«Θέλαμε να αποτίσουμε ένα φόρο τιμής στη γειτονιά μας. Να μετατρέψουμε δύο συνηθισμένες και βαρετές μέρες, σε κάτι ξεχωριστό που θα θυμόμασταν για καιρό», μου λένε οι δύο φίλοι που έφτιαξαν το βίντεο για το Πατήσια.
Πώς σας ήρθε όμως η ιδέα, ρώτησα τον Αναστάσιο Σδρόλια και τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο; «Πριν από ένα χρόνο, το Φεβρουάριο, ο Τάσος μου έστειλε ένα μήνυμα ρωτώντας αν έχω όρεξη για γύρισμα. Η απάντηση ήταν προφανής, και μέσα σε λίγη ώρα συναντηθήκαμε απέναντι από το σταθμό του Περισσού. Ετοίμαζε μια μικρού μήκους ταινία για τη γειτονιά μας. Εκείνος μένει στα Άνω Πατήσια, εγώ στη Λαμπρινή. Έχοντας ήδη γυρίσει πλάνα στο Γαλάτσι, σειρά είχε ο Περισσός και η Ριζούπολη.
Η σύλληψη της ιδέας αφορούσε ένα time-lapse project, με θέμα την ζωή μέσα από τα Πατήσια σε δύο μέρες. Ως στόχο είχαμε θέσει να ολοκληρώσουμε το project μέσα σε 48 ώρες, αλλά εν τέλει ολοκληρώθηκε σε 60, εξ ου κι ο τελικός τίτλος. Πήραμε την κάμερα μας, βγήκαμε στους δρόμους, και αρχίσαμε να ψάχνουμε για την καλύτερη γωνία λήψης, και τα καταλληλότερα σημεία, ώστε να αποδώσουμε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.»
«Δρόμοι και μέρη που διασχίζουμε καθημερινά ξαφνικά απέκτησαν μια διάσταση κινηματογραφική, που ποτέ πριν δεν είχαμε συνειδητοποιήσει. Αφανείς λεπτομέρειες, χαρακτηριστικά βιομηχανικά ακόμη, κάθε οικοδομικό τετράγωνο έμοιαζε με μια αναπάντεχη έκπληξη.
Γύρω από την εγκαταλειμμένη και ημι-κατεδαφισμένη Columbia, εξίσου παρατημένα εργοστάσια, σύμβολα μιας άλλης εποχής που ποτέ δε ζήσαμε, διακοσμημένα με graffiti που σφύζουν στην περιοχή. Θα έλεγα πως σταθήκαμε αρκετά τυχεροί σε μερικά σημεία, διότι κάποια από τα graffiti δούλεψαν με εξαιρετικά συμβολικό τρόπο, αποδίδοντας αυτό όπου αναζητούσαμε.
Στο τέλος, σκεπτόμενος ξανά εκείνη τη μέρα, αυτό που μάλλον θέλαμε να κάνουμε είναι να αποτυπώσουμε την ομορφιά που βρίσκεται παντού, ακόμα και σε δρόμους που περπατάμε συνέχεια.
Εάν μπορούσαμε να πούμε ότι κάτι μάθαμε μέσα από αυτές τις δύο και κάτι μέρες στα Πατήσια, θα ήταν το πώς κάτι δεδομένο, μετατρέπεται ξαφνικά σε κάτι καλλιτεχνικά όμορφο. Έκτοτε αυτό μας βοήθησε πολύ, διότι το συγκεκριμένο βιντεάκι ήταν το πρώτο που κάναμε ποτέ.»
σχόλια