Στον απόηχο του βίντεο με το υψωμένο δάχτυλο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο στο μπλογκ του με τίτλο «Έλληνες και Γερμανοί: Επανεξετάζοντας το κοινό μας μέλλον».
«Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα συγκεκριμένο βίντεο έχει γίνει κομμάτι μιας κατάστασης πολύ πέρα από μία χειρονομία. Πυροδότησε μία φασαρία που αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η τραπεζική κρίση του 2008 άρχισε να υπονομεύει την άσχημα σχεδιασμένη νομισματική ένωση της Ευρώπης, στρέφοντας περήφανα κράτη το ένα εναντίον του άλλου», γράφει. Ειδικά για το περίφημο βίντεο με την άσεμνη χειρονομία, γράφει σε υποσημείωση πως η προβολή του κατάφερε να εκτροχιάσει μία κατά τα λοιπά εποικοδομητική συζήτηση στη γερμανική τηλεόραση.
Ο υπουργός Οικονομικών εξηγεί στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους ήταν αντίθετος με τα δάνεια που σύναψε η Ελλάδα το 2010 και το 2012 και τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «το 2010 η Ελλάδα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους. Δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να δανειστούμε από αυτούς, ή από άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς το δημόσιο χρέος μας δεν ήταν βιώσιμο. Τελεία!».
Of Greeks and Germans: Re-imagining our shared future http://t.co/OZptMdgpFE
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) March 20, 2015
«Πολύ πριν το πακέτο διάσωσης του 2010, προέτρεπα τους Ευρωπαίους πολίτες να πουν στις κυβερνήσεις τους να μην σκεφτούν καν να μεταφέρουν ιδιωτικές απώλειες σε αυτούς. Χωρίς αποτέλεσμα φυσικά», γράφει τονίζοντας ότι δόθηκε το τεράστιο δάνειο στην Ελλάδα και οι συνθήκες λιτότητας ανάγκασαν τους Έλληνες να χάσουν τα εισοδήματά τους και προκλήθηκε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ενώ είναι αδύνατη και η αποπληρωμή των δανείων.
Αυτά όμως έγιναν στο παρελθόν, σημειώνει, και διερωτάται τι πρέπει να κάνουμε τώρα που η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και Έλληνες και Γερμανοί έχουν δυστυχώς, αλλά προβλέψιμα, επιδοθεί σε ένα κοινό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.
«Πρώτον, ας εργαστούμε για να σταματήσει το τοξικό "παιχνίδι ευθυνών" και το να δείχνεις ηθικολογικά με το δάχτυλο, το οποίο ωφελεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης.
Δεύτερον, πρέπει να επικεντρωθούμε στο κοινό μας συμφέρον: στο πώς θα αναπτυχθεί και θα μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα γρήγορα, ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί καλύτερα να αποπληρώσει τα δάνεια που δεν έπρεπε ποτέ να έχει λάβει, καθώς ταυτόχρονα θα φροντίζει τους πολίτες του όπως πρέπει να κάνει κάθε μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος.
Σε πρακτικό επίπεδο, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά. Αφήστε μας να την εφαρμόσουμε αμέσως, όπως παρότρυναν οι ηγέτες μας στη χθεσινή άτυπη συνάντηση των Βρυξελλών.
Κοιτώντας μπροστά, και πέρα από τις τρέχουσες εντάσεις, το κοινό μας καθήκον είναι να επανασχεδιαστεί η Ευρώπη, έτσι ώστε οι Γερμανοί και οι Έλληνες, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, να μπορούν να ξαναφανταστούν τη νομισματική μας ένωση ως ένα βασίλειο της κοινής ευημερίας», καταλήγει το άρθρο.
σχόλια