Oργανώσεις για το AIDS κατά Μιχελογιαννάκη

Oργανώσεις για το AIDS κατά Μιχελογιαννάκη Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
9

Επιστολή προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου περί AIDS που “μεταδίδεται με το σάλιο” απέστειλαν τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα.

 

Οι οργανώσεις καλούν τον βουλευτή να αναλογιστεί τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής του στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και να συμβάλλει στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, «αντί να τροφοδοτείτε την αναπαραγωγή τους».



Επικαλούνται μάλιστα την ιδιότητά του ως γιατρού, «για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δε μεταδίδεται με το σάλιο».



Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή με αφορμή τη διαμάχη για το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, αναφέρθηκε σε θαυματουργή δράση των λειψάνων σε ασθενείς την οποία όπως είπε, έχει δει ως γιατρός και υποστήριξε ότι ως το AIDS, «κολλάει με το σάλιο» αλλά δεν έχει κολλήσει κανείς μεταλαμβάνοντας.

Ακολουθεί η επιστολή των οργανώσεων προς τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη:

ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» ΚΑΙ «PRAKSIS»
ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2015

Αρ. Πρωτ.:15-207

Οι τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS», έχουμε συγκροτήσει μία πλατφόρμα συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την αύξηση της ορατότητάς τους στη δημόσια σφαίρα, καθώς και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κύριων διαμορφωτών των πολιτικών και της κοινής γνώμης, όπως το κοινοβούλιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης.

Αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή την παρουσία και τις δηλώσεις σας στην εκπομπή του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, όπου με έκπληξη παρακολουθήσαμε να αποδίδετε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το «θάρρος» ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει «παιδάκια με AIDS». Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρό, για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δε μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, ο χαρακτηρισμός «παιδάκια με AIDS» είναι εξίσου ανακριβής. Είναι σκόπιμο να σταθούμε στη συγκεκριμένη αναφορά, καθώς το AIDS αποτελεί το τελικό στάδιο και συνέπεια της HIV λοίμωξης. Χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα μετά το 1996, οι φορείς HIV που λαμβάνουν την αγωγή τους δε φτάνουν στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις. Ως αποτέλεσμα o ΗΙV αποτελεί πλέον μία χρόνια πάθηση και όχι μία καταληκτική νόσο.

Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη είναι η πιο σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ πληθυσμού, η συμβολή όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο είναι καθοριστική. Ο λόγος αυτός λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν αρθρώνεται με το μανδύα της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού και της εγκυρότητας του βουλευτή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής σας στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και να συμβάλλετε στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, αντί να τροφοδοτείτε την αναπαραγωγή τους. Είμαστε βέβαιοι πως θα σας βρούμε σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος, Κέντρο Ζωής

Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος, PRAKSIS



9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Για τα λειψανα και περι θρησκειας...με γεια του, με χαρα του, αλλα για τις απαραδεκτες δηλωσεις για το ΑIDS οφειλει να βγει να τοποθετηθει και να ζητησει συγνωμη απο τους ασθενεις.
Δεν συμφωνω μαζι του,αλλα σεβομαι τα πιστευω του. Πολλοι γιατροι ειναι Χριστιανοι. Ενας απο τους καλυτερους γιατρους που προσφεραν εργο στην Ελλαδα και δυστυχως πεθανε προσφατα,ο μαιευτηρας κυριος Χασιακος,ηταν πιστος Χριστιανος. Ειναι πολυ προσωπικο το τι και το που πιστευει καποιος. Συμφωνω,δεν συμφωνω, δεν θα κρινω εγω.Αλλα εκτος αυτου, ερευνες εχουν δειξει πως η επιδραση της πιστης σε ασθενεις,εχει θεαματικα αποτελεσματα. Και μαλιστα αναλογα με το αν πιστος ειναι μονο ο ασθενης,μονο ο γιατρος ή και οι δυο ταυτοχρονα. Αφου αντλουν δυναμη απο την πιστη τους,δεν εχω τιποτα να πω.
Φαντασου να είσαι ασθενής σε νοσοκομειο και να σε αναλάβει αυτός. Αντί να κοιτάξει να σε θεραπεύσει εκείνος θα κανει ξόρκια με "κόκκαλα"!Για την απίστευτη δήλωση για το AIDS τι να πω? Ας τη σκεφτούν οι απίθανοι άνθρωποι που τον έστειλαν στη βουλή...