Το Μουντιάλ του 2014 τελείωσε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 έρχονται και τα γήπεδα στη Βραζιλία ρημάζουν. Μια μικρή ανασκόπηση στα οικονομικά της διοργάνωσης για το Μουντιάλ του 2014 αποκαλύπτει πώς τα τεράστια αυτά ποσά ίσως τελικά να πήγαν χαμένα.
12 μεγάλα στάδια χτίστηκαν προκειμένου να φιλοξενήσουν την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου οι τυχεροί έβλεπαν Live τους αγώνες στα γήπεδα ενός μουντιάλ που «ήταν το πιο ακριβό στην ιστορία», όπως αναφέρει και το CNBC.com.
Τουλάχιστον $14 δις. εκτιμάται η συνολική δαπάνη της διοργάνωσης παρά τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα $ 11 δις. Τα γήπεδα μόνο κόστισαν συνολικά $ 3,5 δις. και, όπως αναφέρει η ξένη ιστοσελίδα screamer. Deadpin.com, σήμερα κυριολεκτικά ρημάζουν, ή έστω χρησιμοποιούνται για διάφορους άλλους σκοπούς, όπως πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Μεγάλο μέρος των γηπέδων χτίστηκε σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα, με στόχο, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα να «δημιουργηθούν εγκαταστάσεις και σε άλλες περιοχές ώστε να αναδειχθούν και να έχουν μια χρήση έπειτα από το World Cup». Παρότι το Forbes τονίζει πως η άνοδος του τουρισμού εκείνες τις μέρες ήταν ικανοποιητική –μάλιστα, άγγιξε και τα $ 336εκ.- δεν κατάφερε να συμβάλλει στη μείωση των εξόδων που δαπανήθηκαν για τα γήπεδα. Μάλιστα, σήμερα, όπως αναφέρει το vox.com, τα γήπεδα που βρίσκονται σε περιοχές μικρότερης εμβέλειας δεν καταφέρουν να προσελκύσουν κόσμο, καθώς μόνο λίγες από τις μεγάλες ομάδες αγωνίζονται σε αυτά.
Η εικόνα συμπληρώνεται και από τη μεγάλη αντίθεση που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, καθώς έρευνα του Εconomist φανερώνει πως το 8,5% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 20€ το μήνα, ενώ οι πυκνοκατοικημένες φαβέλες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των πολιτών. Από τα χρήματα που δαπανήθηκαν τουλάχιστον το 13% του προϋπολογισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση, σύμφωνα με έκθεση του forbes.com.
Το θρυλικό στάδιο Μaracana κόστισε περίπου $ 500εκ. για την ανακατασκευή του, ενώ άλλα στάδια που κόστισαν $ 600εκ. πλέον, χρησιμεύουν ως προπονητικά κέντρα.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει η χώρα μέρος των εξόδων για τα στάδια, πολλές ιδιωτικές εταιρείες τα αγόρασαν και η χρήση τους όπως είναι λογικό άλλαξε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το στάδιο Portal de Cupa στην περιοχή του Νατάλ, -που κόστισε $ 130εκ.-σύμφωνα με έρευνα του NPR, αγοράστηκε από ιδιώτη και σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις, γάμους και παιδικά πάρτυ.
Με το Μουντιάλ να έχει ολοκληρωθεί και τους Ολυμπιακούς να είναι προ των πυλών, οι πολίτες της Βραζιλίας ανησυχούν για επερχόμενη δαπάνη πολλών ακόμη εκατομμυρίων ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν απαράδεκτες , για πολλούς, ακόμη και σήμερα.
σχόλια