Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια μπαίνουν στον «πάγο», καθώς το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας τους, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η επιβολή ή όχι διδάκτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασα στην Καθημερινή.
Ειδικότερα, έχει ήδη αναβληθεί η έναρξη πέντε μεταπτυχιακών προγραμμάτων που είχε προγραμματιστεί μέσα στην άνοιξη, εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου.
Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 14 Φεβρουαρίου, είχε αναφέρει ότι για ιδεολογικούς λόγους τα μεταπτυχιακά δεν πρέπει να έχουν δίδακτρα, όμως είχε συναντήσει τις αντιδράσεις των πρυτάνεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι ο τομέας έχει κορεσθεί, όμως αντιμετωπίζουν αρνητικά ενδεχόμενη κατάργηση των διδάκτρων, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα ΑΕΙ εν μέσω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει η αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών και στη συνέχεια ο ορισμός κριτηρίων βάσει των οποίων ένα μεταπτυχιακό θα μπορεί να έχει δίδακτρα.
Σημειώνεται ότι για το 2014-2015 το υπουργείο Παιδείας χρηματοδότησε συνολικά 230 μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, οργανώνονται μεταπτυχιακά με δίδακτρα, τόσο από τα δημόσια πανεπιστήμια όσο και από τα ιδιωτικά κολέγια. Το τελευταίο διάστημα, που είχε δοθεί από το υπουργείο η δυνατότητα στα ΑΕΙ να αποφασίζουν τα ίδια την ίδρυση των μεταπτυχιακών, σημειώνεται αύξηση των προγραμμάτων με δίδακτρα, τα οποία φθάνουν έως τις 9.000 ευρώ ετησίως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.
σχόλια