Πάντα υπήρχε άμεση απόρριψη και γελοιοποίηση κάθε αντισυμβατικού μέτρου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Εγώ συνήθως ανήκα πάντα στη μειονότητα που τα έβρισκε πανέξυπνα: Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή -η κυβέρνηση που μίσησα περισσότερο από κάθε άλλη την τρέχουσα χιλιετία- πρότεινε να γίνεται κλήρωση δώρων σε όσους μαζεύουν αποδείξεις -σα λαχειοφόρος αγορά- είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα. Κοιτώντας γύρω μου μόνο διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι την θεωρούσαν πρόταση γελοιωδέστατη που ποτέ δεν θα δούλευε. (Κι όμως, εδώ υπάρχει κόσμος που δίνει λεφτά αγοράζοντας λαχεία με την ελπίδα να κερδίσει, δεν θα μάζευε και τις αποδείξεις για την κλήρωση, που εξάλλου τις είχε ήδη πληρώσει;) Το ίδιο μέτρο ανακοίνωσε και η κυβέρνηση Σαμαρά εν μέσω χαχανων και επικριτικών σχολίων, και επίσης δεν το εφάρμοσε.
Τώρα έχουμε τον Βαρουφάκη να προτείνει μυστικούς εφοριακούς. Και πάλι το βρήκα καλή ιδέα. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να γεννήσει πολλά αστεία σενάρια, αλλά θεωρώ ότι αν υπήρχε κίνητρο, πολλοί πελάτες θα εντόπιζαν παραβάτες, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο σε συγκεκριμένους προορισμούς διακοπών, και πολλοί παραβάτες θα έπαυαν να παρανομούν με το φόβο ότι κάθε πελάτης είναι εν δυνάμει εφοριακός.
Τώρα: θα εφαρμοζόταν σωστά ένα τέτοιο μέτρο ή θα οδηγούσε σε αλαλούμ; Ποιος ξέρει; Αυτός δεν είναι λόγος για να το καταδικάσουμε εκ των προτέρων πάντως. Εξάλλου το ίδιο αλαλούμ περιμέναμε και όταν ο πελάτης μπορούσε να μην πληρώσει αν δεν έπαιρνε πρώτα απόδειξη («είναι ανεφάρμοστο, φανταστείτε πόσο θα φεύγουν ισχυριζόμενοι ότι δεν πήραν απόδειξη, φανταστείτε πόσες παρεξηγήσεις θα γίνουν!») και τελικά δεν έγινε τίποτα απολύτως.
Είναι γεγονός επίσης ότι η κομματική ταυτότητα βοηθάει να δεις τα πράγματα από διαφορετική πλευρά κάθε φορά. Ας πούμε, πολλοί φανς του ΣΥΡΙΖΑ που ενθουσιάστηκαν με αυτό το μέτρο, αν το άκουγαν από τον Στουρνάρα ή τον Χαρδούβελη θα το γελοιοποιούσαν και θα έκαναν τον κακό χαμό. Και το αντίστροφο φυσικά.
Όμως άλλο είναι το σημαντικό. Υπάρχουν πολλοί και έξυπνοι τρόποι για να εντοπίσεις αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις.
Το θέμα είναι τι γίνεται μετά.
Τι γίνεται μετά; Τώρα που μιλάμε έχουν επιβληθεί πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ανθρώπους που χρωστούν στην εφορία ή παρανόμησαν. Πόσα λεφτά παίρνει το κράτος απ' αυτούς; Ελάχιστα!
Πραγματικά, το δύσκολο δεν θα είναι να βρεις κάποιον που φοροδιαφεύγει - σχεδόν όλοι το κάνουν. Το δύσκολο θα είναι να τον κάνεις να σου δώσει άμεσα τα λεφτά για να γεμίσεις τα άδεια σου ταμεία.
Αν το κράτος είχε μαζέψει όλα τα λεφτά και τα πρόστιμα που χρωστούν οι πολίτες στην εφορία δεν θα γύρευε κάθε τόσο δανεικά απ' τους θεσμούς της Τρόικας.
Αυτός είναι ο σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας και ο σημαντικότερος να ισχυροποιηθεί.
σχόλια