New Yorker: Ήρθε η ώρα να σταματήσει η ΕΕ το bullying στην Ελλάδα

New Yorker: Ήρθε η ώρα να σταματήσει η ΕΕ το bullying στην Ελλάδα Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
4

«Εάν η ΕΕ συνεχίσει να εκφοβίζει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να υποκύψει, τότε θα πυροδοτήσει την αντίδραση της κοινής γνώμης που πιθανό να καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» τονίζει ο Τζον Κάσιντι σε άρθρο του στο περιοδικό New Yorker, υπό τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να σταματήσει η ΕΕ το bullying στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση αντί να πάρει μία δημοσιονομική ανάσα μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, βλέπει τα χρήματα να τελειώνουν και αγωνίζεται να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων. «Παρά τη συμφωνία των Βρυξελλών, η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία εκταμίευση δόσεων από την ΕΕ και δεν πρόκειται να λάβει μέχρι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ - την "τρόικα" των θεσμών- ότι το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων ανταποκρίνεται στις απατήσεις τους. Στο μεταξύ, μόνη πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα παραμένει η ΕΚΤ, η οποία δίνει πίστωση με αυστηρότητα -σύμφωνα με τη διατύπωση του Γιάνη Βαρουφάκη, προκαλεί ασφυξία στην ελληνική κυβέρνηση», προσθέτει.

Το άρθρο συνεχίζει: «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν σχεδιάστηκε για να δώσει οικονομική ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά να την πιέσει ώστε να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της. Οι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μια χαλάρωση (έστω και απροσδιόριστη) του στόχου του ελλείμματος για το τρέχον έτος. Αλλά για τη Γερμανία και τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τα δύο κρίσιμα στοιχεία της συμφωνίας ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υποβάλλει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην τρόικα (πλέον μετονομάστηκε σε "θεσμούς") προς έγκριση και η Ελλάδα δεν θα λάβει καμία χρηματοδότηση άμεσα -γεγονός που την αφήνει όμηρο της ΕΚΤ, η οποία αποτελεί δημιούργημα του ευρωπαϊκού κατεστημένου».

Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα αξίζει κάποια οικονομικό περιθώριο για να παρουσιάσει τη μεταρρυθμιστική του πρόταση και να εισάγει ορισμένα από τα ανθρωπιστικά μέτρα που υποσχέθηκε στους Έλληνες, όπως η παροχή δωρεάν σίτισης και θέρμανσης για τους πολύ φτωχούς. Εάν υπαναχωρούσε λίγο, η ΕΕ δεν θα έχανε τόσα πολλά.

Εάν στα τέλη Απριλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από την τρόικα, οι προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές για την ΕΕ, τότε θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας και να αφήσει τη χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αλλά η πίεση της ελληνικής κυβέρνησης τώρα, ενώ παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες -ο Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση αυτή την περασμένη Πέμπτη- είναι παράλογη».

Το άρθρο σημειώνει ότι η ΕΕ ισχυρίζεται πως απλώς ακολουθεί τους κανόνες για τη διαπραγμάτευση (ή επαναδιαπραγμάτευση) προγραμμάτων διάσωσης. Όμως, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός σχολιαστής Νίκος Μαλκουτζης φαίνεται σχεδόν σαν κάποιοι εξέχοντες Ευρωπαίοι ηγέτες να είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν για αλαζονική συμπεριφορά τον Τσίπρα και, κυρίως, τον Βαρουφάκη.

Ο Τζον Κάσιντι αναφέρει ακόμα πως στις Βρυξέλλες ξεκίνησε, την προηγούμενη Τετάρτη, η λεπτομερής επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων, ωστόσο σημειώνει ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Αλλά για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να "πουλήσει" τη συμφωνία στην ελληνική κοινή γνώμη θα πρέπει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με καλή πίστη και ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση από το παρελθόν. Εάν η ΕΕ συνεχίσει να εκφοβίζει την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να υποκύψει, τότε θα πυροδοτήσει την αντίδραση της κοινής γνώμης που πιθανό να καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

«Προσωπικά, δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Αλλά δεν είναι ένα αποτέλεσμα που να ισχυρίζονται ότι θέλουν τα εμπλεκόμενα μέρη. Εάν εννοούν αυτό που λένε, ήρθε η ώρα για αλλαγή τακτικής και επίδειξη πολιτικής ικανότητας», καταλήγει το άρθρο.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Μην δημοσιεύετε τέτοια άρθρα,παιδιά..θα βγουνε οι εδώ συμπαθούντες την τρόικα και θα σας λένε πάλι,ότι οι Έλληνες φταίνε,που δεν συνεχίζουν τα μνημόνια..για να τα τινάξουμε εντελώς..
Ποιες είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πάρει την ¨δημοσιονομική ανάσα¨;Η αύξηση στους μισθούς των δεητζηδων,η επανασύσταση της ΕΡΤ,η επαναφορά των ΜΟΜΑ από Καμμένο;Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι βήματα πίσω ενώ φλερτάρει έντονα με κινήσεις που μας φέρνουν κοντά σε άλλα καθεστώτα πάντως σίγουρα όχι στις Ευρωπαϊκές δημοκρατίες.Θέλει ο Καμμένος σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ να φέρουν κοντά στρατό και σχολεία(!!!),να μοιράζουν στους μαθητές φυλλάδια για τις θηριωδίες των ναζί και τις Γερμανικές επανορθώσεις,την 25η Μαρτίου θα στηθεί,λένε,γλέντι με κλαρίνα στην Αθήνα μετά την παρέλαση,πράγματα που θα τα ζήλευε και η Βόρεια Κορέα.