Βαρουφάκης: Το δημόσιο είναι η εναπομείνασα αγοραστική δύναμη

Βαρουφάκης: Το δημόσιο είναι η εναπομείνασα αγοραστική δύναμη Facebook Twitter
17

Με βάση καθαρά την εξυπηρέτηση του δανεισμού και όχι κάποιας λογικής μακροοικονομικής ανάπτυξης είναι οι απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε στην The Australian η απαίτηση αυτή υπάρχει «όχι βάσει λογικής ή κάποιου μακροοικονομικού μοντέλου, αλλά ως απαίτηση για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων δανεισμού και χωρίς καμία πρόνοια για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία υπέστη μια «άνευ προηγουμένου» μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών, η οποία συνεκδοχικά σήμανε και την «άνευ προηγουμένου» μείωση του ΑΕΠ σε συνολικό ποσοστό 30% με την τρόικα να απαιτεί την ίδια ώρα περαιτέρω μειώσεις και λιτότητα.

 
Ο υπουργός λέει επίσης ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από «πλήρη αταξία», εξαιτίας της ύφεσης, ενώ χαρακτηρίζει  «παραλογισμό» την απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, καθώς εκεί βρίσκεται η «εναπομείνασα» αγοραστική δύναμη που κινεί στοιχειωδώς την αγορά.

Τονίζει ότι προτείνει ως λύση την εκ των έσω «θεραπεία» της νομισματικής ένωσης με «απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και παράλληλη αποσύνδεση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος από την οικονομική κρίση της εκάστοτε χώρας-μέλους της ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να έχει την αποκλειστική ευθύνη».

Αναφερόμενος στις συνέπειες ενός τυχόν Grexit λέει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και η διασύνδεσή της με το ευρώ «κατά το παράδειγμα της Αργεντινής», θα ήταν μία επιλογή, όμως, θα σήμαινε «πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος για μήνες και καμία δυνατότητα δανεισμού, πέραν του προφανούς προβλήματος της απουσίας νομίσματος».

Καταλήγει σημειώνοντας ότι αυτή η κατάσταση της οικονομίας θα συνεχιστεί, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, όσο η κρίση στην ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζεται ως συστημικό πρόβλημα, αλλά ως κρίση χρέους της εκάστοτε χώρας.

* Τα αποσπάσματα της συνέντευξης μετέδωσε το σήμερα το πρωί το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο ενημέρωσε λίγες ώρες αργότερα ότι οι δηλώσεις είναι τελικά του 2012.  Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ακυρώνεται το εν λόγω τηλεγράφημα, καθώς «εκ παραδρομής του ανταποκριτή μας στην Αυστραλία μεταδόθηκε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών που είχε δώσει στην εφημερίδα The Australian, τον Οκτώβριο του 2012».

17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από εμάς ή σχεδόν όλοι, (όσοι τουλάχιστον δεν είναι π.χ. 15 χρονών και δεν έχει τύχει να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν δημόσια υπηρεσία) έχουμε παρατηρήσει δυο αντίθετα φαινόμενα :1) Να πηγαίνεις σε μια δημόσια υπηρεσία και οι υπάλληλοι να τα ξύνουν ή2) Να πηγαίνεις σε μια δημόσια υπηρεσία και να υπάρχει ένας υπάλληλος για 100 άτομα, στα όρια της τρέλας ή της υπερκόπωσης (τόσο για τον ίδιο όσο και για τους εξυπηρετούμενους)ή κάτι το ενδιάμεσο... στην ίδια υπηρεσία, ένας υπάλληλος να τρελαίνεται στην δουλειά και 2-3 να κάθονται.Η λύση λοιπόν δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο δημόσιο, η λύση είναι ουσιαστικός εξορθολογισμός του δημοσίου.Το Δημόσιο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να δουλεύει σωστά, γιατί είναι αυτό που διεκπεραιώνει αλλά και ελέγχει. Άρα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων. Όσοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει κράτος χωρίς δημόσιο που να λειτουργεί σωστά... είναι απλώς στον κόσμο τους. Ας κοιτάουν τα κράτη που θεωρούνται ως μοντέλα και ας δουν πως λειτουργεί εκεί ο δημόσιος τομέας (όχι πόσους έχει αλλά πόσο ικανοποιητικά λειτουργεί).Ο αριθμός των υπαλλήλων του δημοσίου λοιπόν θα πρέπει να είναι ο απαραίτητος. Όχι μικρότερος από τον απαιτούμενο, γιατί δεν θα λειτουργεί όχι όμως και υπερβολικός, για να μην πληρώνονται υπάλληλοι για να κάθονται.Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε σαφώς υπερβολικό αριθμό απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο). Τώρα έχει μειωθεί σε λογικό αριθμό ποσοτικά αλλά δεν δουλεύει σωστά, είτε γιατί υπάρχουν και άχρηστοι/τεμπέληδες, είτε γιατί δεν είναι τοποθετημένοι σωστά.Ο Βαρουφάκης λοιπόν έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Δεν έχει νόημα να περιορίσουμε και άλλο το δημόσιο για δυο λόγους:1) Αφενός γιατί ήδη είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης και περαιτέρω μείωση θα προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση και2) αφετέρου γιατί πράγματι, εάν υπάρχει κάποια αγοραστική δύναμη που μπορεί να κινεί στοιχειωδώς την αγορά, αυτή προέρχεται σε μεγάλο μέρος από αυτούς που έχουν ένα σταθερά καταβαλλόμενο μισθό, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα ήθελα να δω αν θα άρεσε σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ή τους ελεύθερους επαγγελματίες (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας), να χάσουν ξαφνικά τα μισά χρήματα π.χ. από τους δημοσίους υπαλλήλους-πελάτες τους !!!!Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν (είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει πάντως) είναι να εξορθολογιστεί το δημόσιο και όχι να μειωθεί. Δεν φταίνει οι αριθμοί.... φταίει πως έχουμε κατανείμει τους αριθμούς.
Έχεις (σχεδόν) απόλυτο δίκιο.Η αναποτελεσματικότητα είναι το πρόβλημα, πράγμα το οποίο είναι θέμα διοίκησης και όχι αριθμού υπαλλήλων.http://www.coocknow.com/kpolykentro/wp-content/uploads/2014/06/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B8%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82.pdfΣελίδες 14-20, 50-52(!) Είναι όλο ενδιαφέρον πάντως...
@konstas Δε νομίζω ότι ζητά κανείς να καταργήσουμε το δημόσιο. Όλοι εξορθολογισμό ζητούν. Αξιοκρατία στις προσλήψεις, ενιαίο μισθολόγιο για ΟΛΟΥΣ, αξιολόγηση (απ' τον ίδιο τον πολίτη θα ήταν το καλύτερο), πράγματα αυτονόητα στις χώρες που αναφέρεις. Και βέβαια κατάργηση της μονιμότητας που ανήκει σε άλλες εποχές. Δεν έχει νόημα το κράτος να μην μπορεί να απολύσει κανέναν. Το κράτος το πληρώνουμε όλοι μας και πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες του. Δε γίνεται να υπάρχει ακόμα ο Οργανισμός Αποξήρανσης της λίμνης Κωπαίδας που έχει αποξηρανθεί πριν 80 χρόνια. Ούτε είναι λογικό ο κυρ Πάκης να επανασυστήνει το 2008 την...Αγροφυλακή για να μπορεί να διορίσει 2500 γαλάζιους αγροφύλακες. Οι θέσεις στο δημόσιο πρέπει να πάψουν να βολεύουν τα "δικά μας" παιδιά όπως γινόταν πάντα στη χώρα μας και να αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες. Αλλιώς ας μας διορίσει όλους στο δημόσιο ο κος Βαρουφάκης να εκτοξευθεί η οικονομία με τα ψώνια που θα κάνουμε. Άντε, γιατί εγώ ιδρώνω να βγάλω ένα 20ευρο και εξοργίζομαι με τη λογική του κου Υπουργού και το συνεχές αβαντάρισμα στους Δ.Υ. Υποτίθεται ότι το κράτος ανήκει σε όλους τους Έλληνες αλλά κάποιοι από εμάς έχουν ξεχάσει πως λειτουργούν τα ΑΤΜ και κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι τα λεφτά βγαίνουν από εκεί...
Μα το ελληνικο δημοσιο δεν παραγει παρα ελαχιστα για να δικαιολογησει τους μισθους απο τους οποιους προερχεται η "αγοραστικη δυναμη" του . Ειναι δυνατον να ερθει ετσι η αναπτυξη ? δινοντας μισθους και 'αγοραστικη δυναμη' σε χιλιαδες πελατειακους ψηφοφορους των κομματων ? ωρες ωρες ο Βαρουφακης με κανει να αναρωτιεμαι μηπως τα πτυχια του ειναι πλαστα . Εχει πια παντελως ρεζιλευτει με αυτα που πεταει
Κλασσικη αριστερη σκεψη. Δημοσιο και μονο δημοσιο.Καμμια παραγωγη, καμμια αναπτυξη και καμμια στηριξη της ιδιωτικης πρωτοβουλιας. Τοσο αριστερα δεν ηταν ουτε ο Λενιν! Ημαρτον πια, εχει πεθανει αυτο το μοντελο, ακομα να μαθευτει;
Με αυτή την λογική,η λύση για την έξοδο απ την κρίση αλλά και για την περεταίρω οικονομική ανάπτυξη είναι η πρόσληψη και άλλων δημοσίων υπαλλήλων.Και όσο περισσότεροι τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση αρα και η ανάπτυξη,σωστά;
Ok, με τις λάθος τακτικές των προηγούμενων, σκοτώσαμε τον ιδιωτικό τομέα (την παραγωγή σου σα χώρα, δηλαδή). Τώρα θα έπρεπε να επανεκκινήσουμε αυτό το κομμάτι, σωστά? Όχι να συντηρήσουμε ένα προβληματικό κομμάτι που θα έπρεπε να μειωθεί και να εξυγχρονιστεί (για να γίνει παραγωγικό). Επίσης σαν πελάτης, το δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει τους ιδιώτες που αναλαμβάνουν συνεργασία μαζί του - κάτι τέτοιο δεν γίνεται νομίζω, τελευταία..
Μήπως να τα πάρουμε απ το δημόσιο και να τα δώσουμε στον ιδιωτικό; Για αλλαγή; Απ το δημόσιο χρεοκοπήσαμε και γι αυτό δε βγαίνουμε απ την κρίση. Λόγω δημοσίων δαπανών. Ποια περιφέρεια στην Ευρώπη; Όλοι έχουν αναπτυξη πλέον, εμείς δεν κάνουμε το σωστό...
"χαρακτηρίζει «παραλογισμό» την απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, καθώς εκεί βρίσκεται η «εναπομείνασα» αγοραστική δύναμη που κινεί στοιχειωδώς την αγορά"Λιγοτεροι δημοσιοι υπαλληλοι σε θεσεις που δεν χρειαζονται > Λιγοτεροι φοροι > Περισσοτερη αγοραστικη δυναμη > Κινηση αγορας.Γιατι να διατηρησουμε ενα συστημα απλα για να το διατηρισουμε;
Όχι αγαπητέ. Εμείς του ιδιωτικού τομέα δεν ξέρουμε από ψώνια. Ας πληρώνουμε φόρους λοιπόν να θρέφουμε τους δημόσιους και θα αγοράζουν αυτοί για λογαριασμό μας. Καθηγητής Οικονομικών είναι ο κύριος Βαρουφάκης, έχει δίκιο...
Δημόσιο και ξερό ψωμί για το Βαρουφάκη και το ΣΥΡΙΖΑ. θα ήθελα πολύ να είμαι στο μυαλό κάποιου άνεργου,ιδιωτικού υπαλλήλου ή ελεύθερου επαγγελματία που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να δει την ΕΛΠΙΔΑ. Ακόμα πιστεύει στα όνειρα?
Ε, τι μας ταλαιπωρείτε τους υπόλοιπους κε Βαρουφάκη; Διορίστε μας όλους στο δημόσιο να έχουμε κι εμείς αγοραστική δύναμη, όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι.Φοβερό επιχείρημα...
Νομιζω πως θελει να πει πως αυτην τη στιγμη, οπως εχουν διαμορφωθει τα πραγματα ( δε λεω οτι ετσι επρεπε να ειναι) εχουμε εναν διογκωμενο δημοσιο τομεα ο οποιος καλος η κακως ειναι αυτος που στηριζει και τον μικρομεσαιο ιδιωτικο...
@ Δον ΙδωτηςΣυμφωνοι, αλλα δεν μπορεις να τον μειωσεις εν μια νυκτι. Πρεπει να δοθουν κινητρα , να δημιουργηθουν ευκαιριες στον ιδιωτικο τομεα και σταδιακα με λιγοτερες προσληψεις, κααπολεμηση γραφειοκρατιας και καποιες απολυσεις να περιοριστει και ο δημοσιος τομεας. Γιατι οπως και να το κανουμε και στο δημοσιο τομεα ανθρωποι δουλευουν. Ασχετα που σε καποιους τομεις οπως υγεια, παιδεια χρειαζεται προσωπικο επιπλεον.