Με βάση καθαρά την εξυπηρέτηση του δανεισμού και όχι κάποιας λογικής μακροοικονομικής ανάπτυξης είναι οι απαιτήσεις των δανειστών για λιτότητα, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με όσα είπε στην The Australian η απαίτηση αυτή υπάρχει «όχι βάσει λογικής ή κάποιου μακροοικονομικού μοντέλου, αλλά ως απαίτηση για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων δανεισμού και χωρίς καμία πρόνοια για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».
Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία υπέστη μια «άνευ προηγουμένου» μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών, η οποία συνεκδοχικά σήμανε και την «άνευ προηγουμένου» μείωση του ΑΕΠ σε συνολικό ποσοστό 30% με την τρόικα να απαιτεί την ίδια ώρα περαιτέρω μειώσεις και λιτότητα.
Ο υπουργός λέει επίσης ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από «πλήρη αταξία», εξαιτίας της ύφεσης, ενώ χαρακτηρίζει «παραλογισμό» την απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, καθώς εκεί βρίσκεται η «εναπομείνασα» αγοραστική δύναμη που κινεί στοιχειωδώς την αγορά.
Τονίζει ότι προτείνει ως λύση την εκ των έσω «θεραπεία» της νομισματικής ένωσης με «απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και παράλληλη αποσύνδεση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος από την οικονομική κρίση της εκάστοτε χώρας-μέλους της ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να έχει την αποκλειστική ευθύνη».
Αναφερόμενος στις συνέπειες ενός τυχόν Grexit λέει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και η διασύνδεσή της με το ευρώ «κατά το παράδειγμα της Αργεντινής», θα ήταν μία επιλογή, όμως, θα σήμαινε «πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος για μήνες και καμία δυνατότητα δανεισμού, πέραν του προφανούς προβλήματος της απουσίας νομίσματος».
Καταλήγει σημειώνοντας ότι αυτή η κατάσταση της οικονομίας θα συνεχιστεί, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, όσο η κρίση στην ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζεται ως συστημικό πρόβλημα, αλλά ως κρίση χρέους της εκάστοτε χώρας.
* Τα αποσπάσματα της συνέντευξης μετέδωσε το σήμερα το πρωί το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο ενημέρωσε λίγες ώρες αργότερα ότι οι δηλώσεις είναι τελικά του 2012. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ακυρώνεται το εν λόγω τηλεγράφημα, καθώς «εκ παραδρομής του ανταποκριτή μας στην Αυστραλία μεταδόθηκε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών που είχε δώσει στην εφημερίδα The Australian, τον Οκτώβριο του 2012».
σχόλια