ειδικές περιπτώσεις ειναι ψιλοκανονικό.Και δεν ειναι και τόσο διαφορετικό πχ. απ’τo υποχρεωτικό και (φυσικα) τσιμπιμένο Julbord στα Σουηδικά εστιατόρια πριν τα Χριστουγενα.Απο’κει και πέρα αν πας και τα σκάσεις είναι δική σου επιλογή.Εγώ παρότι βγάζω αρκετά παραπάνω απ’τον μέσο συμπολίτη μου, δεν έχω βγει ούτε μια (1) φορά στην ενήλικη ζωή μου παραμονές, ή σε ταβέρνα Κ. Δευτέρα, ή για διακοπές Δεκαπενταύγουστο κτλ κτλ. Και αυτό διότι θεωρώ οτι απλούστατα με πιάνουν κορόιδο.
Για να σε πιάσουν κορόιδο, πρέπει να κάτσεις σε τέτοιο μαγαζί και να πληρώσεις λογαριασμό. Υποθέτω ότι ξέρεις να διαβάζεις το μενού που βρίσκεται στη πόρτα και να αποφασίσεις αν θέλεις να φας εκεί η όχι. Όλα τα άλλα είναι για να γεμίζουν τα φύλλα της εφημερίδας.
Εννοείτε ότι συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο που αναφέρεται στην κουτοπονηριά του Έλληνα, αυτού που με ευκολία κατακρίνει σε κάθε ευκαιρία τον δημόσιο υπάλληλο και αφήνει τον ιδιωτικό τομέα στο απυρόβλητο.Αλλά διαβάζοντας το μου άφησε την εντύπωση ότι διάβαζα μια από αυτές τις ιστορίες (για δυνατούς λύτες) που δημοσίευαν πριν χρόνια τα περιοδικά που ζητούσαν να εντοπίσεις το λάθος που προδίδει τον εγκληματία.Αυτή η ιστορία μου φαίνεται ότι έχει πολλά λάθη. Μπορείτε να τα βρείτε; Θα επανέλθω σε 24 ώρες.
Δεν κατάλαβα, για τι ακριβώς ντραπήκατε; Που πήγατε αμέριμνη να αγοράσετε "ελληνική ψυχή" και πέσατε πάνω στην "Οικονομία της Αγοράς";Όταν πάτε στο Oktoberfest στο Μόναχο, οι διπλάσιες τιμές στα ξενοδοχεία σας φαίνονται νορμάλ; Ή, όταν πάτε παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ρεβεγιόν ξενοδοχείου με ειδικό πρωτοχρονιάτικο μενού σε τριπλάσια τιμή είναι όλα ok, αλλά όταν πάτε στο ελληνικό ταβερνάκι απαιτείτε "ελληνική ψυχή"; Την είχε ο κατάλογος; Και εφόσον δεν την πουλουσε το μαγαζί, γιατί στην τελική δε σηκωθήκατε να φύγετε;
Συμφωνώ. Είναι η ελεύθερη αγορά. Αν κάνουν αποδείξεις και πληρώνουν φόρους είναι όλα 100% νόμιμα. Στην πλατεία Αγ. Μάρκου στην Βενετία μπορείς να πληρώσεις έναν καφέ εσπρέσο μέχρι και 8 €.
Καλά, τη μια καθαρά Δευτέρα, την άλλη "ελληνικό Πάσχα", μετά ανοίγει η σεζόν, μετά... κλείνει η σεζόν (βαράνε για να βγάλουν ό,τι δεν βγάλανε μέσα στη σεζόν) μετά Χριστούγεννα, μετά Αποκριές... και συνεχίζει η λούπα. Υπάρχει καμιά εποχή που να μη γίνεται της υπερτιμολόγησης το κάγκελο... και στο (ήδη πανάκριβο) Μόναχο όπως λες οι τιμές είναι διπλάσιες στο Oktoberfest, μόνο που δεν κρατάει όλο τον χρόνο αυτό. Το ίδιο και στο χωριό του μπαρμπα Βασίλη στη Φινλανδία, το ίδιο παντού. Μόνο που αν θες να πας σε μια μπυραρία του Μονάχου κάποια στιγμή θα πας. Στο ταβερνάκι...;Κατά τα άλλα απορώ με τη μετανάστρια: Αυτό είδε στην Ελλάδα; Σόρρυ, αλλά εγώ (και πολλοί άλλοι, νομίζω) αυτό το έχω ζήσει πολλά χρόνια πριν φύγω για Γερμανία
Ίσως έχει πολύ λίγο καιρό στο εξωτερικό η φίλη μετανάστρια. Θα μάθει σύντομα ότι η αλλαγή των μενού και των τιμών σε εποχές χριστουγεννιάτικης αγοράς (Weihnachtsmarkt), λ. χ., είναι συνηθισμένη πρακτική στην πολιτισμένη Εσπερία.
Οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες αγορές δικαιολογούνται με τους υψηλούς φόρους που καταβάλουν για την θέση τους στην πλατεία. Μόνο πρωτοχρονιά ανεβαίνουν οι τιμές και αλλάζουν το μενού για το κόστος της υψηλότερης ποιότητας που προσφέρετε τέτοιες μέρες και συνοδεύετε τις πολλές φορές με ζωντανή μουσική.
Δε μιλάω για το φαγητό μες στις χριστουγεννιάτικες αγορές ή για τα εορταστικά μενού των ρεβεγιόν, αλλά για τη γενική αλλαγή στους καταλόγους και στις τιμές των περισσότερων εστιατορίων στις πόλεις με διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, ακόμα και μακριά από το ιστορικό κέντρο. Ξέρω εστιατόρια σε Φρανκφούρτη, Μόναχο και Βασιλεία, που ενώ γνωστά στους ντόπιους για φτηνά και γρήγορα πιάτα, μεταξύ 1ης-25ης Δεκ. σερβίρουν αποκλειστικά μενού με ελάφια και φρουτοσαλάτες για τουρίστες. So ist das Leben :P
Τι να πω το δεν θυμάμαι να το έχω συναντήσει, ζώντας χρόνια στην Γερμανία με συχνές επισκέψεις/εξόδους. Αλλά φαντάζομαι θα είναι στα πλαίσια του Verbraucherschutz γιατί οι Γερμανοί δεν χαρίζουν κάστανα. Έτσι δεν είναι mein Freund?
Welcome to Greece! Μην είσαι στεναχωρημένη, ευχαριστημένη να είσαι που μπορείς να έχεις ποιότητα ζωής έστω εκτός, αντί να είσαι εδώ και να σε κοροϊδεύουν οι "πτωχοί αξιοπρεπείς αδικημένοι από τους Ευρωπαίους" συμπολίτες μας.
Δεν καταλαβαίνω που έκανε "λάθος" ο ταβερνιάρης. Προσφορά και ζήτηση αγαπητή μου. Είναι ένας νόμος που επιβιώνει παντου και πάντα, με ή χωρίς Ελληνική ψυχή, με νόμιμη ή παρανομή Αγορά.
σωστό κι αυτό. Επίσης σωστό είναι ότι όποιος του κάνει το μαγαζί λαμπόγυαλο πρέπει να προσαχθεί σε δίκη (όποτε ορισθεί). Επίσης σωστό είναι ο ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου να βγάλει πιστόλι για να υπερασπιστεί την περιουσία του. Ακόμη πιο σωστό είναι οι πελάτες να τον λυντσάρουν και να αναζητηθούν οι ένοχοι. Είναι ο νόμος της ζούγκλας που ισχύει παντού και πάντα, αγαπητέ μου, όσο υπάρχουν και όπου υπάρχουν θηρία...
Όπως το είπες ημίθεε. Ζούγκλα όπως η Βενεζουελα όπου η κυβέρνηση ευθύνεται 100% για τον υπερπληθωρισμό και καταφεύγει σε πράξεις οπως να βάζει τον στρατο να επιβάλλει τις τιμες στα σούπερμαρκετ δια της βιας. Δεν υπάρχει βλέπεις μονο η μαύρη αγορά, οικονομία, φοροδιαφυγη κοκ. Υπάρχουν μαύροι φόροι, μαυρη νομοθεσία, μαύρη νομισματική πολιτική. Τετοια ζούγκλα αγαπητέ ΝΑ ΤΗΝ ΧΕΣΩ. Τουλάχιστον στην ζούγκλα που ζούμε, μπορεις να επιλέξεις άλλο μαγαζί, να μην βγεις καθόλου ή και να ανοίξεις μαγαζί αν τα περιθώρια κέρδους δικαιολογούν τέτοιο εγχείριμα.
Financier, η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Αν υπήρχε έλεγχος, κανένας τέτοιος ταβερνιάρης δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοιες καφρίλες. Άλλο το να σηκώσεις τις τιμές γιατί ο δήμος σου βάζει μεγαλύτερο ενοίκιο και άλλο να σηκώνεις τιμές λόγω ημέρας, Με τη διεστραμμενη αυτή λογική, ΟΛΑ τα μαγαζιά θα έπρεπε να χρεώνουν περισσότερο κάθε Σαββατοκύριακο. Δεν αντιλέγω ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική ο καθένας κανονίζει με βάση το βαλάντιό του (θεμιτό και φυσικό). Αυτό που λέω είναι ότι είναι ανήθικο να εκμεταλλεύεσαι χρονική συγκυρία ή τοπικό πλεονέκτημα για να αισχροκερδείς. Όσο για τις βλακείες περί Βενεζουέλας, από πότε μάς προέκυψες και αντεξουσιαστής-αντιμιλιταριστής; Η πολιτική που υπερασπίζομαι είναι οι πολιτικές αυτομείωσης που εφαρμόζανε π.χ. στην Ιταλία του 70 οι ίδιοι οι προλετάριοι: πηγαίνανε και τρώγανε και πληρώνανε ένα λογικό ποσό και όλοι ήτανε ευχαριστημένοι (εκτός από κάτι ζόρικους ταβερνιάρηδες που ξεζορίζονταν πολύ γρήγορα...)
Ακριβώς!!! Και εφ' όσον ζει στο εξωτερικό, θα έπρεπε να ξέρει πόσο κατάφωρα γίνεται αυτό το πράγμα σε άλλες χώρες, στεγνά και κανένας δεν διαμαρτύρεται για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν λεφτά να ξοδεύουν.Εδώ στην Αγγλία, χρυσοπληρώνεις χαμηλή ποιότητα, ελάχιστη ποσότητα, βρωμιά και αγένεια σχεδόν παντού και αδιαμαρτύρητα.Δε λέω ότι είναι το σωστό, όμως δεν μπορούμε να βρίσκουμε σε κάθε γωνιά έναν έλληνα που φταίει. ο επιχειρηματίας (ναι, της ταβέρνας) κατα κύριο λόγο και ειδικά στην περίοδο κρίσης στοχεύει στο κέρδος της επιβίωσης, θα τσιμπήσει τις τιμές, θα θα θα... Δεν είναι θεμιτό, είναι όμως η αγορά, και είναι ο καπιταλισμός....Ασε που από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα τις μέρες νηστείας αλλάζει το μενού και βάζουν μαρίδα και γίγαντες στις ταβέρνες!Αυτά.
Τι να πω; Προφανώς δεν υπάρχει προστασία του καταναλωτή! Ή δεν υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας αυτού, με ότι θα το έκανε αποτελεσματικό. Στις άλλες χώρες που ρυθμίζονται τέτοια θέματα προϋπάρχει πρώτα μεγάλη ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΗ δραστηριότητα από το κοινό.
Ελπίζω να σηκώθηκες και να έφυγες.Αλλιώς είσαι κι εσύ μέρος του συστήματος που θέλει το μέσο έλληνα να μην αντιδρά...Πές μου ότι έφυγες να χαρώ... γιατί τα "post διαμαρτυρίας" στο web δε θα μας βγάλουν από μόνα τους από την όποια κρίση...
Tην καταλαβαινω την κοπελα απολυτα .Φετος κλεινω 9 χρονια που εφυγα απο την Ελλαδα. Καμια βελτιωση δεν εγινε σε επιπεδο νοοτροπιας , παω και ερχομαι και τα πραγματα μενουν τα ιδια .Δεν ειναι οτι ο Ελληνας ειναι λαμογιο , ειναι οτι επιτρεπει σε μερικους να ειναι και το χειροτερο να ειναι λαμογια εις βαρος τους.Η γενια των 30+ εχει σε ενα πολυ μεγαλο ποσοστο φυγει απο τη χωρα ,τους βλεπω εδω που ειμαι που μεχρι 5 χρονια πριν ημουν μονος.Ορισμενοι κουβαλησαν μαζι τους αυτη τη νοοτροπια αλλα δεν περναει εδω και το καταλαβαινουν .Η ελληνικη ψυχη για την οποια αναρωτιεται καποιος πιο πανω δεν ειναι ενα κλισε ουτε σχεση εχει με ανωτεροτητες πειτε το ψυχη πειτε το κουλτουρα , απλως περικλειει ολες τις διαφορες θετικες η αρνητικες που εχουμε με καποιον αλλον λαο ..Καθε λαος εχει τα χαρακτηριστικα του , εμεις που ειμαστε εξωτερικο ισως να νοιαζομαστε και περισσοτερο για την Ελλαδα ισως να αισθανομαστε και περισσοτερο Ελληνες και κατα προεκταση να στενοοχωριομαστε περισσοτερο οταν βλεπουμε τις ιδιες λαμογιες συνεχως. Υπαρχουν πολλα θετικα πραγματα στην Ελλαδα που μενουν αχρηστα στη γωνια και υπαρχουν και πολλα αρνητικα στα οποια εστιαζουμς συνεχως .Ελπιζω τα μυαλα των Ελληνων να αλλαξουν προς το καλυτερο και να μην επιτρεπουν σε ταβερνιαρηδες λαμογια να τους πιανουν τον πωπο ...Ενας δεν φτανει πρεπει ολοι μαζι .....
Ειμαι κι εγώ ελληνίδα μετανάστρια δυο χρονια τωρα. Ας ασχοληθούμε με σοβαρά παράπονα ρε παιδια κ ας αφήσουμε τις υπερτιμολογημένες γαρίδες της κ. Δευτέρας κατα μέρους...
ολα απο καπου αρχιζουν παρουλα... αν δεν αλλαξουμε εμεις πρωτοι τα μικρα πως θα φτασουμε στα μεγαλα??? ενα βημα τη φορα.. οχι 20 μαζι και μετα ξανα πισω στο γκρεμο..