Πυρά Γλέζου για την αστυνομική επέμβαση στην Πρυτανεία

Πυρά Γλέζου για την αστυνομική επέμβαση στην Πρυτανεία Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
12

Την αντίθεση του στην επέμβαση της αστυνομίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζει με σκληρή ανακοίνωση ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος.

Με κείμενο του που δημοσιεύτηκε στο blog «Ενεργοί Πολίτες» ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει την επέμβαση της αστυνομίας ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και εξαπολύει πυρά κατά των καθηγητών, της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Αναλυτικά το κείμενο του Μανώλη Γλέζου:

«Η εκκένωση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους συνολικά δεκατέσσερις (14) αυτοαποκαλούμενους "αντιεξουσιαστές", υπό των αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Απορώ πώς, μέσα σε 19 μέρες κατάληψης, δεν βρέθηκε ούτε μια μικρή ομάδα καθηγητών, από αυτούς μάλιστα που υπεραμύνονται του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, να μπουν στην Πρυτανεία και να συνομιλήσουν με τους καταληψίες, ασκώντας τον αυτονόητο έλεγχο που οφείλουν στο χώρο όπου λειτουργούν και διδάσκουν.

Οι εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, και μάλιστα ιερό, γιατί, πέραν των γνώσεων (οφείλουν να) διδάσκουν ήθος δημοκρατικό, κοινωνική αλληλεγγύη και συμπεριφορά, καθώς και πανανθρώπινες αξίες.

Αντί, λοιπόν, όλοι αυτοί να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, όπως όφειλαν, διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ, κάνοντας εκκλήσεις προς την Πολιτεία να εκδιώξει τους καταληψίες.

Αλλά πού απευθύνονταν; Στην αστυνομία και στις δικαστικές αρχές; Μα οι καθηγητές πριν απ' όλους θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είναι δουλειά ούτε της αστυνομίας ούτε των δικαστικών αρχών να εμπλέκονται στα των Πανεπιστημίων. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κόπτονται για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Πώς έχουν, επιτέλους, στο μυαλό τους αυτό το περίφημο Αυτοδιοίκητο;

Θα μπορούσα να μιλήσω και για την ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, που επίσης υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θεωρώ ότι η ευθύνη των καθηγητών τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Τέλος, υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και την κυβέρνηση την ίδια.

Πολλοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ανάμεσά τους. Γιατί όλοι αυτοί, που άλλοτε κατήγγελλαν κάθε απόπειρα κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, σήμερα σιωπούν και ως χτες αδρανούσαν, περιοριζόμενοι στο ρόλο θεατών;

Οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι «α λα καρτ», ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε χωρίς ταλαντεύσεις το πανεπιστημιακό άσυλο και να κατανοήσουμε ότι δεν καταλαμβάνεται, δεν ιδιωτικοποιείται και βεβαίως δεν χρησιμοποιείται ως χώρος βίας και τρομοκρατίας από καμιά πλευρά. Και οι μόνοι αρμόδιοι να το υπερασπίζονται είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές».

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία του προγράμματος “Fiber to the Home”, μέσω του οποίου η Ελλάδα στοχεύει να βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο συνδεσιμότητας μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια
LIFO NEWSROOM
ΠΑΣΟΚ κατά Τασούλα: Υπέγραψε επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ στην εκλογική του περιφέρεια, λίγο πριν παραιτηθεί

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ κατά Τασούλα: Υπέγραψε επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ στην εκλογική του περιφέρεια, λίγο πριν παραιτηθεί

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ο κ. Τασούλας, κατά την τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων του, στις 16 Ιανουαρίου, υπέγραψε τέσσερις αποφάσεις χρηματοδότησης που αφορούν την περιοχή των Ιωαννίνων
LIFO NEWSROOM
Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Πολιτική / Άμεσα μέτρα για την διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ μετά το φιάσκο με το κλειστό φαρμακείο

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη τα μέτρα θα αφορούν και σε άλλα κανάλια διανομής κάποιων από αυτών των φαρμάκων, ενώ όπως επεσήμανε τρέχει και ο διαγωνισμός για την διανομή κατ οίκον φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, υψηλού κόστους
LIFO NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Πολιτική / Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Για ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης που απαντά σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας έκανε λόγο ο εισηγητής της πλειοψηφίας - Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Όχι, δεν είναι δουλειά των καθηγητών να μιλούν με αναρχικά στοιχεία που καταλαμβάνουν δημόσιο κτήριο, και απαιτούν την απελευθέρωση τρομοκρατών. Είναι δουλειά της αστυνομίας να μπει, να τους συλλάβει χωρίς πολλά-πολλά. Δεν μπορώ να καταλάβω, το άσυλο είναι για να μπαίνει ο οποιοσδήποτε και να κάνει ότι θέλει σε πανεπιστημιακό κτίριο;Α, και με την λογική του κ. Γλέζου, μιας και το όλο θέμα της κατάληψης μόνο ακαδημαϊκό δεν ήταν, μήπως θα έπρεπε ο ίδιος να πάει και να μιλήσει με τους αναρχικούς; Γιατί δεν πήγε;
Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ δεν είναι διοικητικό κτίριο; Από πότε τα διοικητικά κτίρια καλύπτονται από το άσυλο; Αν δεν έχει αλλάξει κάτι στα χρόνια που ζω στο εξωτερικό το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από τον 3549/2007, ο οποίος αναφέρει ξεκάθαρα ότι το άσυλο καλύπτει μόνο τους χώρους που γίνεται εκπαίδευση και έρευνα (παράγραφος 4).Πέρα όμως από αυτό το άσυλο αφορά την ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ελευθερία (η οποία είναι αυτονόητη σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο και δεν χρειάζεται να υπάρχει νομική πρόβλεψη για να την προστατεύσει). Ποια ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ελευθερία στέρησαν οι αστυνομικοί που έβγαλαν έξω αυτούς τους 14;
Φανταστείτε διάλογο μεταξύ των καθηγητών και ενός εμπόρου ναρκωτικών (Πολωνού), του συνεργάτη του Παλαιοκώστα του Γεωργιάδη και 2 Αλγερινών.Μόνο από το Σύριζα μπορείς να ακούσεις τέτοιες καινοφανείς σκέψεις.Γιατί δεν πήγε ο ίδιος να τους μιλήσει;;;Σύριζα και η ελπίδα έρχεται
Ώστε, λοιπόν, κατά τον κύριο Γλέζο, πανεπιστημιακό άσυλο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε έχει δικαιώμα να καταλάβει δημόσιο πανεπιστημιακό κτίριο, το οποίο λειτουργεί και συντηρείται με χρήματα του ελληνικού λαού, να παρεμποδίζει τη λειτουργία του, να καταστρέφει δημόσια περιουσία, να παραβαίνει το νόμο και η αστυνομία να τους αφήνει ανενόχλητους!!Κάποιο λάθος κάνετε κ. Γλέζο, και ναι, η θέση των καθηγητών είναι στα πανεπιστήμια, τα οποία όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν μια χούφτα μπαχαλάκηδες τα καταλαμβάνουν! Αντιθέτως, αυτοί οι δήθεν αντιεξουσιαστές δεν έχουν καμιά δουλειά εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Απορώ και αγανακτώ πώς είναι δυνατόν, σε αυτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, τα απολύτως αυτονόητα, που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξαρτήτως καθεστώτος, πρέπει να τα αναλύουμε και να διαφωνούμε γι αυτά.Και μάλλον δεν είναι πολύ έξυπνο, πολιτικά τουλάχιστον, να υπερασπίζεται κανείς τα "δικαιώματα" μερικών δεκάδων ατόμων, σε βάρος εκατομμυριών πολιτών!!!
Ατοπημα του κυριου Γλεζου . Ο ιδιος προτιμα πρυτανειες επ αοριστον κλειστες απο ασχετους ? Αυτη ειναι η διακινηση ιδεων που πρεπει να υπερασπιζεται το ασυλο , ετσι οπως το αντιλαμβανετε ? Και σε τελικη αναλυση ΠΟΣΟ χαμηλα στην λιστα προτεραιωτητων του ειναι το να σπουδασουν τελος παντων οι ερμοι φοιτητες αυτου του ιδρυματος ?
Εκτιμώ βαθύτατα και σεβομαι τον κύριο Γλέζο, ούσα αριστερή και η ίδια. Μ´ αυτό όμως που διαφωνούσα τα τελευταία χρόνια είναι η ύπαρξη πανεπιστημιακού ασύλου έτσι όπως έχει καταντήσει, προπύργιο των απανταχού μπαχαλάκηδων. Ποιοί ήταν αυτοί και τί αιτήματα είχαν;; Έπρεπε να είχαν πεταχτεί έξω με τις κλοτσιές πολύ νωρίτερα!! Ή είναι χάλι αυτό που γίνεται κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο; Η τελευταία χώρα στον κόσμο πρέπει να είμαστε με αυτό το καθεστώς και μη μου πείτε ότι είμαστε καλύτεροι από όλη την Ευρώπη...
3 λαλούν και 2 χορεύουν... Τελικά η Αριστερά πέρα από την πολυφωνία θα πρέπει να αρχίσει να αυτοπροσδιορίζεται και από την αδυναμία γεφύρωσης ιδεών και οραμάτων με τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα.Και ίσως να αντιληφθεί ότι η ελευθερία δεν ισοδυναμεί με αυθαιρεσία: Η ελευθερία του καταληψία τελειώνει εξ' ορισμού εκεί που οι πράξεις του αρχίζουν να καταπατούν την αντίστοιχη ελευθερία του φοιτητή, ή ακαδημαϊκού που θέλει να λειτουργήσει στον υπό κατάληψη χώρο. Και ίσως επίσης θα έπρεπε όλοι να ξεσκονίσουν λίγο μνήμη, βιβλία και ίντερνετ, για να επαναπροσδιορίσουν μέσα τους την - εδώ και πολλά χρόνια "λαστιχοποιημένη" - έννοια του ασύλου, τι αντιπροσωπεύει, γιατί θεσμοθετήθηκε και ποια η χρησιμότητα της.
Δεν είναι η δουλειά των καθηγητών να συωομιλούν με τους παρανοϊκούς. Στην καλύτερη δεν θα έβγαινε τίποτα, στην χειρότερη θα έτρωγαν και καμιά μπούφλα. Ο Γλέζος μιλάει λες και βρίσκεται σε άλλη πραγματικότητα.
Όταν πεφτανε μπουφλες μεταξύ των παραταξεων κανεις δεν έλεγε τιποτα... Οι νταηδες της καθε παραταξης γίνονται αρνακια ξαφνικά; Μιλάμε για 14 άτομα... Ο Γλεζος λεει οτι θα έπρεπε να εχει λήξει το θεμα πολυ νωρίτερα. Εξω απο την πρυτανεία έπρεπε να ειναι συγκεντρωμένοι φοιτητές οχι ματ.
Δηλαδή έπρεπε οι καθηγητες να πάνε, να πουν στους μπαχαλακιδες καλημέρα και στη συνέχεια να εξετάσουν τα αιτήματα των παιδιών. Ένταξη, μπορεί αν διαφωνούσαν, οι καταληψίες να τους έχτιζαν στα γραφεία τους, αλλά τι να γίνει? Έτσι γίνεται στη "δημοκρατία".Απο την αλλη έχει και δίκιο όμως. Αυτή είναι η γνήσια γγωριμη φωνη του Σύριζα. Τώρα που το κομμα έγινε εξουσία αρχισε να τα στρίβει...