"Η Ελλάδα προετοιμάζεται να κάνει την δραματική επιλογή της κήρυξης χρεοκοπίας εκτός αν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές μέχρι το τέλος του Απριλίου", αναφέρει σημερινό δημοσιέυμα των Financial Times.
Οι FT επικαλούνται αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι φέρεται να δήλωσαν πως φτάσαμε πλέον στο τέλος της διαδρομής και πως αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέρα από την χρεοκοπία.
Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα πρωτοφανές σοκ για την μόλις 16 ετών Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης και ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που η χώρα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα-διάσωσης ύψους 245 δις από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στο ίδιο δημοσίευμα ανφέρεται όμως πως η προειδοποίηση μιας χρεοκοπίας ίσως να αποτελεί μια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους για την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές.
Οι Financial Times σημειώνουν πως χώρες της ΕΕ που έχουν ενοχληθεί από τον αντιεπαγγλεματικό τρόπο των διαπραγματεύσεων και την συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μια χρεοκοπία θα οδηγούσε στην αναστολή της επείγουσας παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, σε έλεγχο κεφαλαίων και σε γενική οικονομική αστάθεια στην χώρα, αναφέρουν οι FT.
Μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα σήμαινε απαραίτητα πως η Ελλάδα θα έβγαινε αυτόματα από την Ευρωζώνη, ωστόσο, θα καθιστούσε πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει την χώρα στη ζώνη του ευρώ, ένας στόχος που ήταν μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας και που του χάρισε τη νίκη, προσθέτουν οι Financial Times.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των FT αναφέροντας: «Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές».
H κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου». Έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ]. Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης» αναφέρεται στην απάντηση προς τους FT η οποία καταλήγει «Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!»
σχόλια