Παραγουάη: Απαγόρευση έκτρωσης σε 10χρονο κορίτσι που βιάστηκε

Παραγουάη: Απαγόρευση έκτρωσης σε 10χρονο κορίτσι που βιάστηκε Facebook Twitter
5

 

Άνδρας στην Παραγουάη συνελήφθη την Κυριακή με την κατηγορία του βιασμού που είχε σαν αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη της 10 χρονης κόρης της γυναίκας του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο 42χρονος Benitez Gilberto Zarate που συνέλαβαν οι αρχές αρνείται τις κατηγορίες και ζήτησε και εξέταση DNA για το αγέννητο παιδί που κυοφορεί το 10χρονο κορίτσι, ώστε να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Οι διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού αιτούνται διαρκώς στην κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει την έκτρωση στο παιδί.

Η έκτρωση είναι μια απαγορευμένη πρακτική μέχρι σήμερα από τους ιατρικούς υπεύθυνους στην Παραγουάη. Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, η έκτρωση επιτρέπεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις όταν, δηλαδή, κινδυνεύει άμεσα η ζωή της μητέρας. Το κορίτσι που ήδη διανύει την 22η βδομάδα κυήσεως δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας της Παραγουάης.

Η οικογένεια της μικρής ζητά επίμονα να επιτραπεί η έκτρωση και μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία έχει ήδη προβάλει την υποστήριξή της ασκώντας από την πλευρά της ανάλογες πιέσεις ώστε να εισακουστεί το αίτημα. Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον κίνδυνος καθώς, θα υπάρξουν επιπλοκές από τη στιγμή που έμεινε έγκυος σε μια ηλικία που ακόμη το σώμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει, επίσης, πως ο νόμος δεν περιλαμβάνει διατάξεις για τις περιπτώσεις βιασμού. «Οι φυσικές και ψυχολογικές συνέπειες για αυτό το κορίτσι που θα συνεχίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ισοδυναμούν με βασανιστήρια. Οι αρχές της Παραγουάης δεν μπορούν να παραμένουν ασυγκίνητες όταν αυτή η νεαρή επιζήσασα βιασμού θα υπομένει ένα ακόμη μαρτύριο και θα παρατείνεται η αγωνία της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος υπάλληλος της Διεθνούς Αμνηστίας, Guadalupe Marengo.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας,το κορίτσι εισήχθη στις 21 Απριλίου σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ασουνσιόν της Παραγουάης με έντονους πόνους. Τότε διαπιστώθηκε και η εγκυμοσύνη, ενώ ξεκίνησε έρευνα για εγκληματική πράξη. Υπεύθυνος για το βιασμό και την εγκυμοσύνη φέρεται να είναι ο πατριός της, όπως ισχυρίζεται η εισαγγελέας για την υπόθεση, Monalisa Munoz.  Και η μητέρα του παιδιού συνελήφθη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για αμελή φροντίδα της κόρης της, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ζήτησε και η ίδια να γίνει έκτρωση.

Παρόλα αυτά, η εγκυμοσύνη του παιδιού δεν πρόκειται να τερματιστεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αntonio Barrios. Το κορίτσι θα μεταφερθεί από το νοσοκομείο Παίδων όπου θα λάβει ιατρική φροντίδα για την υπόλοιπη περίοδο της κύησης. «Το δικαστήριο θα αποφασίσει έπειτα από τη γέννηση για την κηδεμονία του βρέφους», τόνισε ο Barrios.


Έρευνα που διεξήχθη το 2013 από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνει πως τουλάχιστον 2 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 14 ετών, γεννούν κάθε χρόνο. Τουλάχιστον 700.000 έφηβες πεθαίνουν ετησίως από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή τη γέννα.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια