Γιατί καθυστερεί η συμφωνία; Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά

Γιατί καθυστερεί η συμφωνία; Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
5

"Η λιτότητα χαλάει τη συμφωνία" είναι ο τίτλος του άρθρου του Γιάνη Βαρουφάκη με το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει το βασικό λόγο που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Σύμφωνα με τον κο Βαρουφάκη αιτία της αγωνιώδους αναμονής είναι η επιμονή των πιστωτών στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο δημοσιεύεται στο Project Syndicate σημειώνει επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απρόθυμη όπως παρουσιάζεται από ξένα δημοσιεύματα.


Ο Γ. Βαρουφάκης επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι "ανίκανη ή απρόθυμη—ή και τα δύο—να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων". Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση "σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της".


Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών.


Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος—απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με "ισοδύναμα" μέτρα.


Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά, αναφέρει ακόμη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει πως είναι πια ξεκάθαρο πως η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
@isos...μαλλον αυτα που εγω βλεπω ως πολυ θετικα για εσενα ειναι αρνητικα...ακριβως το οτι ακομα δ εχει βρεθει λυση γιατι προσπαθουν για κατι καλυτερο και δ δεχονται τα μετρα λιτοτιτας ειναι μεχρι στιγμης για μενα η επιτυχια της κυβερνησης και ο σωστος χειρισμος...δ θα ηθελα ενα ξερο ναι οπως πριν στα μετρα που προτεινουν...για σενα αυτο ειναι λογος παραιτησης...το οτι υποσχονταν λαγους με πετραχηλια ειναι ενα λαθος αλλα δ στεκομαι εκει...στεκομαι στη προθεση τους,τον αγωνα τους και την αποδεδειγμενη προσπαθεια τους για σκληρη διαπραγματευση και ισχυρη φωνη και γνωμη για τις αποφασεις που θα παρθουν.
εγω θελω να πω τελικα αν και ετεροφυλος οτι , οι σχολιασμοι και οι κριτικες για την πολιτικη του κρατους , πεφτουν και θα πεφτουν στο κενο , και ειναι βαρετες ,οι οποιες κριτικες , εφοσον δεν εχουν μια καποια δραστικοτητα ,με βαση το συνταγματικο δικαιο ,και να αφησουν τον υπουργο αν δεν εχουν σκοπο να κανουν το οτιδηποτε να κανει την δουλεια του ,ωστε να φτασουμε εως εκει.αλλωστε αυτο ειναι και το παραπονο του.
Το ότι θα ζητήσουν οι δανειστές περισσότερη λιτότητα,το ξέρατε ήδη πρίν τις εκλογές.Αυτό το μήνυμα είχε περάσει με το e-mail Χαρδούβελη.Αρα, αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να παραπλανήσατε τον κόσμο με ανέφικτους μαξιμαλισμούς,τότε επενδύσατε πολύ στην ικανότητά σας να μπορέσετε να τους πείσετε να αλλάξουν στάση και να υποστηρίξουν το πρόγραμμά σας.Δεν φαίνεται,λοιπόν,να συγκινούνται με αυτά που λέτε(εν παρόδω δεν διαφωνώ),αλλά και εσείς δεν εννοείτε να καταλάβετε ότι αυτοί εχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι.Το καλύτερο που έχετε να κάνετε,προκειμένου να διασώσετε κατ’ελάχιστο την αξιοπρέπεια της αριστερής παράταξης(ήδη έχει τρωθεί από την εντελώς ανερμάτιστη τακτική σας)είναι να προχωρήσετε σε μια έντιμη παραίτηση,εξηγώντας στον κόσμο με ειλικρίνεια τους λόγους της αποτυχίας.Δεν μπορώ να διανοηθώ,όχι αν θα ψηφισθούν αυτά τα μέτρα λιτότητας που περιγράφετε,αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα φηφισθούν και τι μπορεί αυτό να σημαίνει:Τον Λαφαζάνη και τους περί αυτόν να τα καταψηφίζουν, την ΝΔ με το Πασοκ να τα ψηφίζουν και στην συνέχεια να καλείστε ως κυβέρνηση να τα υλοποιήσετε.Τέτοιον χρησμό ούτε από την Πυθία δεν θα παίρναμε.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να παραιτηθεί μία κυβέρνηση η οποία για πρώτη φορά παλεύει για να διαπραγματευθεί κάτι καλύτερο για αυτό το τόπο και δεν λέει απλά ένα ναι στη στάση των δανειστών. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παλέψει όσο μπορεί μέχρι να καταφέρει το καλύτερο που μπορεί. Οι δανειστές ζητάνε να συνεχιστεί ένα πρόγραμμα το οποίο, δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια δεν δίνει αποτέλεσμα, επιμένουν σε κάτι που μεγάλοι οικονομολόγοι και νομπελίστες κατακρίνουν ως λάθος βήματα, αρνούνται να δώσουν πνοή στο κόσμο και θέλουν να σε έχουν οικονομικά υποδουλωμένο ώστε να μη σηκώνεις κεφάλι και να ξεπουλήσεις ότι κρατικό υπάρχει για ψίχουλα λόγω ανάγκης. Δεν καταλαβαίνουμε πως αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να διακόψει αυτό που τόσα χρόνια γίνεται? Δλδ μια κάψα για την επόμενη δόση αλλά με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερη ύφεση? Για πόσο θα πρέπει να αυξάνονται οι φόροι και να μειώνονται οι μισθοί (αυτά κυρίως ζητάνε οι δανειστές), μέχρι να καταλάβουμε ότι μαθηματικά αυτό δεν γίνεται να αποφέρει κάτι παρά μόνο να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ύφεση? Πότε θα καταλάβουμε πως πρέπει να αλλάξει τελείως ο τρόπος που μέχρι τώρα υιοθετείται για να ανακάμψουμε?
Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει πράξη ένα πρόγραμμα το οποίο δεν πιστεύει και εξελέγη με τελείως διαφορετικό αφήγημα;Πόσο μάλλον να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα,ομοούσια και αδιαίρετη.Φαντάζεσαι υπουργούς να καταψηφίζουν τη συμφωνία,να παραμένουν ωστόσο στη θέση τους και κάποια νομοσχέδια που άπτονται της συμφωνίας,αλλά και κάποια άλλα που μπορεί να προκύψουν,να τα ψηφίζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης;Αν δεν προκύψουν άμεσα διεργασίες στον Συριζα και δεν αποσχιστεί η αριστερή του πτέρυγα,δεν βλέπω πως μπορεί να μακροημερεύσει ένα τέτοιο σχήμα,και εφόσον δεν κατάφεραν να πείσουν τους δανειστές,δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην παραιτηθούν.Ο Λαφαζάνης,άσχετα αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς μαζί του,τόλμησε να πεί οτι καλύτερα να παραιτηθούμε αν δεν καταφέρουμε να τηρήσουμε το πρόγραμμά μας.