Tι απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την κατάργηση της αερομεταφοράς του Άγιου Φωτός

Tι απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την κατάργηση της αερομεταφοράς του Άγιου Φωτός Facebook Twitter
SOOC / Konstantinos Tsakalidis
30

Σάλο και την απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προκάλεσε το χθεσινό αίτημα κατάργησης της αεροπορικής μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα με έξοδα του ελληνικού κράτους, που αναφέρονταν στην επιστολή της 'Ενωσης Αθέων προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας η Ένωση Αθέων.

Τη διαβεβαίωση, ότι το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και φέτος στην Ελλάδα, έδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε η Ένωση Άθεων.

«Στους ισχυρισμούς της Ένωσης Άθεων, ότι πρέπει να καταργηθεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, έχω να δηλώσω ότι η θέση τους αυτή έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός, ότι μόνο οι άνθρωποι του σκότους φοβούνται το Φως και τους διαβεβαιώνω ότι, παρά την αντίθεσή τους, το Άγιο Φως θα έρθει και φέτος στην πατρίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Γιώργος Βασιλείου.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Αθεών ανέφερε:

Τα τελευταία χρόνια κάθε Σάββατο πριν την Κυριακή του χριστιανικού Πάσχα μεταφέρεται αεροπορικώς στην Ελλάδα το λεγόμενο «Άγιο φως» από την Ιερουσαλήμ και γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι πιστός ή όχι αντιλαμβάνεται ότι η αεροπορική μεταφορά του «Αγίου φωτός» είναι μία μη απαραίτητη πολυτέλεια. Η μη αναγκαιότητά της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά αυτό συνέβη μόλις το 1988 με πρωτοβουλία ιδιώτη, αφού μέχρι τότε το «Άγιο φως» μεταφερόταν με πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (24-04-2005) ο συγκεκριμένος ιδιώτης είχε αναλάβει τη μεταφορά μέχρι και το 2000 (με εξαίρεση το 1998).
Από το 2002 το Ελληνικό κράτος (και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών) ανέλαβε την οργάνωση αλλά και το οικονομικό κόστος της αεροπορικής μεταφοράς του «Αγίου φωτός» με ειδική πτήση και το υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα. Από την Αθήνα το «Άγιο φως» μεταφέρεται πάλι με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.
Σημειώνεται ακόμη πως κανένα άλλο κράτος στον κόσμο (από αυτά που θεωρούνται πως έχουν σημαντικό ποσοστό ορθόδοξων πιστών π.χ. Ρωσία, Σερβία, Αρμενία) δεν ναυλώνει αεροσκάφος για να μεταφέρει το φως, ούτε το υποδέχεται ως αρχηγό κράτους.

Σε μία περίοδο που ο Έλληνες φορολογούμενοι δοκιμάζονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, βαρύτατη φορολογία, ανεργία και συμπίεση του πραγματικού τους εισοδήματος, θεωρούμε αδιανόητο να δίνεται έστω κι ένα ευρώ για τη μεταφορά του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» από το Ελληνικό Κράτος και κατ" επέκταση τον Έλληνα φορολογούμενο.

Zητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους πόσο έχει κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος η μεταφορά του ονομαζόμενου «Αγίου φωτός» στην Ελλάδα και η διανομή του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για:
1. Το κόστος της ειδικής πτήσης για τη μεταφορά του Υπουργού Εξωτερικών και των άλλων επιβατών της πτήσης προς την Ιερουσαλήμ και πίσω.
2. Το κόστος διαμονής των παραπάνω και άλλα έξοδα διαβίωσης.
3. Το κόστος των αγημάτων και άλλων τελετών και εκδηλώσεων κατά την υποδοχή του «Αγίου φωτός».
4. Το κόστος των ειδικών πτήσεων (με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας) για τη διανομή του «Αγίου φωτός» στις Μητροπόλεις της χώρας.
5. Το κόστος άλλων σχετικών με τη μεταφορά και διανομή του «Αγίου φωτός» εξόδων.

Τέλος ζητάμε την κατάργηση της μεταφοράς και διανομής του υποτιθέμενου «Αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους.

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM